Elena Lasconi: ”Ursul a ajuns în curtea mea!” Șef Salvamont: „Traseele turistice în momentul de față nu mai prezintă nicio siguranță din cauza urșilor”

Last Updated on iulie 12, 2024 Elena Lasconi: ”Ursul a ajuns în curtea mea!” Șef Salvamont: „Traseele turistice în momentul de față nu mai prezintă nicio siguranță din cauza urșilor” 1

Autoritățile su permis înmulțirea urșilor acum cer împușcarea lor. Au permis turiștilor să meargă oriunde pe munte, chiar și în zonele dens populate de urși, acum cer împușcarea urșilor. Turistul trebuie să ajungă în siguranță oriunde cu grătarul pe munte, nu mai este loc și de urși. Niciun guvernant nu a avut cuiraj să interzică accesul turiștilor în anumite zone montane, să creeze zone speciale de vizitare, contra cost, așa cum se întâmplă prin Africa, atunci când vrei să vezi lei.

Elena Lasconi afirmă că actuala legislaţie leagă de mâini şi de picioare autorităţile locale atunci când urşii intră în comunităţi. Din acest motiv, ea consideră că orice modificare a legii ar trebui să stabilească atribuţii clare pentru primar în astfel de situaţii.

De ani de zile discutăm despre urşi care vin tot mai aproape de casele noastre. Ni s-a întâmplat şi nouă la Câmpulung. Ursul a ajuns în curtea mea şi în curţile multor câmpulungeni, pe stradă, pe bulevard şi în locurile de joacă. Şi, ca primar, am putut face puţine lucruri. Nu te lasă actuala lege!

Din respect pentru viaţă, pentru români, orice modificare a legii ar trebui să stabilească atribuţii clare primarului. Pe cât de mult iubesc animalele, sunt cât se poate de categorică. Dacă ursul apare pe străzile oraşului, în gospodării, cu tot dragul pentru animale, acesta trebuie eliminat.

Aşa cum arată legislaţia acum, niciun primar nu o să dea ordin de împuşcare, pentru că riscă dosar penal. Pe legea de acum, în vreme ce ursul se plimbă prin curţile sau chiar casele oamenilor, pe stradă sau în locurile de joacă, primarul trebuie să acţioneze pe paşi. Gradual”, afirmă Elena Lasconi, care este primar al orașului Câmpulung.

Reacția preşedintei USR vine după ce decesul unei tinere care a fost atacată de urs în Munţii Bucegi a reaprins discuţiile referitoare la gestionarea populaţiei de urs şi la modalităţile de contracarare a atacurilor animalelor.

Lasconi precizează faptul că, potrivit legislației din acest moment, primarul trebuie să aştepte să se întâmple o tragedie și abia după aceea să intervină. “Cu alte cuvinte, să aşteptăm tragedia ca să putem interveni. Nu! Trebuie schimbat ceva. Trebuie să intervenim imediat atunci când cel mai feroce animal sălbatic din România iese în afara habitatului său natural. Este multă emoţie pe acest subiect, dar emoţia nu protejează nici oamenii, nici urşii. Avem soluţii raţionale, să discutăm despre ele, pe date şi argumente, nu pe furiile pe care le adună fiecare dintre noi pe subiect.

Raţional, ca preşedinte de partid parlamentar, ca primar, cred că primul pas pe care îl putem face este să dăm primarului posibilitatea de a da imediat dispoziţie vânătorului să împuşte sau nu ursul care a intrat în comunitate. Dacă nu facem ceva acum, o să mai moară mulţi oameni şi curând ne trezim cu ursul în Piaţa Victoriei. De aceea solicit celorlalte partide parlamentare să susţină propunerea USR de a-i da primarului dreptul de a interveni, fără să rişte dosar penal, atunci când urşii intră în comunitate. Viaţa omului e sfântă!”, spune primarul din Câmpulung, conform Stirile Pro Tv.

Șef Salvamont: „Traseele turistice în momentul de față nu mai prezintă nicio siguranță din cauza urșilor”
Specialiștii atrag atenția că din cauza înmulțirii fără precedent a urșilor, cazurile precum cel al tinerei de 19 ani, atacată pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi, care a murit mai apoi după ce fiara a aruncat-o într-o prăpastie, vor continua.

Șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, a explicat pentru „Adevărul” care pot fi cauzele pentru care urșii devin agresivi și a recunoscut că în general nu prea ai nici o cale de scăpare în fața unei sălbăticiuni, în ciuda tuturor recomandărilor.

Te întâlnești toată ziua cu ei, la munte, deal și mai nou și la câmpie… Personal, nu sunt iubitor de sânge, nu mănânc carne de vânat, sunt salvator. Dar cred că nu există altă variantă decât împușcarea. Din păcate, cu cât ne ducem mai mult în timp, o să trebuiască să fim mult, mult mai duri în a vâna și a scoate aceste animale din zonele peste care au pus stăpânire.

Și nu mă refer la exemplarele de la munte, ci la cele care au ajuns, spre exemplu, până la Drăgășani, Bălcești (la zeci și sute de kilometri depărtare de munte, la câmpie – n.red.). Vă dați seama ce stres este pe acest animal dăruit de natură cu blană pentru zonă grea, de munte, zonă rece, să stea la câmpie? Nu se poate duce la munte pentru că-l omoară altul care este mai puternic”, a atras atenția șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Despre urși se știe că se află în vârful lanțului trofic, nu au dușmani naturali, fiind o specie oportunistă, care se adaptează condițiilor de mediu, unde găsesc o sursă ușoară de hrană profită de ea. Doar alte exemplare mai puternice și omul pot fi inamicii săi: „Și atunci stă în nemernicia asta de căldură, unde nu este mediul lui, mănâncă ce nu mănâncă de obicei… E normal să devină agresiv în atare condiții. Pe unde nu circulă turiștii, stă un urs puternic. Și cel care trece peste 20 de ani este extraordinar de agresiv, pentru că nu mai pune grăsime pe el, și mănâncă orice și de oriunde. Atacă tot ce-i iese în cale. Cum simte sfârșitul, ar face orice ca să trăiască”.

Mihai Razvan Moraru: „Isteria națională cu ursul, singurul vinovat ca turiștii intră în “fuziune” cu natura în mijlocul pustietății, fără pregătire, fără dotări minime la ei si de multe ori și cu copiii după ei!
Cum se descurcă însă ăștia prin Africa, America de Sud și Asia cu atâtea animale sălbatice protejate, cu populații în creștere, cu turism de mii de ori mai mare decât avem noi și cu o densitate a populației și de 100 ori mai mare? Nu, nu aleg să omoare animalele! Au reguli dure, zone clar delimitate și interdicții pentru turiști! Să detaliem un pic.

Pentru ca sunt pasionat de lumea sălbatică, am profitat de fiecare ocazie pentru a merge in acțiuni de observare a animalelor sălbatice, în zone ale globului care au cu adevărat populații mari și specii periculoase. Lei, șerpi veninoși, elefanți, leoparzi, pantere, bivoli și tot așa. Animale de care nu prea ai nici unde fugi și de unele nici nu poți fugi. Un bivol te poate ucide în câteva secunde, chiar dacă ești în mașină.

Cum trăiesc însă oamenii cu ele? Simplu!
În fiecare țară din Africa, Asia sau America de Sud există areale dedicate doar sălbăticiei. Acolo nu intri tu ca localnic sau ca turist să te integrezi cu natura, așa de capul tău. Acolo intri doar în mod organizat, în număr limitat de vizite / zi, acolo mergi doar cu un anumit echipament și respecți regulile celor care te însoțesc. Dacă nu, fie vei fi amendat, fie vei fi arestat. Dacă mergi tu așa de capul tău pe acolo sau dacă cobori din mijloacele de transport și vrei să faci tu o poză mai bună și ești atacat, răspunderea e a ta, nu a animalului. Iar acel animal nu sfârșește trofeu, pentru ca tu ești în lumea lui, nu invers. Banii rezultați merg către protecția animalelor, dezvoltarea rezervației și comunitățile din zona.

Fiecare astfel de teritoriu are și comunități care trăiesc în interiorul zonei sau în zona limitrofă. Ei își asumă din start riscurile de a trăi în acea zonă, iar dacă populațiile de lei, de elefanți sau de bivoli le atacă casele, ei nu ies cu harbaleta si se văita ca sunt prea mulți! Isi asuma riscul pentru ca au și beneficii: trăiesc din turism și primesc beneficii de la stat. Nu e rău nici asta, nu?
Mai sunt câteva țări care încă mai permit vânătoarea pe bani mulți, în special în Africa, dar nu pentru siguranță ci doar pentru bani, iar numărul lor e în continuă scădere.

Acum, noi avem doar urși. Unii spun ca 8.000, alții spun ca 12.000. Se spune ca sunt prea mulți! Cum am ajuns la concluzia asta? Nu se știe! În mod normal noi ar trebui să avem definite prin lege zonele destinate exclusiv populațiilor de urși. Zone în care nu mergi tu ca turist să faci drumeții în adidasi si sa pui cortul, ca esti român și poți tu merge cum și unde vrei. Cum calculezi dacă ai prea mulți? Simplu! Ai o suprafață în hectare dedicată doar urșilor, știi care e suprafața necesară fiecărui urs și printr-o matematică simplă afli dacă acele rezervații sunt suficiente sau nu, pe fiecare zonă. Ați văzut asemenea date? Nu!

În orice țară civilizată, inclusiv în Europa, există trasee montane deschise pentru turist si altele care sunt închise sau restricționate. Dacă te încumeți pe ele primești amenda. Dacă rămâi pe acolo înțepenit, fără a te ataca ursul, anumite țări îți facturează până la ultimul euro cheltuit pentru a te salva. Ca nu ai voie să pui în pericol viața salvatorilor!

La noi, românul se crede mare iubitor de natură. Și își ia copiii, laptopul pentru mailuri și telefonul pentru poze și pleacă în cele mai izolate zone să guste natura. Pleacă cu un tricou și niște sandale, fără echipament adecvat, fără alimente, fără a cunoaște regulile de campare, fără a înțelege ca există riscuri. Vara se întâlnește cu ursul sau se pierde și sună la 112, iarnă îl prinde viscolul și sună la 112. Dar el e Rambo al munților tati, poate face ce vrea și când vrea. Chiar dacă pleacă cu copiii în caniculă, îngheț sau ploaie, fără dotări! Ba în alte țări îți și fac aia dosar penal pentru ca pui în pericol viața celor cu care mergi! Noi însă țipăm, să vină statul să ne salveze, ca statul e de vină ca noi avem un creier de furnică!

Statul greșește pentru ca nu are curajul de a interzice accesul turiștilor în zonele cu populații mari de urși. Bre, pe aici nu intri! Ca te papă ursul și nu te putem salva!
Greșește și pentru ca nu organizează acest acces, pe bani, în condiții moderne, pentru cei care vor să guste sălbăticia munților și a rezervațiilor. De asta avem turiști care merg în rezervații și adună flori, lasă în urmă munți de gunoaie și mai se pun și la pescuit în zone protejate! Nu, la noi trebuie să fie totul gratis. Și fiind gratis, nici statul nu va avea bani pentru organizare, nici turistul nu va avea siguranță.

Statul mai greșește pentru ca nu e în stare să aloce zone exclusive / județ doar pentru urși, pentru ca vine primarul din satul X și spune ca el nu vrea urși lângă satul lui. Greșește pentru ca nu face un perimetru securizat pe aceste zone și nu le explică comunităților de lângă ca ele pot face bani prin turism, prin mod organizat. Și aici Romsilva papă banii degeaba ca nu știe cum să facă asta iar primarii nu sunt în stare să dezvolte comunitatea prin turism!

A murit o fată zilele trecute. O tragedie.
Automat de vină sunt ursii, nu doar cel care a comis atacul, ci toți cei 4.000 de urși considerați în plus în România. Nu discutăm despre ce informații și pregătire avea turistul pentru a merge în acea zonă, ce dotări avea și nici dacă acestea sunt trasee sigure și semnalizate corespunzător. Și dacă e ok să mergi tu așa pe oriunde vrei. Ca și turistul care merge în mare când e steag roșu – propun să evacuați Marea Neagră!

Poate ca avem prea mulți urși! Poate ca în anumite zone sunt prea mulți! Dar avem atâtea zone montane și atâtea zone care pot fi transformate în rezervații naturale, ca mai putem aduce urși. Aaaa dar stai! Ca dacă facem asta, nu mai poți avea acces să aduni ciuperci și fructe sălbatice ( o mare afacere în RO în special pentru Romsilva și anumite companii ) și nici să tai lemne ( o altă mare afacere în RO mai ales pentru primarii de zonă ).

Problema la noi nu e ursul! Singurul animal salbatic periculos din țară! Sunt oamenii, care nu vor reguli și legi dure, rezervații și costuri! Vrem să fie totul la liber acces, gratis și cu turiști nepregătiți și stat care nici nu face, nici nu știe!
Dar noi nu înțeleg ca având 80% din populația de urși a UE, am putea face ursul brand de țară și am putea dezvolta turismul pe bani mulți!
Păi ce ne făceam dacă aveam zeci de specii periculoase? Dacă aveam prin România un Black Mamba, sunt curios cum îi prindeați și cum erau uciși? Ă?

ONG-urile de mediu sunt multe tot o apă și un pământ, pentru ca nu sunt în stare să ceară toate aceste legi și proiecte. Unele îi servesc pe vânători pe bani mulți, alții pe ecologiști străini pe bani mulți, ca e la modă să ne opunem, nu să propunem! Și să o facem pe salarii de zeci de mii de euro, din donații!
Turistul rămâne cu netul si poza de pe Instagram și ursul cu glonțul! Iar noi, tot ca fraierii cu multă, multă propagandă și atât! Fără proiecte și soluții!”

Advertisements
Previous Story

Canicula. Cățeluș închis într-o maşină, în plină caniculă, cu geamurile închise. 4 pompieri au leșinat din cauza căldurii, în timpul intervenției la un incendiu. „Toţi au fost transportaţi la spital”

Next Story

Brașov. O zi cu schimb de haine în Parcul Central. Intrarea este liberă la toate activităţile