Compania Transbus Codreanu a fost notificată pentru rezilierea contractelor de transport pe rutele Victoria – Zărneşti – zona Bran – Braşov şi Făgăraş – Braşov

Last Updated on iulie 25, 2024 Compania Transbus Codreanu a fost notificată pentru rezilierea contractelor de transport pe rutele Victoria - Zărneşti - zona Bran – Braşov şi Făgăraş – Braşov 1

Consiliul Județean Brașov a început un demers birocratic pentru refacerea licitațiilor de transport în județ, asta pentru că a cerut o garanție prea mare de la firmele de transport. În acest sens, Consiliul Județean a notificat Transbus Codreanu pentru rezilierea contractelor de transport pe rutele Victoria – Zărneşti – zona Bran – Braşov şi Făgăraş – Braşov.

Faptul că operatorii au fost notificaţi cu privire la încetarea contractelor este menţionat în proiectul unei hotărâri a Consiliului Judeţean Braşov ce va fi dezbătută în şedinţa de plen de marţi, 30 iulie. Mai exact, în acest proiect se arată că se modifică documentaţia de atribuire, în sensul reducerii garanţiei de bună execuţie de la 5% la 0,5%, scrie bzb.ro.

De altfel, garanţia de 5% a fost motivul pentru care firmele care au câştigat licitaţiile nu şi-ar desfăşurat activitatea în baza contractelor câştigate în urma licitaţiilor.
Licitaţia pentru Grupa 1 (Victoria – Zărneşti – zona Bran – Braşov) a fost câştigată de Asocierea SC Transbus SA – SC Transtin SRL – SC Linka Tranzit SRL – SC Transport Mix SA, iar cea pentru Grupa 3 Făgăraş – Braşov de SC Transbus SA (firma omului de afaceri Constantin Codreanu).

„Operatorul avea obligaţia de a constitui o garanţie de bună execuţie în cuantum de 5% din valoarea ofertată, respectiv suma de 2.857.015 lei pentru Grupa 1 şi în suma de 2.155.509 lei pentru Grupa 3, garanţie care să fie valabilă 7 ani de la data semnării contractului. În vederea constituirii garanţiei de bună execuţie pentru o perioadă de 7 ani, operatorii au solicitat oferte pe piaţa asigurărilor pentru constituirea acestei garanţii în repetate rânduri, solicitând în acelaşi timp şi prelungirea termenelor de constituire a garanţiei motivat fiind de refuzurile de pe piaţă.

În aceste condiţii Consiliul Judeţean a solicitat la rândul ei mai multe oferte de pe piaţa asiguratorilor, constatând că niciun asigurator nu acceptă o asigurare pe 7 ani (conform cerinţelor contractuale) şi că acel cuantum de 5% din valoarea ofertată este mult prea mare în condiţiile în care în alte judeţe s-a solicitat o garanţie în cuantum de 0,5% sau chiar mai scăzut”, se arată în documentaţia aferentă hotărârii de Consiliul Judeţean aflată pe ordinea de zi a şedinţei de plen din 30 iulie.

De altfel, având în vedere că operatorii nu şi-au plătit garanţiile, contractele semnate în luna noiembrie a anului trecut nu şi-au produs nicio zi efectele.

Licitaţiile reluate, Codreanu neeliminat din cursă. Din contră
Având în vedere încetarea acestor contracte, Consiliul Judeţean Braşov va relua licitaţiile, dar nu va mai solicita o garanţie de 5% ci de 0,5%.
Pe de altă parte, public de călători traseele incluse în cele două grupe vor fi deservite, în continuare, în baza vechilor licenţe de transport.

Garajul RATBV ar putea fi terminat cu din bani europeni: 200 milioane de lei
Banii pentru finalizarea lucrărilor la noul garaj al RATBV de pe strada Hărmanului, la care se lucrează în această perioadă, ar putea fi obţinuţi de la Uniunea Europeană. De altfel, în şedinţa de plen de joi, 25 iulie, pe ordinea de zi a Consiliului Local Braşov se regăseşte un proiect de hotărâre care va permite Primăriei Braşov să înceapă demersurile pentru obţinerea unei noi finanţări europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027.

Mai exact, potrivit explicaţiilor administratorului public al Braşovului, Adriana Miron, oferite în şedinţa Comisiei juridice a Consiliului Local Braşov din 24 iulie, iniţial, municipalitatea braşoveană a luat în calcul etapizarea proiectului. Apoi, după publicarea Ghidului de finanţare pentru Axa „Mobilitate” a Programului Operaţional Regional 2021 – 2027, ea a menţionat că au fost purtate discuţii cu specialiştii Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru.

După toate aceste consultări, am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă este să redepunem acest proiect integral, pe noua programare financiară.

Condiţiile de eligibilitate sunt mult mai favorabile decât cele aferente anteriorului ciclu bugetar. Acest demers ne-ar permite să degrevăm bugetul local cu o sumă echivalentă cu 200 de milioane de lei, respectiv 20 milioane de euro, aceasta fiind valoarea maximă a finanţării ce poate fi accesată pentru un proiect”, a menţionat Adriana Miron, conform bzb.ro.

Ea a amintit că, în anul 2020, pentru noul garaj al RATBV, Primăria Braşov a obţinut o finanţare nerambursabilă de aproape 73 milioane de lei, însă, în urma refacerii documentaţiilor tehnice, valoarea proiectului a ajuns la 224 milioane lei.

Previous Story

Șeful Salvamont Zărnești, nemulțumit de turiștii nepregătiți și efectul de turmă 

Next Story

Brașov. George Copos a început lucrările la Telecabina Tâmpa și la Restaurantul Panoramic