Fly Lili, fără avion nou omologat. Autoritatea Aeriană Civilă susține că Fly Lily nu a trimis documentele aferente remedierii a 61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului

Last Updated on iulie 23, 2024 Fly Lili, fără avion nou omologat. Autoritatea Aeriană Civilă susține că Fly Lily nu a trimis documentele aferente remedierii a 61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului 1

Autoritatea Aeriană Civilă susține că Fly Lily nu a trimis documentele aferente remedierii a 61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului pentru una dintre aeronavele ce urma să opereze curse de linie și de aceea nu i s-a putut emite certificatul de navigabilitate

Continuă problemele la compania Fly Lili care și-a amânat zborurile de la Aeroportul Brașov. Autoritatea Aeriană Civilă susține că Fly Lily nu a trimis documentele aferente remedierii a 61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului pentru una dintre aeronavele ce urma să opereze curse de linie și de aceea nu i s-a putut emite certificatul de navigabilitate, scrie Biz Brasov.

Afirmațiile proprietarului companiei aeriene Fly Lili potrivit cărora anumite zboruri operate de companie au fost anulate din cauza întârzierii Autorității Aeronautice Aeriene Române (AACR) în procesul de înmatriculare al unei aeronave ar fi însă false potrivit unui comunicat al acestei instituții. Recent, compania aeriană a anunțat și că zborurile către și dinspre Sibiu până pe data de 1 septembrie.

Nu înțeleg de ce procesul de înmatriculare a unei aeronave durează atât de mult. Este o situație care ne afectează foarte, foarte mult… Am știut că va fi un proces îndelungat, am luat în considerare și o marjă de siguranță, dar nu ne-am așteptat să dureze atât de mult. Din acest motiv, am decis să amânăm zborurile Fly Lili către și dinspre Sibiu până pe data de 1 septembrie. Sperăm că până atunci aeronava respectivă va fi înregistrată oficial”, a precizat proprietarul companiei aeriene.

Potrivit ACCR, în vederea emiterii certificatului de navigabilitate pentru aeronava YR-LIC (înmatriculată încă din 10 august 2023), operatorul aerian a solicitat, la data de 21 iunie 2024, conform RACR IA, efectuarea unei inspecții fizice la aeronavă.

Deși în acea perioadă inspectorii Autorității Aeronautice Civile Române aveau programate alte activități, pentru a veni în sprijinul Fly Lili, inspecția necesară emiterii certificatului de înmatriculare a fost efectuată în două zile, 24 și 25 iunie 2024, în ciuda faptului că una dintre aceste zile, respectiv 24 iunie (a doua zi de Rusalii), a fost zi liberă legală. În urma inspecției efectuate au fost constatate 61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului. În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a notificat compania aeriană la data de 28 iunie 2024 cu privire la cele constatate. Pentru ca AACR să poată emite certificatul de navigabilitate, Fly Lili trebuie să trimită documente care să demonstreze faptul că toate neconformitățile constatate au fost remediate, lucru care nu s-a întâmplat până la data prezentei”, se precizează în comunicatul Autorității.

În calitate de organism tehnic specializat, care are ca obiect de activitate exercitarea, în condiţiile Codului aerian, a funcţiei de supervizare a siguranţei în aviaţia civilă la nivel național, pe lângă celelalte responsabilități care îi revin, Autoritatea Aeronautică Civilă Română supraveghează permanent 37 de operatori aerieni.

Conform brasov.net, printre problemele critice descoperite se numără:
Deficiențe la sistemul hidraulic al aeronavei, esențial pentru controlul trenului de aterizare și al suprafețelor de control al zborului.
Discrepanțe în înregistrările de întreținere, sugerând potențiale lacune în procesele de documentare ale companiei.
Uzură prematură a unor componente critice, în ciuda faptului că A319-ul este considerat relativ nou în flota Fly Lili.
Neimplementarea unor buletine de service obligatorii emise de Airbus.
Un înregistrator de voce din cockpit (CVR) nefuncțional, un echipament crucial pentru investigarea incidentelor și îmbunătățirea siguranței aviației.

Previous Story

Soţi atacaţi de ursoaică în lanul de porumb. „Așa am ajuns, creștem urși”

Next Story

Brașov. Marș festiv, 60 de ambulanțe, duminică. Traseul ales