Mihaela Parlac, după 20 de ani de muncă în Italia, s-a mutat la Brașov unde a rămas uimită de faptul că nu sunt gratii la geam. Fiica sa merge singură la școală, lucru de neconceput în Italia.
„Ne-am mutat în Brașov în urmă cu cinci ani. Până și fetița mea a rămas uimită de schimbarea aceasta, de cât de liber ești în România. Ea acum merge la școală singură, pe jos. Și eu am rămas surprinsă să văd că oamenii nu au gratii la geam. Mi-a dat senzația de siguranță”, a declarat românca în cadrul emisiunii „Diaspora în direct”, potrivit Click.
În Italia se fura frecvent
„Specific că mesajul nu este „haideți toți în România sau haideți acasă”. Eu doar spun experiența mea, punctul meu de vedere și vorbesc despre Brașov, locul în care am ales să trăiesc. Mi se pare mult mai liniștit pe partea asta de siguranță”, a mai spus românca.
Mihaela Parlac a spus că în Italia furturile erau la ordinea zilei. „Noi locuiam într-o localitate, lângă Roma, și se fura frecvent. În blocul în care noi locuiam, vecinei îi intraseră hoții în casă. Oamenii și-au pus gratii la geamuri. Inclusiv noi .. care locuiam la etajul doi. Clar nu te simți în siguranță, mai ales când ai un copil, mai ales când auzi că vecinilor li se fură mașinile”, a adăugat românca, scrie stiridiaspora.ro.
Unde sunt cei mai mulți români
Ministerul Afacerilor Externe enumeră și țările unde sunt cele mai mari comunități de români, potrivit Hotnews:
Marea Britanie – ca urmare a părăsirii UE de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cetățenii comunitari rezidenți pe teritoriul acestei țări au fost nevoiți să își reglementeze statutul de rezident în raport cu Ministerul de Interne britanic, prin completarea / înregistrarea în Schema de Rezidență EU Settlement Scheme (EUSS). Astfel, autoritățile britanice au înregistrat aproximativ 1,6 milioane aplicații de rezidență din partea cetățenilor români, care continuă să fie naționalitatea cu cel mai mare număr de aplicații trimise.
Italia – conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică italian, cea mai numeroasă comunitate de străini din Italia o constituie cetățenii români, aproximativ 1,1 milioane persoane, care reprezintă 21,5% din totalul străinilor prezenți pe teritoriul Republicii italiene.
Germania – potrivit informațiilor oficiale furnizate de Ministerul Federal de Interne și Patrie, în Germania figurau înregistrați 900.000 cetățeni români cu pașaport românesc.
Spania – conform Institutului Național de Statistică (INE) din Spania, aproximativ 600.000 cetățeni români sunt înregistrați la primăriile în care aceștia sunt rezidenți în Registrul Municipal (”Padron Municipal”). Procentual, românii reprezintă aproape 11,5% dintre străinii din Spania.
SUA – conform datelor raportate de către US CensusBureau, numărul cetățenilor români aflați pe teritoriul SUA se ridică la aproximativ 400.000 persoane. Însă, în condițiile în care declararea originii etnice nu este obligatorie, fluxul de imigrări din România a continuat în ultimii ani și mulți dintre cei stabiliți în SUA nu au încă un statut legal permanent.
Canada – potrivit datelor statistice relevante privind prezența cetățenilor români în Canada, autoritățile canadiene au înregistrat 200.000 persoane care și-au declarat etnia română.
Belgia – în baza datelor statistice furnizate de Oficiul Belgian de Statistică (Statbel), numărul cetățenilor români cu reședință legală în Belgia este de aproximativ 140.000 persoane.
Austria – conform datelor transmise de către Statistic Austria, instituția competentă în domeniu din țara de reședință, pe teritoriul Austriei sunt înregistrați 140.000 cetățeni români.
Franța – potrivit datelor statistice furnizate de autoritățile locale competente, în Franța sunt înregistrați aproximativ 100.000 cetățeni români.
Grecia – conform informațiilor transmise de autoritățile elene, în Republica Elenă sunt înregistrați aproximativ 60.000 de cetățeni români.