(Video) Locatarii unui bloc au salvat trei pui de arici înfometați pe care i-au găsit în grădină

Last Updated on iunie 6, 2024 (Video) Locatarii unui bloc au salvat trei pui de arici înfometați pe care i-au găsit în grădină 1

Zonele urbane sunt deseori locul unde multe vietăți sălbatice aleg să-și facă un cuib. Foarte acomodați în astfel de spații sunt aricii, care se află acum în plină perioadă de reproducere. În Timișoara, câțiva locatari au găsit trei pui, pe care au reușit să îi salveze. Specialiștii spun că orice vietate sălbatică este un indicator de mediu curat.
Avem aici, în stradă, 3 puiuți de arici de mărimea unui ou de găină, i-am luat pe toți într-o cutie, i-am adus aici, în iarbă.

Cei trei pui de arici, găsiti anul trecut de locatarii unui bloc din apropiere de Sala Olimpia din Timișoara, nu aveau mamă și păreau înfometați. Inimoși, oamenii nu s-au îndurat să îi lase de izbeliște și i-au salvat. Au apelat la o asociație de protecție a animalelor care i-a preluat și i-a îngrijit, scrie tvrinfo.ro

Când au mai crescut, puii au ajuns la un pasionat cadru universitar, care lucrează la un proiect dedicat aricilor. Acesta a construit „un cuib pasiv” pentru aceste vietăți drăgălașe. Acum, aricii sunt mari și trăiesc liber în natură.

Lucian Pârvulescu, profesor de Biologie-Chimie, Universitatea de Vest Timişoara: Am un proiect în care vreau să integrez cât mai multă fauna. Un cuib pasiv pentru arici. Construit de mine, dar „pasiv” pentru că ariciul alege dacă vrea să îl folosească sau nu. Am luat acei arici, i-am eliberat, i-am lăsat liberi, ei au plecat. Dar, în primăvara aceasta, am văzut un arici care dădea târcoale cuibului, probabil că îl și folosește.

Și anul acesta, locatarii din aceeași zonă au observat o familie de arici care, de această dată, nu pare să aibă nevoie de ajutor.
Pentru că mănâncă în special insecte, inclusiv melci, limacși, viermi, dar și șoareci, ariciul este util pentru că ne scapă grădinile de dăunători. Au un simț excelent al mirosului și al auzului, dar văzul lor este slab.

O asociaţie germană din domeniul conservării vieţii sălbatice a desemnat ariciul drept ”Animalul anului 2024”
Ariciul vest-european (Erinaceus europaeus), răspândit în mare parte din teritoriul Germaniei, a devansat veveriţa şi vulpea roşie în voturilor exprimate în cadrul acestui premiu anual, a anunţat German Wildlife Foundation luni în Hamburg, scrie tvrinfo.ro.

Donatorii fundaţiei votează pentru aceste premii din 2017 pentru a atrage atenţia asupra animalelor sălbatice în pericol de dispariţie.

Distrugerea habitatului pune în pericol existenţa ariciului vest-european, specie ale cărei exemplare ating la maturitate o lungime de circa 20 de centimetri.

În zonele rurale din Germania, câmpiile au înlocuit tot mai mult zonele cu gard viu, păduri şi păşuni, care au fost în trecut habitatul acestor animale, potrivit lui Klaus Hackländer, biolog în domeniul faunei sălbatice şi directorul fundaţiei, notează Agerpres.

Aricii au fost forţaţi să se mute în oraşe – unde asfaltul şi suprafeţele din beton, autovehiculele şi maşini de tuns iarbă au făcut dificilă viaţa acestor animale.

Ariciul se află pe ”lista de avertizare timpurie” în ceea ce priveşte speciile ameninţate, iar populaţia acestei specii este într-un declin continuu.

Previous Story

(Video) Destinație de vacanță pentru brașoveni. Se deschide Oxygen Pool&Lounge. Tarifele din acest an. „Pregătește-te pentru un vibe unic care te va purta cu gândul la petrecerile de vară din Ibiza, Mykonos sau Saint-Tropez”

Next Story

Se redeschide Transfăgărășanul. Atenție la urși! „Anul acesta a crescut numărul urşilor care se deplasează şi chiar staţionează pe partea carosabilă”