„A fost un mini-ciclon”. Furtunile violente au luat pe sus acoperişuri şi au smuls copaci din rădăcini

Last Updated on iulie 4, 2024 „A fost un mini-ciclon". Furtunile violente au luat pe sus acoperişuri şi au smuls copaci din rădăcini 1
Meteoplus: „Prahova, Comarnic ⛈ 3 iulie”

Toamnă/iarnă în mai multe zone din țară după ce temperaturile s-au prăbușit și cu 20 de grade Celsius. La munte s-au înregistrat zero grade Celsius. La Brașov, astăzi va fi tot o zi cu ploi, urmând să se încălzească în weekend.

Schimbarea bruscă a adus furtuni violente, care au smuls copaci din rădăcini, au luat pe sus acoperişuri şi au dărâmat panouri sau schele. În Capitală, un om a fost rănit. Peisaj de iarnă în luna lui Cuptor la 1.000 de metri altitudine. Pe Cheile Dâmbovicioarei, la cabana Brusturet, a plouat cu gheaţă, iar pe jos s-a aşternut un covor alb. Temperaturile au coborât în câteva ore chiar şi cu 20 de grade, iar la munte s au apropiat de pragul îngheţului. În Prahova, furtuna a lovit cu puterea unui uragan. În Comarnic rafalele au smuls cu totul acoperişul une şcoli. Pe zi, se văd şi mai bine urmările. Bucăţi de tablă şi lemn au fost purtate de vânt sute de metri şi au ajuns în curtile localnicilor.

Din weekend revine canicula, temperaturile vor urca iar peste 35 de grade Celsius
“Era ceva dezastru, nu am văzut aşa ceva. Având în vedere că sunt vreo 200 de metri şi ca înălţime, ca să treacă peste toate clădirile, a fost un mini-ciclon. A distrus acoperişul casei, căpriorii, o parte din faţadă”, spune un bărbat. “Toţi pomii, uite aşa îi răsucea, dar dintr-o dată, nu a durat 5 minute. O ploaie cu cantitate de apă ce nu am văzut niciodată”, spune o femeie, conform Observator Tv.
„A fost un mini-ciclon". Furtunile violente au luat pe sus acoperişuri şi au smuls copaci din rădăcini 2

„A fost un mini-ciclon". Furtunile violente au luat pe sus acoperişuri şi au smuls copaci din rădăcini 3

Acoperişul şcolii gimnaziale nr.2 din Comarnic a fost smuls de vânt, iar în interior potopul a distrus clădirea. Sălile de clasă au fost inundate, inclusiv arhiva. Angajaţii unităţii de învăţământ au încercat să salveze tot ce s-a putut. În orice moment, tavanele ar putea ceda aşa că cei peste 150 de elevi care învaţă aici nu se vor mai putea întoarce la cursuri în toamnă până când imbolilul nu va fi reabilitat.

Mai mulți stâlpi de electricitate au fost fost puşi la pământ si mii de oameni au rămas în beznă. “Vântul a afectat foarte tare reţeaua de alimentare cu energie electrică, în proporţie de 60% cred că din cetăţenii oraşului nu au curent în locuinţe”, a declarat Sorin Popa, primar Comarnic. Vremea s-a schimbat brusc si in Capitală. După aproape trei săptămâni de caniculă a plouat torenţial, iar vântul a bătut cu putere. Ca la orice furtună, s-au prăbuşit copaci. 65 de arbori au căzut, 38 dintre ei peste maşini.

Un om a fost rănit de o creangă ruptă de vânt. Puterea vijeliei a fost surprinsă de o cameră de supraveghere dintr o vilă. Rafalele smulg pur si simplu gardul metalic si il arunca in stradă. Şapte schele de construcţie au fost în periocol de prăbuşire. Una dintre ele, înaltă de câţiva zeci de metri de pe un bloc turn, a fost desprinsă de pe clădire. Doar o plasă de protecţie a făcut ca fiarele grele să nu cadă peste trecători. Circulaţia a fost închisă complet în zonă timp de câteva ore până ce muncitorii au remediat problema.

Meteoplus: Suceava, Mereni: Peste 70 litri/mp

În Suceava, codul roşu a adus cantităţi uriaşe de apă care s-au revărsat pe străzi şi în casele oamenilor. În timpul furtunii, un şofer a făcut drifturi într-un sens giratoriu din oraş. Pe imagini se vede că eare semn de începtăor şi evită la limită alţi şoferi. Poliţia e acum pe urmele lui. Şi în Iaşi, vântul a bătut cu forţă. În parcul Copou, mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcină şi aruncaţi pe şosea. Un arbore a căzut pe o maşină afaltă în mers, dar din fericire nimeni nu a fost rănit. Până aproape de miezul nopţii, un sfert de ţară este în continuare sub cod galben de furtuni. Din weekend revine canicula, temperaturile vor urca iar peste 35 de grade Celsius.

Vremea azi, 4 iulie. Zonele din România în care va ploua. Care vor fi maximele termice
Joi, 4 iulie, o să fie răcoare și o să plouă puțin în nordul și în centrul țării. În rest avem vreme mai bună și poate o aversă, două în unele zone.
Maximele pleacă de la 20…21 de grade în Transilvania și în nordul Moldovei și ajung la 30…31 de grade Dobrogea, scrie Stirile Pro Tv

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și cu Bărăganul. Pe aici e soare în cea mai mare parte a zilei, dar pot să apară și câțiva nori de ploaie, în special pe litoral. Temperaturile urca până la 30…31 de grade, iar în Bărăgan se încălzește față de ziua trecută.

Și mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei se face un pic mai cald decât miercuri.

Maximele ajung la 27…28 de grade. Se înnorează din când în când. E posibil să vină și o ploaie slabă, dar vedem și soarele pe parcursul zilei.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina temperaturile rămân modeste. Vor fi cel mult 25 de grade. O să mai plouă în unele zone. Apare trecător și soarele, dar norii se risipesc după lașarea nopții.

Și în nordul Transilvaniei și în Maramureș o să fie răcoare pentru această perioadă. Maximele se opresc pe la 23…24 de grade. Avem atmosferă schimbătoare, înnorări și câteva reprize de ploaie. La noapte, cerul se degajează și în această zonă.

În ținuturile vestice avem o dimineață cam rece, dar atmosfera devine foarte plăcută după prânz. Pe aici nu prea sunt semne de ploaie și temperaturile ajung la valori agreabile, în jur de 27 de grade.

În schimb, în centrul României va fi cam înnorat și o să plouă în mai multe reprize. Nu mai vorbim însă despre cantități mari de apă. Temperaturile rămân mult mai scăzute decât ar fi normal. Vor fi cel mult 22 de grade, iar la noapte se vor înregistră 8 grade în depresiuni.

În Oltenia găsim soare, vreme bună, dar și câțiva stropi de ploaie în unele zone. Se încălzește față de ziua trecută și maximele ajung la 28…29 de grade.

Și în ținuturile sudice o să mai plouă puțin, în special în Dealurile Munteniei. Temperaturile cresc și aici, iar în Lunca Dunării domină atmosfera cu soare și se ating vreo 29 de grade.

Vreme schimbătoare în București
În București avem vreme schimbătoare, înnorări și condiții de ploaie slabă. Se face mai cald decât miercuri. Maxima ajunge la 28 de grade. Urmează o noapte plăcută, cu o minimă de 16…17 grade.

Vremea se încălzește la munte
Se mai încălzește și în zonele de munte, însă temperaturile rămân modeste în majoritatea masivelor. După-amiaza apar și câteva reprize de ploaie. Pot fi și descărcări electrice și

Previous Story

(Foto) Accident Brașov. Un copil rănit, după ce un microbuz s-a răsturnat la Vlădeni

Next Story

Un medic chirug a ameninţat cu pistolul un alt şofer după o şicană trafic. Cum se apără medicul