Brașov. Începe Făgăraș Fest! „ Este un manifest pentru crearea Parcului Național Munții Făgăraș”

Last Updated on iulie 26, 2024 Brașov. Începe Făgăraș Fest! „ Este un manifest pentru crearea Parcului Național Munții Făgăraș” 1

Astăzi începe Făgăraș Fest! Evenimentul va avea loc în perioada 26 – 28 iulie, în Sebeșu de Sus, pe Valea Moașei, comuna Racovița, din județul Sibiu. Este al cincilea an în care sunt celebrați Munții Făgăraș și comunitățile locale din vecinătate.

Din programul ediției nu vor lipsi tururi ghidate despre natura locului precum și evenimentul ”Pe urmele animalelor din Munții Făgăraș”. Tur botanic, tur de observare păsări sau tur despre lilieci, tur ghidat prin cultura, istoria și identitatea satului Sebeșu de Sus, proiecții de film în aer liber, târguri de produse locale și meșteșuguri din vecinătatea Munților Făgăraș sau activități pentru copii și familie.

Directorul de comunicare al Fundației Conservation Carpathia, Victoria Donos, a declarat pentru Radio Romania Brașov:
Festivalul este un manifest pentru crearea Parcului Național Munții Făgăraș și an de an se mută într-un alt loc. Anul acesta vă așteptăm cu tradiționalele tururi ghidate, filmul despre natură, activități pentru copii, gusturi locale, discuții pe subiecte de biodiversitate, dar și noutăți precum zona Junior Ranger.

Și pentru că lupul este una dintre speciile faunei din zone, să știți că vom avea lupi. Adică ne vor încânta cu muzica lor Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, nu altcineva. Pe ei îi vom asculta sâmbătă seara, adică pe 27 iulie”.

În deschidere, va urca pe scenă trupa de rock alternativ Coma, seara zilei de 26 iulie continuând cu proiecţia documentarului “Wild Transylvania”, regizat de cineastul irlandez John Murray. Pelicula, lansată în 2024, explorează frumuseţea şi biodiversitatea unică a Transilvaniei, povestea fiind narată de actorul Jeremy Irons, scrie Agerpres.

Tururile ghidate despre natura şi cultura locală vor include, de-a lungul zilelor festivalului: tururi de observare a păsărilor din Valea Moaşei; tururi botanice dedicate observării speciilor de plante din flora spontană; tururi despre faună, în care participanţii au ocazia să observe urmele animalelor sălbatice, să exploreze habitatele acestora şi să afle detalii despre monitorizarea lor non-invazivă.

Nu lipseşte nici excursia la Cascadele din Valea Moaşei, ce include traseul până la cascada Chiişoara.

Printre obiectivele culturale ale zonei, vor fi vizitate ruinele fabricii de cărămidă, biserica “Apostoli Petru şi Pavel”, moara veche şi galeriile de mină.

Copiii între 7 şi 14 ani pot intra în cursa “Exploratorii Munţilor Făgăraş”, o provocare cu 10 probe speciale despre natură.

Ca şi la ediţiile trecute, se va discuta despre oameni şi natură, în cadrul Carpathia Talks. Printre temele abordate anul acesta, se numără “Dreptul la natură”, “Păduri”, “Dezvoltarea durabilă a comunităţilor din jurul Munţilor Făgăraş”.

La 27 iulie, programul artistic va include recitaluri ale formaţiei Lupii lui Calancea şi ale Surorilor Osoianu.

Precedenta ediţie a Făgăraş Fest s-a desfăşurat între 7 şi 9 iulie 2023, la Porumbacu de Sus, judeţul Sibiu. Printre invitaţi s-au numărat Zdob şi Zdub, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini, Nico de Transilvania.

Prima ediţie a festivalului s-a derulat între 13 şi 15 septembrie 2019, în comuna Lereşti, pe platoul din faţa cabanei Voina, judeţul Argeş. Participanţii au descoperit valorile comunităţilor locale, frumuseţea împrejurimilor, s-au bucurat de plimbări cu căruţa, au vizitat târguri cu produse tradiţionale, au urmărit filme în aer liber şi s-au întrecut în diverse competiţii organizate în natură. Trupa invitată a fost Nightlosers.

Previous Story

O fostă pacientă a obținut daune morale de 300.000 de euro. Avocata: „Cine ar trebui să plătească este spitalul, în solidar cu fiecare dintre asistentele sau doamna doctor care au fost inculpate în dosar, în soldiar cu asigurătorul”

Next Story

Laguna Albastră sărbătorește majoratul cu o petrecere în piscină: „Vă așteaptă 2 zile de distracție”