Când se termină valul de caniculă extremă. „Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub ceea ce numim o creastă de înaltă presiune (cunoscută și sub numele de dom de căldură)”

Last Updated on iulie 19, 2024 Când se termină valul de caniculă extremă. „Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub ceea ce numim o creastă de înaltă presiune (cunoscută și sub numele de dom de căldură)” 1

Europa este „victima” unei mase de aer venită din nordul Africii care staționează. Căldura extremă care a afectat multe țări din Europa în această lună este parțial cauzată de un val de aer cald din nordul Africii. Mai multe persoane au murit în Italia, iar avertizări de căldură extremă continuă să fie emise pentru țări din Portugalia până în România și Cipru, scrie Euronews.

Se așteaptă ca, în cele din urmă, căldura să se reducă în mai multe locuri, atât în weekend, cât și săptămâna viitoare, anunță Antena3.

Motivul pentru care a durat atât de mult valul de căldură din sudul Europei
„Totul are de-a face cu un model meteorologic destul de persistent la scară largă”, explică Lars Lowinski, meteorolog la serviciul meteo Weather & Radar.

„Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub ceea ce numim o creastă de înaltă presiune (cunoscută și sub numele de dom de căldură), practic o zonă mare de înaltă presiune cu mult aer foarte cald care nu se mișcă prea mult”.

Când se vor încheia valurile de căldură din sudul Europei
Temperaturile au fost cu aproximativ 6-12 grade Celsius peste valorile medii pentru această perioadă a anului, alimentând incendiile de vegetație și necesitând un consum record de energie.

Potrivit Weather & Radar, vremea neobișnuit de caldă va mai continua câteva zile, temperaturile urmând să urce din nou până la 35-40 de grade Celsius în țări precum Serbia, Italia, Albania, Grecia, România și Bulgaria.

Tendința pentru duminică și pentru săptămâna viitoare indică o scădere treptată către temperaturi mai potrivite pentru această perioadă a anului.

Această pătrundere de aer mai rece la începutul săptămânii viitoare ar putea declanșa, de asemenea, furtuni puternice pe alocuri, în special în Balcani“, spune un meteorolog de la serviciul meteo Weather & Radar.

Câte valuri de căldură extremă mai sunt așteptate în Europa în această vară
Meterologul senior Tyler Roys de la AccuWeather spune că este puțin probabil să vedem o reluare a căldurii extinse din această săptămână din Italia până în Ucraina.

„Șansa de a se înregistra temperaturi extreme localizate (35C+) pentru o zi sau două la un moment dat în locațiile tipice este mai probabilă, în special la mijlocul lunii august”, spune el.

Cum va fi vremea vineri, 19 iulie
În Dobrogea și Bărăgan va fi o zi însorită și o amiază fierbinte. Temperaturile vor ajunge la 37 de grade, potrivit Știrileprotv.
În Moldova sudică și nordul Munteniei va fi încă o zi caniculară. Maxima se apropie de 36 de grade.
În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, atmosfera va fi călduroasă. Temperaturile vor ajunge la 33 de grade.

În nordul Transilvaniei și Maramureș, după-amiaza se înnorează în zonele de deal și de munte, pe unde vin câteva averse. Maxima ajunge la 34 de grade.
În vestul țării va fi o zi cu soare arzător și stres termic major. Temperaturile vor ajunge la 37 de grade.
În Transilvania, în a doua parte a zilei vin ploi zgomotoase. Maxima ajunge la 36 de grade.

În Oltenia va fi o zi fierbinte, însă spre seară, vin mai multe reprize cu averse. Maxima ajunge la 38 de grade.
În sudul României, canicula persistă. Temperaturile se apropie de 38 de grade.

Previous Story

Deputatul brașovean Andronache Gabriel: „Grupul Parlamentar PNL – campion la legile privind digitalizarea și combaterea traficului și consumului de droguri”

Next Story

ISU Brasov a stins incendiul de pădure de la Ucea