S-a glumit mult cu încălzirea globală iar acum avem ce s-a tot prezis: fenomene meteo extreme tot mai dese, tot mai putrernice. Cel puțin 9 persoane au murit din cauza furtunilor violente care au lovit zilele trecute mai multe țări din Europa. Sute de case au fost distruse, iar mai multe mașini au fost cărate de viituri. În România, o pădure de brazi a fost distrusă în câteva clipe, după ce a fost lovită de fenomenul “Downburst”
Ploile torențiale au fost urmate de inundații în Elveția, Franța, Italia și Polonia. Sute de case au fost distruse, iar mai multe mașini au fost cărate de viituri. Meteorologii avertizează că un cod portocaliu de furtuni – care va rămâne în vigoare pe întreg teritoriul Franţei – ar putea aduce noi probleme.
Pompierii din regiunea Piemont au anunţat că sunt aproape de epuizare după cele peste 80 de operaţiuni de salvare din weekend. Mulți localnici au rămas blocați în case ori in mașinile inconjurate de ape, conform Stirile Pro TV.
O furtună extrem de puternică a curmat trei vieți în nord-estul Franţei. Oamenii se aflau într-o mașină, când un copac smuls de vijelie s-a prăbuşit peste autovehicul. Și în Elveţia, patru oameni au murit, iar un altul este dat dispărut după o alunecare de teren provocată de ploile torenţiale.
Zeci de autovehicule au fost îngropate sub valul de noroi și pietre, însă cei mai multi dintre oamenii aflați în vehicule au reușit să scape.
În faimoasele stațiuni montane din Alpii Elvețieni, precipitațiile au scos râurile din matcă.
Vremea rea a făcut ravagii și în Europa Centrală. Mai multe localități din nordul Poloniei au fost inundate. Potrivit meteorologilor, mai multe regiuni din țară sunt sub avertizare cod roșu de furtuni pentru următoarele zile.
Scene apocaliptice într-o pădure din România, după ce a fost lovită de fenomenul “Downburst”
Fenomene meteo extreme răvăşesc ţara. O furtună teribilă a lăsat în urmă un peisaj înspăimântător. O pădure întreagă a fost pusă la pământ în Maramureş, brazi uriaşi de zeci de metri înălţime au fost pur și simplu retezaţi la jumătate. Oamenii sunt îngroziţi de forţa naturii, spun că vijelia a început din senin şi abia au apucat să se salveze.
“Nici nu a fost greu să ne dăm seama ce se întâmplă la ce rafale de vânt au fost şi ce vreme a fost că ziceai că vine sfârşitul lumii. Nu a fost nicio îndoială că e prăpăd şi dezastru în natură”, declară Maria Nemeș, proprietara pădurii. “Eu nu am văzut niciodată (n.r. aşa ceva), nici în filmele de groază. Mă uitam pe cer, deci de pe geam nu am văzut aici, în uliţă, la 5 metri. Atât de înnorat a fost. Şi de vânt, şi frunze, şi copaci. Toate au fost răsturnate”, adaugă Mihai Nemeș, proprietar pădure, citat de Observator TV.
Brazii familiei Nemeş au fost plantaţi în urmă cu aproape jumătate de secol. Cât poţi vedea cu ochii, pe o suprafaţa de aproximativ un hectar, erau brazi înalţi de peste 20 de metri. Toţi au fost puşi la pământ de furtuna puternică. “S-a învârtit ploaia şi a fost aşa, te gândeai că… o ceaţă din aia, a fost şi gheaţă. Nu ştiu. Eu nu am mai văzut o ploaia aşa în viaţa mea”, mai spune Maria Nemeș, proprietara pădurii.
Specialiştii spun că fenomenul poartă numele de Downburst. Un curent de aer rece coboară în viteză spre pământ, iar la impact generează rafale de vânt, dar şi cantităţi mai mari de apă. Practic, e ca o bombă cu aer care spulberă tot în cale. “Poate să fie un microburst, adică intensificarea aceasta puternică de vânt care să determine rafale puternice şi să rupă şi copaci în astfel de situaţii”, explică Meda Andrei, climatolog.
Imagini apocaliptice filmate în Grecia. Flăcările au pârjolit vegetaţia în apropierea staţiunilor, zeci de mii de turişti evacuaţi
De trei zile, sute de pompieri se luptă să stingă mai multe focare pe insulele Kos şi Chios, acolo unde mii de turişti au fost evacuaţi din hoteluri. În ultimele zile, doi bărbaţi, printre care şi un român, au fost arestaţi sub acuzaţia că au dat foc intenţionat vegetaţiei. În timpul acesta, în Italia, elicopterele au început să evacueze sute de oameni dintr-un sat rămas izolat după alunecări de teren, potrivit Observator.
De la balcoanele hotelurilor, turiştii din Kos au filmat scene apocaliptice. Flăcările imense au pârjolit vegetaţia în apropiere de staţiuni, în timp ce elicopterele au făcut drumuri non-stop încărcate cu apă. Cel puţin şase pompieri au fost răniţi în lupta cu focul. În cele din urmă, autorităţile au dat ordinul de evacuare în staţiunea Kardamena. Zece mii de oameni au fost mutaţi din hoteluri şi au petrecut noaptea pe terenuri de fotbal sau în săli, fără paturi sau mâncare. Câţiva mai norocoşi au fost urcaţi pe bărci, în porturi.