Creșterea temperaturii medii i-a alertat pe meteorologi. Roxana Bojariu, climatolog șef al ANM: „Magnitudinea ne nedumerește. Creșterea e mult mai mare față de ce anticipam noi”

Last Updated on iulie 26, 2024 Creșterea temperaturii medii i-a alertat pe meteorologi. Roxana Bojariu, climatolog șef al ANM: „Magnitudinea ne nedumerește. Creșterea e mult mai mare față de ce anticipam noi” 1

Meteorologii tot caută explicații pentru încălzirea globală din această perioadă. Planeta noastră s-a încălzit îngrijorător, de duminică până luni. Anomalia le dă bătăi de cap specialiștilor, pentru că nu pot spune exact ce a cauzat-o.

Temperatura medie pe glob a urcat, duminică, 21 iulie, la 17,09 grade Celsius. A fost cea mai mare din istoria măsurătorilor. Însă luni, 22 iulie, planeta noastră a continuat să se încălzească până la 17,15 grade Celsius. Recordurile i-au alertat pe climatologi.

Reporter Pro tv: Când ați deschis calculatorul și ați văzut recordul, care a fost gândul dumneavoastră?
Roxana Bojariu, climatolog șef al ANM: „De îngrijorare. E această așteptare să vedem ce se întâmplă în continuare, pentru că dacă recordurile continuă și în luna august, probabilitatea de a avea în sistemul climatic o modificare în funcționarea sa, care să ne fi scăpat și să accelereze foarte mult încălzirea globală, e mare. Magnitudinea ne nedumerește. Creșterea e mult mai mare față de ce anticipam noi”.

Aceste recorduri vin după cele de anul trecut. După ce a văzut că temperatura globală a crescut în 2023 cu peste 1,4 grade Celsius, climatologul șef al NASA a avertizat.
Gavin Schmidt , climatolog, directorul institutului Goddard al NASA: „Am crezut că știm care este evoluția pe termen lung a efectelor gazelor de seră. În anul 2023, eșec total. Atunci când nu înțelegem ceva, trebuie să refacem calculele, dar înseamnă și că predicțiile noastre pentru viitor devin din ce în ce mai nesigure. Nu mai suntem siguri de ce se va întâmpla în 2024”.

Deocamdată, climatologii iau în calcul mai multe scenarii în care analizează particulele de praf din atmosferă și erupțiile vulcanice.
Roxana Bojariu, climatolog șef al ANM: „Noi trebuie să explicăm de ce toate recordurile cad cu o marjă atât de mare. Dacă luăm computerele și analizăm, nici erupția vulcanului Tonga nu acoperă în totalitate această marjă, ne mai trebuie niște sutimi importante la nivelul temperaturii medii globale. Pe noi ne îngrijorează și mai tare. Știința e un proces continuu și asta nu înseamnă că nu vom afla ce e cu această accelerare”.

Specialiștii spun că abia la finalul lunii august vor avea o imagine de ansamblu, pentru că atunci temperaturile ar trebui teoretic să mai scadă. Cert este că în acest moment sunt peste 70% șanse ca anul 2024 să fie declarat cel mai călduros din ultimele două milenii.

Vremea 29 iulie – 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Administraţia Națională de Meteorologie a emis vineri, 26 iulie, prognoza meteo pentru intervalul 29 iulie – 26 august 2024. Potrivit specialiștilor, la începutul săptămânii viitoare, vremea va fi canicularã în sud, sud-est și în sud-vest, unde și disconfortul termic va fi accentuat. În celelalte regiuni, cu precãdere în nord-nord-est, valorile termice se vor pondera, scrie Observator TV.

Meteorologii au emis vineri, 26 iulie, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.

“La începutul săptămânii viitoare, vremea va fi canicularã în sud, sud-est și în sud-vest, unde și disconfortul termic va fi accentuat. În celelalte regiuni, cu precãdere în nord-nord-est, valorile termice se vor pondera. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 36 de grade, mai ridicate, pânã în jurul a 38 de grade, în Oltenia şi sud-vestul Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 10 şi 20 de grade, mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali şi uşor mai ridicate pe litoral.

Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse şi descãrcãri electrice în zonele montane şi submontane, iar spre searã şi noaptea în regiunile sudice şi sud-estice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, izolat cantitãţile de apã vor fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindinã. Vântul va avea intensificãri la munte, în vest, centru şi est, dar se va intensifica pentru scurt timp şi în sud-sud-est în timpul ploilor”, spun specialiștii de la ANM.

Previous Story

7 traficanți de droguri prinși la Brașov. Alimentau cu droguri consumatorii din București

Next Story

Accident Brașov. Doi copii și doi adulți răniți pe Ocolitoare