Last Updated on iulie 27, 2024
Autoritățile din Râșnov, Brașov, au montat o capcană pentru a prinde un urs care dă târcoale caselor de pe IL Caragiale. În zona Poiana Roșie a fost montată o cușcă specială. În cușcă a fost pusă și mâncare pentru a-l ademeni pe animal, conform Biz Brașov.
„Având în vedere că zilele trecute a fost semnalată prezența unui urs în zona străzii I.L. Caragiale, în spatele curților oamenilor ( la liziera pădurii ), pentru capturarea lui, în Poiana Roșie (în spatele bazinelor de apă ) a fost montată o cușcă specială.
Aceasta a fost amplasată cu sprijinul Primăriei Râșnov și a Ocolului Silvic Râșnov. În acest fel, specialiștii doresc să captureze animalul sălbatic și să-l mute în altă zonă, departe de locuințele oamenilor”, au anunțat autoritățile locale, potrivit mytex.ro.
Ce trebuie să facă persoanele atacate de urs în pădure pentru a primi daune și cine le plătește
Legea de acordare a daunelor provocate de animale sălbatice a fost modificată în 2023 și a stabilit clar procedurile de despăgubire.
Avocata Silvia Gogan a explicat pentru Libertatea că până în 2023 nu exista o procedură de stabilire a despăgubirilor în cazul atacurilor urșilor asupra persoanelor, ci doar de stabilire a prejudiciilor cauzate culturilor și animalelor domestice, scrie spotmedia.ro
Astfel, victimele atacurilor urmau să se adreseze instanțelor de judecată pentru acordarea de despăgubiri, urmând ca daunele să fie plătite doar în urma unor sentințe definitive.
„Victimele nu mai trebuie să se adreseze instanței de judecată pentru obținerea unei hotărâri judecătorești, ci vor urma o procedură administrativă, care începe cu depunerea unei cereri la primăria locului unde s-a produs incidentul.
După determinarea despăgubirilor prin intermediul unei comisii constituite în acest sens, structura teritorială a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va emite o decizie prin care va decide acordarea/neacordarea de despăgubiri și cuantumul acestora, dacă este cazul”, a mai explicat avocata Silvia Gogan.
Dacă persoanele sunt nemulțumite de cuantumul daunelor, pot merge în instanță pentru contestarea deciziei. „Această procedură se va aplica însă doar în cazul incidentelor ce au avut loc după 4 ianuarie 2023, data intrării în vigoare”, a subliniat avocata Gogan.
Practic, Legea vânătorii prevede că în cazul unei persoane atacate de urs, Ministerul Mediului trebuie să suporte:
cheltuieli de spitalizare,
veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă de la momentul producerii incidentului
daune morale limitate la un cuantum proporţional cu zilele de inactivitate raportate la salariul în plată avut.