Guvernul pregătește pentru Brașov instituirea de zone cu restricții sau taxe pentru autovehicule. „Zone cu nivel scăzut de emisie”

Last Updated on iulie 30, 2024 Guvernul pregătește pentru Brașov instituirea de zone cu restricții sau taxe pentru autovehicule. „Zone cu nivel scăzut de emisie” 1

Prea multă poluare în Brașov aduce zone cu restricții sau taxe pentru autovehicule din partea Guvernului. Autoritățile centrale pregătesc cadrul în care va stabili în mari orașe „zone cu nivel scăzut de emisie”, prin restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor, în baza unui proiect de lege adoptat în urmă cu un an, conform profit.ro.

La începutul anului 2023, guvernul României a decis că, în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei, în termen de cel mult 2 ani, Bucureștiul și alte 12 mari aglomerări urbane din țară, precum Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara, vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie, în cadrul căreia vor fi instituite restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor. Totodată, până în 2040, jumătate din vehiculele folosite la transportul public în muncipiile reședință de județ vor trebui să aibă emisii zero, iar, până la 1 noiembrie 2026, municipiile menționate trebuie să amenajeze benzi dedicate transportului în comun

Astfel, în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE).

Prin ZNSE se înțelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor în vederea îmbunătățirii calității aerului”, prevede proiectul adoptat, conform Biz Brasov.

Stabilirea şi aprobarea zonelor cu nivel scăzut de emisie (ZNSE) se vor realiza pentru aglomerările prevăzute în anexa nr.2 din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător în termen de maximum 2 ani. Conform anexei menționate, aceste aglomerări sunt municipiile: Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Timișoara.

Pentru orice alte zone şi aglomerări, aşa cum sunt acestea definite în Legea nr.104/2011, zonele cu nivel scăzut de emisie vor fi delimitate în termen de maximum 2 ani de la încadrarea în regimul I de gestionare a calităţii aerului înconjurător. Totodată, pentru orice alte unităţi administrativ teritoriale, autorităţile administraţiei publice locale pot să stabilească astfel de zone.

Zilele trecute, consilierii locali PSD și PNL au votat la mișto interzicerea accesului auto în Șchei dar, se pare, colegii lor de la București sunt mai serioși și vor interzice ei accesul auto în zonele poluate din Brașov, inclusiv cartierul Șchei.

Un subiect care a fost de mai multe ori pe ordinea de zi a Consiliului Local, dar nu a întrunit votul majorității a fost cel al aprobării regulamentului privind aplicarea unor restricții de circulație în zona centrului istoric al Brașovului și Schei pe perioada weekendurilor.

De această dată, proiectul a fost adoptat, însă cu un amendament propus de grupul PSD, ce vizează facilitarea accesului brașovenilor, dar și al turiștilor în zona centrală. Astfel, ținând cont că odată cu aplicarea acestui regulament pe străzile din acest perimetru vor mai avea acces doar riveranii, transportul public, serviciile de urgență, curierii și cei care primesc „bilet de voie” ca musafiri sau prestatori de servicii pentru riverani, consilierii au decis ca restricția să se aplice doar în momentul în care va exista o facilitate de parcare în proximitatea centrului orașului, scrie Biz Brasov.

Astfel, restricțiile ar urma să se aplice doar în momentul în care Primăria va pune la dispoziția celor care nu sunt riverani o parcare subterană în zona centrală a Brașovului. În opinia inițiatorilor amendamentului, o parcare optimă ar urma să aibă 500 – 1.000 de locuri, pe modelul altor orașe, chiar și din România, care au astfel de parcări în proximitatea zonei centrale.

Previous Story

Brașov. „Cimitirul verde”, avizat de Comisia de circulaţie a municipiului

Next Story

Medicii au amputat piciorul fetiței lovite cu mașina în parcarea unui parc