Cei trei tineri dispăruţi în apele învolburate, în regiunea Udine, din Italia, sunt români. Confirmarea vine din partea autorităţilor italiene. Sunt două fete şi un băiat, de 20, 23 şi 25 de ani. Maşina lor, cu numere româneşti, a fost găsită în apropiere. Potrivit presei din Peninsulă, doar una dintre tinere locuieşte în Italia. Prietena ei venise împreună cu logodnicul să îşi viziteze părinţii, şi ei muncitori acolo. Când i-a surprins viitura, tinerii făceau fotografii. Imaginile cu cei trei, îmbrăţişaţi în mijlocul torenţilor, fac înconjurul Italiei. „Elicopterul nu a ajuns la timp”, spune primarul localităţii, într-un interviu exclusiv acordat Observator.
Speranţele ca tinerii români să fie găsiţi în viaţă, după ce au fost luaţi de apele râului Natisone, care a ieşit din matcă, sunt tot mai mici, anunţă presa italiană. După zeci de ore de la dispariţia lor, salvatorii continuă să lucreze neobosit, în speranţa, în cel mai rău caz, de a le înapoia trupurile familiilor lor.
Între timp, în cursul zilei de sâmbătă, telefonul mobil folosit pentru a trimite un SOS la numărul de urgenţă 112 a fost găsit. Aparatul – al cărui semnal fusese interceptat în ultimele ore – aparţine Patriziei Cormos, studenta de 20 de ani încă dispărută, şi se afla în geanta tinerei. Acesta a fost găsit sâmbătă, în apropierea malului râului, nu departe de podul Romano. Operaţiunile de localizare au fost posibile datorită sistemului Life Seeker, care utilizează un dispozitiv montat pe o dronă pentru a fixa şi localiza poziţia celulelor telefonice, chiar dacă telefonul mobil este închis.
Între timp, operaţiunile de căutare care au început cu elicopterele şi dronele Protecţiei Civile din Friuli Venezia Giulia au continuat în speranţa de a-i găsi pe tineri cât mai curând posibil.
Cei trei au ajuns pe jos pe o insulă de pietriş din mijlocul râului. Apoi, apa a crescut şi au rămas blocaţi. O înregistrare video îi arată cum se îmbrăţişează pentru a evita să fie luaţi de apă. Pompierii au încercat să îi salveze aruncându-le o frânghie de sus, pe care tinerii nu au reuşit să o prindă. Apoi au dispărut în apă, scrie Stirile Pro Tv.
Pe malul râului a fost găsită o maşină BMW cu numere de înmatriculare româneşti. Pompierii au încercat, de asemenea, să folosească o scară întinsă deasupra râului pentru a-i salva, dar fără succes.
Potrivit celor reconstituite până în prezent, maşina cu cei trei tineri a ajuns la ora 13:20 la Ponte Romano din Premariacco. La ora 13:35 a fost dată prima alertă: şoferul unui autobuz şcolar municipal a lansat-o când i-a văzut pe cei doi în râu. La ora 13:50, când sosesc salvatorii, aceştia sunt deja cu apa până la genunchi. Apoi, la ora 14:00, încercarea cu scara eşuează.
Apoi, în film se vede cum tinerii încearcă să se agaţe de frânghii şi cum unul dintre ei o ratează la limită, până când potopul îi duce departe. Căutătorii sunt încrezători că tinerii ar fi reuşit să se agaţe de nişte crengi şi poate să se apropie de malul râului.
„Nu ne aflăm într-o perioadă de inundaţii, dar oricine care locuieşte aici şi cunoaşte acest râu, care poate avea o creştere foarte rapidă a nivelului apei, exact ca un torent, nu ar fi îndrăznit niciodată să coboare în albia râului într-o zi ca aceasta”, a declarat primarul din Premariacco, Michele De Sabata, pentru Corriere della Sera.
„Probabil că acei tineri nu au rezistat forţei sale de atracţie, aşa cum fac mulţi oameni în alte perioade ale anului, fără să-şi dea seama de riscuri”, conchide el.
Tabăra de bază a salvatorilor a fost instalată în Orsaria. Înaintea şoferului, tinerii înşişi au fost cei care au dat alarma. În prezent, două sute de persoane îi caută în zonă pe cei trei dispăruţi cu elicoptere, bărci pneumatice, protecţie civilă şi salvamontişti.
Natisone este adesea supus unor inundaţii bruşte, după cum avertizează panourile care interzic scăldatul în zonă tocmai din cauza pericolului de înec. „Căutările vor continua în această noapte şi atât timp cât va fi necesar în zilele următoare”, a declarat, sâmbătă Andrea D’Odorico,, care coordonează căutările.
„Situaţia meteo nu este în favoarea căutărilor. Sunt aşteptate condiţii severe şi în următoarele ore. Râul Natisone este în inundaţii, are un curent foarte puternic, este de natură torenţială şi are multe coturi, în care cei dispăruţi ar fi putut rămâne blocaţi”, a mai spus acesta.
Mama Patriziei a încercat să îşi convingă fiica să nu plece
Citată de presa italiană, mama Patriziei spune că a încercat să îşi convingă fiica să nu plece.
„Au vizitat-o doi prieteni, o fată şi logodnicul ei care stă în Austria. Ea a avut un examen azi. Mi-a zis: lasă-mă să mă duc, stăm puţin împreună şi facem nişte poze. Iar eu am sfătuit-o să nu se ducă pentru că era obosită. Cu o seară înainte fusese şi la serviciu. Dar mi-a spus apoi: hai, nu te supăra, lasă-mă să mă duc. Şi uite aşa, într-un final, i-am spus: du-te, draga mea”, a declarat femeia, potrivit Il Messaggero Veneto.
Tinerii au ajuns în dreptul plajei la ora 13 şi 20 de minute. Au parcat maşina cu numere româneşti şi au mers pe jos 100 de metri. Era cod galben de ploi, iar râul începuse deja să se umfle. În loc de plajă, au găsit doar o mică insulă. „Se aflau pe cursul râului, sub podul Romano, cred că pentru a face fotografii. Şi au fost luaţi pe nepregătite. S-au urcat pe un fel de insuliţă, dar nu le-a fost de folos, pentru că au fost înconjuraţi de ape”, spune un martor.
Debitul râului creştea văzând cu ochii. Tinerii şi-au dat seama prea târziu că sunt prinşi în capcană.
„Înțeleg că fetele nu știau să înoate, le era frică să traverseze înapoi, să se ducă spre casă, iar în timpul în care au stat pe gânduri, nivelul apei a urcat, a urcat, a urcat, în 25 de minute a ajuns la genunchi… apoi…”, continuă primarul comunei Premariacco, Michele De Sabata.
Când şi-a dat seama că nu poate ajunge la mal, una dintre fete a sunat la 112. La fel a făcut şi şoferul unui autocar de copii, care i-a văzut pe tineri în pericol. „I-am văzut panicaţi. Pentru că vedeam că nu puteau traversa acest curs de apă, pentru a se salva. Mi-au dat senzaţia că sunt în pericol şi am alertat carabinierii”, spune bărbatul. „Pompierii au intervenit repede, au încercat să ajungă la ei cu barca, dar nu mai era nimic de făcut”, povesteşte un martor, conform Observator TV.
„Noi putem ajunge în locuri în care alţii nu au acces, dar nu putem depăşi anumite limite, pentru că e importantă şi siguranţa celor care acţionează”, a declarat Giorgio Basile, comandant pompieri.