Last Updated on iulie 25, 2024
Primăria şi Consiliul Local al comunei Șoarș organizează duminică, 28 iulie, Festivalul Fânului, eveniment cultural ajuns la cea de-a II-a ediţie.
Va fi şi de această dată o manifestare prin intermediul căreia vor fi promovate și valorificate obiceiurile și tradițiile locale specifice acestei comunităţi cu oameni harnici şi primitori, care înglobează satele Bărcuț, Felmer, Rodbav, Seliștat și Șoarș.
Festivalul va cuprinde o degustare de produse tradiționale aparţinând exclusiv producătorilor locali, organizată la Căminul Cultural Şoarș, precum şi un spectacol artistic cu intrarea liberă, care va începe la ora 16:00, scrie Transilvania 365.ro.
Pe scena amenajată în curtea Şcolii Gimnaziale Şoarș vor urca ansamblurile „Făgărașul” și „Transilvania” din Felmer, grupul de chitariști ai Asociației „Hai la chitară”, fanfara Şinca Nouă, alături de soliștii Raluca Giurgiu, Darea Arabela Curea, Rebeca Georgiana Curea, Elena Pirău și Laurențiu Begu-Ioan, Diana Gribincea Popa, Mioara Marinca, Bogdan Georgescu și formația Analog. Invitații speciali ai festivalului sunt Oana Bozga Pintea și Vali Vijelie.
Festivalul Fânului este sprijinit de Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 30.000 de lei, în cadrul Programului judeţean pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul propriu al judeţului a proiectelor culturale iniţiate de autorităţi şi instituţii publice locale.
Festivalul de Artă Sacră Măgura
Timp de trei zile, între 2 şi 4 august, satul Măgura (Măgura Branului) va deveni un pol important de atracţie culturală pentru braşovenii şi turiştii care vizitează zona Moieciu-Bran, tema din acest an fiind „Meşteşugari şi Familii de Artişti”.
Festivalul se va desfăşura la Casa Artiştilor din Măgura şi în diverse locaţii din sat, programul festivalului fiind unul variat, cu aprox. 50 artişti invitaţi. Astfel, meşteşugarii vor oferi demonstraţii interactive şi ateliere, în care participanţii vor avea ocazia să înveţe tehnici tradiţionale de la cei mai buni artişti: sculptură în lemn, pictura pe sticlă şi broderie. Familiile de artişti vor expune lucrări, evidenţiind influenţele şi tradiţiile care au modelat creaţiile lor. Fiecare expoziţie va spune o poveste despre continuitate şi evoluţie artistică în cadrul unei familii.
Invitaţi pentru a susţine recitaluri sunt Bogdan Simion (culegător de muzică tradiţională şi lăutar, unul dintre ultimii cântăreţi la cobză din România), Ansamblul Trei Parale (grup revivalist, al cărui repertoriu este bazat pe o amplă cercetare etnomuzicală, şi care abordează genuri muzicale variate şi reinterpretate). Lor li se adaugă voci precum Miruna Nagy (harpă), Radu Nagy (violoncel), Valerie Cioloş-Villemin, Florence Villemin (voce), Alexandru Chiriac (bariton), Anda Pop (soprană), Ruxandra Donose (soprană), Adrian Despot.
Evenimentul, iniţiat şi coordonat de artistele Angela Amecke şi Valérie Cioloş-Villemin, organizat cu sprijinul Asociaţiei Măgura Ecoturistică, este un demers de promovare a artei sacre şi a tradiţiilor culturale româneşti, scrie bzb.ro.
Accesul la Festival este gratuit.
„Teutonic Fest”, la final de săptămână
Cavaleri, turniruri şi jocuri speciale, tabere medievale, ateliere medievale pentru copii, plus gastronomie. Pe toate acestea, dar şi altele le veţi găsi la Festivalul Medieval „Teutonic Fest Hărman” – ediţia 2024, care va avea loc în 27 şi 28 iulie, în Cetatea Medievală Hărman, la 8 km de Braşov.
Este a doua ediţie, iar custodele muzeului, Isabelle Ilica Popescu, a explicat că evenimentul este o modalitate de a strânge fonduri pentru reparaţiile necesare la acoperişul Bisericii Fortificate din Hărman: „Ideea este de a duce oamenii înapoi în viaţa din Evul Mediu, de a face puţin cunoscut stilul de viaţă, obiceiurile, tradiţiile din evul mediu, iar motivul pentru care facem acest eveniment este, de fapt, de a face mai cunoscută Biserica fortificată din Hărman, de a o ajuta să trăiască. Biserica fortificată din Harman are în momentul de faţă probleme mari. Şarpanta bisericii, deci acoperişul bisericii, e deteriorat, ar trebui restaurat, ceea ce este o sarcină foarte, foarte grea”, scrie bzb.ro.
Tocmai de aceea, accesul la evenimente va fi cu bilet, 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Costurile de refacere a acoperişului obiectivului se ridică la peste 700 de mii de euro.