Uniformele ar putea deveni obligatorii în școli. Părinții nu sunt de acord

Last Updated on iulie 28, 2024 Uniformele ar putea deveni obligatorii în școli. Părinții nu sunt de acord 1

Unii părinți nu vor ca elevii să fie obligați să poarte uniforme școlare. Este revoltă în rândul părinților după ce Ministerul Educației a anunțat că uniformele ar putea deveni obligatorii în școli. Asociațiile de părinți spun că măsura ar putea crea haos și va adânci mai mult discriminarea în rândul elevilor.

Iuliana Constantinescu, președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, la Antena 3: Consider că nu este o măsură necesară. Obligativitatea purtării uniforme nu poate fi instituită. Știm cu toții că elevii au drepturi și că ei nu pot fi obligați să poarte uniforma și chiar dacă școlile obligă la un un anumit cod vestimentar, elevii nu pot fi sancționați pentru că nu respectă acel cod vestimentar. Iar propunerea legislativă, așa cum a fost formulată, este o obligativitate relativă, dacă pot să mă exprim așa, pentru că ar însemna ca doar școlile care își doresc pot impune purtarea acestei uniforme ca obligativitate.

În plus, mai e finanțarea despre care nu ni se spune în mod clar de unde ar trebui să vină, ci doar că anumite autorități locale sau centrale ar putea finanța cheltuielile cu aceste uniforme, doar pot, deci nu vor fi obligate să le și suporte.

Așadar, mi se pare că e așa puțin ca nuca în perete această inițiativă legislativă, în condițiile în care învățământul e sub-finanțat de foarte mulți ani, în condițiile în care avem foarte multe nevoi la nivel de sistem și nu purtarea uniforme este o măsură care să ducă la o bună desfășurare a cursurilor, așa cum cel care a propus această modificare a legii a scris în textul de propunere legislativă.

Atât regulamentul de organizare și funcționare al unităților școlare, cât și statutul elevilor prevede în mod clar că elevii trebuie să aibă în școală obținută decentă? Da, de foarte multe ori nu se întâmplă acest lucru, însă școlile pot lua măsuri în acest sens și pot sancționa elevii atunci când ținuta lor este una indecentă. Deci cred că ține foarte mult de cum vedem fiecare, cum ne poziționăm fiecare față de școală, ce importanță și ce respect acordăm spațiului școlar.

Cele mai mari lipsuri țin, ca întotdeauna, de infrastructura școlară, de lipsa autorizațiilor, spațiilor în care se desfășoară cursurile. Încet, încet vacanța de vară va lua sfârșit și ne apropiem de debutul unui nou an școlar și încă avem unități școlare care nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar sau a-visu. Avem școli care sunt foarte vechi, cad pe noi, nu avem materiale didactice, nu avem la dispoziție încă în toate unitățile de învățământ mijloace moderne de învățământ. În continuare ne luptăm cu lipsa manualelor școlare, mai ales la liceu, acolo unde ele nu se mai editează de ani de zile. Sunt o mulțime întreagă de lipsuri în sistem. Nu uniforma școlară este ceea ce ne lipsește în acest moment.

Șeful CNCD susține introducerea uniformelor școlare: Hainele reprezintă un motiv de hărțuire în școli
Czaba Asztalos, președintele CNCD, pentru Digi 24: Opinia mea personală ar fi da. Mai atenuează diferențele economico-sociale dintre elevi și surse de umilire dintre un elev sau altul pentru că nu are bani să meargă cu ultimul răcnet de încălțări sau haine. Au fost care au introdus, pot fi foarte creative, nu trebuie să ne gândim la uniformele pe care le-am avut noi înainte de ’89. O uniformă contribuie la un portofoliu de imagine a unei școli. Contribuie și la măsurile de securitate, mult mai ușor poți să le asiguri, poti să identifici cine aparține colectivului respectiv.

Advertisements
Previous Story

(Foto) Capcană pentru prinderea unui urs care coboară în Râșnov

Next Story

Brașov. Latin Party la piscina Garden Club, Pool Party la piscina Marabou și concert Oana Radu la ștrandul Laguna Albastră