Șeful Salvamont Zărnești, nemulțumit de turiștii nepregătiți și efectul de turmă 

Last Updated on iulie 24, 2024 Șeful Salvamont Zărnești, nemulțumit de turiștii nepregătiți și efectul de turmă  1

Salvamontiștii au început să se cam sature de apelurile celor care pleacă pe munte fără minime pregătiri. Acțiunile montane s-au transformat în așa-zisele aventuri de Facebook, a fost semnalul de alarmă pe care l-a tras șeful Salvamont Zărnești, Brașov, Ciprian Lolu, miercuri la B1 TV, după cazul francezilor blocați pe Piatra Craiului, scrie brasov.net.

Întrebat cât de periculoase sunt drumețiile neplanificate corespunzător, șeful Salvamont Zărnești a spus: „Sunt foarte periculoase. Uitându-ne la un bilanț în ultimii ani, deja ne confruntăm cu o altă tipologie de acțiune montană, adică genul acela de acțiuni montane în care omul, printr-un caz nefericit, a căzut o piatră, l-a lovit ș.a.m.d., s-au transformat acum în așa-zisele aventuri de Facebook, de orice neam, și de grupuri, și în care „hai să facem și noi că au făcut și alții.

Evident, echipamentul pe care îl au și condiție fizică, și condiție tehnică, și toate însumate sunt sub mult față de ceea ce și-au propus, și atunci efectiv apar și apar o eroare, două erori, 10 erori, care la un moment dat, știți dumneavoastră, când se umple paharul, se umple paharul și nu se mai poate”.

Ciprian Lolu: Spiritul acesta de turmă uneori pe mine mă sperie

În cazul de față observăm efectiv că avem situații în masă, să spun așa, adică nu mai există cadrul acela cu un singur turist, ci șapte turiști, dacă observați. Efectiv, pe dispeceratul național Salvamont, șapte turiști au fost recuperați din masiv, șapte, opt, 10 ș.a.m.d., ceea ce efectiv spiritul acesta de turmă uneori pe mine mă sperie, pentru că își dau ore de plecare după amiaza zilei,

echipamentul nici n-are sens să povestim și efectiv, și modul cum sună, sună exact în ultimul pas, adică când nu mai, nu mai, gata, nu se mai poate face nimic (…). Poate dacă ar suna mai devreme am putea schimba o rută, am putea schimba o strategie, astfel încât să putem să venim în sprijinul lor și să evităm astfel de situații”, a mai declarat șeful Salvamont Zărnești.

Intervenție spectaculoasă a salvamontiștilor din Zărnești
Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, a primit ieri un apel de urgență prin 112, cu privire la 3 tineri francezi. Aflați pentru prima dată pe un traseu montan din România, în urmă cu o zi, aceștia au urcat la vârful Piscul Baciului și au înnoptat la refugiul Grind 2, de unde, ieri au decis să acceseze cresta principală a Masivului Piatra Craiului, fără a avea asupra lor nici un element de echipament montan, ori apă, scrie Radio Romania Brasov.

În aceste condiții, dupâ cum era de așteptat au intervenit epuizarea fizică și simptomele de deshidratare , motiv pentru care cei 3 au decis să părăsească rapid traseul de creastă si să își încerce o coborâre directă în versantul estic al masivului, în speranța că vor ajunge la baza muntelui. Această inițiativă s-a încheiat rapid din cauza configurației terenului, sub ei deschizându-se un coronament calcaros.

În urma interceptarilor salvamontiștilor de a-i localiza, inițial s-a optat pentru întoarcerea lor către creasta principală, doar ca având în vedere starea acestora, s-a decis extracția pe cale aero, cu sprijinul POA Brașov. Astfel, toate cele 3 persoane au fost extrase prin troliere din creasta principală a masivului Piatra Craiului și coborâte în siguranță la baza muntelui.

Această conjunctură determină salvatorii montani să atragă atenția încă o dată atenția asupra modului cum alegeți traseele montane, echipamentul adecvat pentru ture de o zi, ori de înnoptat pe munte, cantitatea de apă necesară unei astfel de ture, hrană, etc. În cazul celor 3, toate aceste elemente au lipsit cu desăvârșire, transmite Serviciul Public Local Salvamont Zărnești.

Previous Story

Doi copii au sunat la poliție ca să facă o farsă, iar mama lor a luat amendă 500 de lei

Next Story

Compania Transbus Codreanu a fost notificată pentru rezilierea contractelor de transport pe rutele Victoria – Zărneşti – zona Bran – Braşov şi Făgăraş – Braşov