Tânără atacată de urs era în apel 112 cu Salvamontul. „Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon”

Last Updated on iulie 10, 2024 Tânără atacată de urs era în apel 112 cu Salvamontul. „Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon” 1

Au apărut noi informații  în cazul tinerei ucise de urs,  marți după-amiaza, pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi. Tragedia s-a derulat în direct, cu dispecerii 112 în telefon, pentru că atât fata, cât și prietenul ei sunaseră, în paralel, să ceară ajutor.

Primul apel la 112 a fost dat marți după-amiază, de iubitul fetei. Acesta i-a spus dispecerului Salvamont că sunt pe traseul Jepii Mici din Munții Bușteni și că sunt foarte speriați întrucât sunt urmăriți de un urs.
Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova pentru Digi 24.

Aproape simultan, la 112 a sunat și tânăra de 19 ani.
„Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!’”, povestește Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Câteva zeci de secunde mai târziu, conversația s-a încheiat brusc, întrucât tânăra căzuse pradă în ghearele ursului.
Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Ajunși la locul tragediei, salvatorii montani au făcut rapel 120 de metri în vale, dar tânăra de 19 ani era deja decedată. Ursul era lângă ea și a sărit să-i atace și pe salvamontiști.

„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de „pradă” și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei”, a declarat pentru Digi24.ro Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Intervenția cu final tragic de pe Jepii Mici i-a marcat profund pe salvamontiști.
„Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Biologii spun și că atacul nu poate fi pus pe seama caniculei.
„Nu cred că un animal sălbatic devine agresiv din cauza caniculei. În timpul zilei se adăpostesc și, totuși, în zona montană, în pădure nu e atât de cald.”

Iată ce trebuie să faci și să nu faci în pădure pentru a evita un conflict cu ursul:
Nu pleca niciodată singur. Mergi într-un grup de patru sau mai mulți oameni și rămâneți împreună. Grupurile de această dimensiune sunt mai puțin susceptibile de a fi atacate, iar în caz de tragedie, unul dintre membrii grupului poate cere ajutor.

Fă zgomot. Chiar dacă este vorba despre un animal feroce, ursul este la rândul său speriat de zgomot sau sunete necunoscute. Așadar, atunci când pleci însoțit de mai mulți oameni, asigură-te că vorbiți tare între voi sau chiar cântați. Poți purta și un clopoțel anti-urs, numit BellBear, agățat de rucsac, care va suna de fiecare dată când te miști. Clopoțelul este echipat cu un magnet care oprește sunetul atunci când nu este folosit. Atenție, însă! Nu se recomandă să fluieri, să folosești un fluier sau să țipi, deoarece aceste zgomote pot părea ca un animal în durere, ceea ce poate atrage un urs, conform Stirile Pro Tv.

Evită să pleci în pădure în condiții de ceață sau ploaie. Verifică prognoza meteo înainte de a pleca și nu te aventura sub nicio formă dacă se anunță ploi sau ceață. Aceste două fenomene cresc riscul unei întâlniri cu un urs, deoarece animalele se simt în siguranță în astfel de condiții și ies în căutarea hranei.

Evită să te aventurezi în zone cu vizibilitate redusă din cauza copacilor sau vegetației. Mergi doar pe poteci mari și în zone cu o bună vizibilitate, altfel te poți trezi față în față cu un urs.

Purtați întotdeauna la gât un fluier funcțional și care poate scoate mult zgomot. În magazinele de specialitate se găsesc chiar fluiere ”anti-urs„ care fac un zgomot mult mai puternic decât cele obișnuite. Deși nu este recomandat să îi folosiți ”preventiv” fluierul poate fi de ajutor dacă vă treziți față în față cu ursul. Acesta este foarte sensibil la zgomot iar faptul că vă este foarte la îndemână vă poate ajuta să reacționați prompt. Fluierați cât puteți de tare şi adoptați o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, aveți grijă că el are pe unde scăpa. În plus, fluierul vă poate ajuta și să vă semnalați prezența dacă sunteți rănit iar echipe de salvatori vă caută.

Loredana Diacu: „Tânăra de 19 ani omorâtă de urs pe Jepii Mici n-a avut nicio șansă, se pare. Ursoaica – căci era o ursoaică de circa 3 ani – a atacat-o brusc. A mușcat-o de picioare și a târât-o, ducând-o apoi într-o prăpastie. Mi-e groază să mă gândesc prin ce a trecut.
Merg des pe munte. Merg și îmi propun să merg din nou. Am urcat pe Jepii Mici singură de nenumărate ori. E un traseu atât de circulat încât chiar nu îți faci probleme. În plus, m-am întâlnit cu ursul și chiar cu ursoaica cu pui de multe ori și niciodată, dar niciodată n-au atacat. Și-au văzut de treabă.

Iată însă că sunt și situații în care atacă. Se pot preveni? Nu 100%, dar câte ceva se poate face. Circulat în grup. Zgomot. Mai ales în zonele fără vizibilitate, unde ursul nu ne poate vedea că ne apropiem. Și nici noi pe el. Suflat din când în când în fluier. Ursul, în mod normal, evită să dea nas în nas cu omul. Dacă faci zgomot, el fuge.

Și fluierul e foarte important. Eram la un moment dat cu alte 3 persoane, într-o tură lejeră, de toamnă târzie, în Piatra Mare. Ne oprisem să mâncăm ceva când am văzut venind spre noi un urs foarte mare. Impunător. Am început să strigăm la el, dar ursul nimic, venea imperturbabil. La un moment dat, un coleg a avut prezența de spirit să scoată un fluier și să sufle în el. Era un fluier bun și șuieratul a fost foarte puternic. Am văzut ursul cum face un salt ca de antilopă și dispare în pădure.
Sprayul de urs, iarăși, zic salvamontiștii că ajută. Dacă ai prezența de spirit și puterea să-l folosești la timp. Trebuie avut grijă însă cu direcția vântului, să nu-ți vină tot ție în nas.

Mai jos, sfaturile date de oameni mult mai pricepuți decât mine, Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș.
Și da, sper ca cele întâmplate să fie un semnal de alarmă pentru autorități. Să se caute soluții pentru a preveni tragedii asemănătoare. Sigur, muntele e casa lor, a animalelor, însă cu urșii sunt deja probleme. Mulți dintre ei vin în localități, atacă stâne, fură din gospodării, se plimbă pe străzile stațiunilor. Trebuie găsită o soluție pentru ca omul și ursul să poată conviețui cu cât mai puține pericole pentru om.

𝑪𝒖𝒎 𝒑𝒓𝒐𝒄𝒆𝒅𝒂̆𝒎 𝒊̂𝒏 𝒄𝒂𝒛𝒖𝒍 𝒊̂𝒏𝒕𝒂̂𝒍𝒏𝒊𝒓𝒊𝒊 𝒄𝒖
𝒖𝒓𝒔𝒖𝒍 𝒑𝒆 𝒕𝒓𝒂𝒔𝒆𝒆𝒍𝒆 𝒎𝒐𝒏𝒕𝒂𝒏𝒆?
👉𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑟𝑛𝑖𝑡̦𝑖 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟 𝑙𝑎 𝑑𝑟𝑢𝑚, asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție;
👉𝑑𝑖𝑠𝑐𝑢𝑡𝑎𝑡̦𝑖, 𝑓𝑎𝑐𝑒𝑡̦𝑖 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡, 𝑐𝑎̂𝑛𝑡𝑎𝑡̦𝑖 ca să fiți auziți de animale sălbatice și să vă evite;
👉 𝑝𝑢𝑟𝑡𝑎𝑡̧𝑖 𝑎𝑔𝑎̆𝑡̧𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐 𝑢𝑛 𝑎𝑠̧𝑎- 𝑛𝑢𝑚𝑖𝑡 𝐵𝑒𝑎𝑟 𝐵𝑒𝑙𝑙- 𝑐𝑙𝑜𝑝𝑜𝑡̦𝑒𝑙 𝑖̂𝑚𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑎 𝑢𝑟𝑠̦𝑖𝑙𝑜𝑟;
👉 𝑐𝑒𝑎𝑡̧𝑎 𝑠̧𝑖 𝑝𝑙𝑜𝑎𝑖𝑎 𝑐𝑟𝑒𝑠𝑐 𝑟𝑖𝑠𝑐𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑖𝑛𝑡𝑎̂𝑙𝑛𝑖𝑟𝑖 𝑐𝑢 𝑢𝑟𝑠𝑢𝑙, evitați deplasările pe munte în astfel de condiții;
👉 𝑖̂𝑚𝑝𝑎𝑐ℎ𝑒𝑡𝑎𝑡̧𝑖 𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑏𝑖𝑛𝑒 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐 𝑎𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̂𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑚𝑖𝑟𝑜𝑎𝑠𝑎̆ 𝑝𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑎𝑟𝑒;

👉𝑛𝑢 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑖̂𝑛 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑑𝑢𝑟𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑖̂𝑛 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠̧𝑡𝑖𝑡̦𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑓𝑟𝑒𝑐𝑣𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑢𝑟𝑠̧𝑖;
👉 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑐𝑎𝑚𝑝𝑎𝑡̦𝑖, 𝑛𝑢 𝑡̧𝑖𝑛𝑒𝑡̦𝑖 𝑚𝑎̂𝑛𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑟𝑡. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul;
👉 𝑠𝑎̆ 𝑎𝑣𝑒𝑡̦𝑖 𝑢𝑛 𝑠𝑝𝑟𝑎𝑦 𝑐𝑢 𝑝𝑖𝑝𝑒𝑟 împotriva urșilor;

👉 𝑢𝑟𝑠𝑜𝑎𝑖𝑐𝑎 𝑐𝑢 𝑝𝑢𝑖 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑟𝑒𝑎𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜𝑙, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;
👉dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑒𝑡̦𝑖 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡 iar, dacă aveți 𝑝𝑒𝑡𝑎𝑟𝑑𝑒, acestea vă vor fi foarte utile;
👉 dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. 𝑃𝑢𝑟𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑙𝑎 𝑔𝑎̂𝑡 𝑢𝑛 𝑓𝑙𝑢𝑖𝑒𝑟, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. 𝑅𝑒𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑡̦𝑖-𝑣𝑎̆ 𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑡, 𝑐𝑢 𝑜𝑐ℎ𝑖𝑖 𝑙𝑎 𝑒𝑙;
👉 dacă vine spre dumneavoastră, 𝑎𝑟𝑢𝑛𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑟𝑢𝑐𝑠𝑎𝑐𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡̧𝑖𝑎 𝑜𝑝𝑢𝑠𝑎̆ celei în care o veți lua.
❗𝑁𝑢 𝑢𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑝𝑎̆𝑑𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠̧𝑖 𝑚𝑢𝑛𝑡̧𝑖𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑠𝑎 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎̆𝑙𝑏𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒, 𝑛𝑜𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑚𝑢𝑠𝑎𝑓𝑖𝑟𝑖𝑖. 𝐼̂𝑛𝑐𝑒𝑟𝑐𝑎𝑡̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑒𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑚𝑎̆𝑠𝑢𝑟𝑎 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑜𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙 𝑠̦𝑖 𝑒𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑎𝑔𝑟𝑒𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑎𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎”.

Previous Story

Aeroportul Brașov. Fly Lili, o nouă amânare a zborurilor. Ce spune compania

Next Story

Brașoveanca de 41 de ani, dată dispărută după ce plecase la un interviu în Belgia, a fost găsită de polițiști