(Video) Ce substanțe toxice i-au ucis pe angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești. Un pompier a fost salvat la limită, după ce a leşinat lângă fosă

Last Updated on iunie 26, 2024 (Video) Ce substanțe toxice i-au ucis pe angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești. Un pompier a fost salvat la limită, după ce a leşinat lângă fosă 1

Apar alte detalii privind tragedia de la fabrica de cașcaval de la Ibănești. Primul angajat care a fost trimis să cureţe fosa ar fi lucrat la negru, iar firma a încercat, după moartea lui, să-i înregistreze contractul de muncă antedatat. Există şi un supravieţuitor: un pompier voluntar care a încercat să intre în bazin pentru a-i salva pe cei patru. A leşinat în câteva zeci de secunde şi a fost tras la suprafaţă.

În fosa morţii, adâncă de şapte metri, şi-au găsit sfârşitul patru oameni. Un pompier voluntar al comunei, rudă cu una dintre victime şi vecin cu o alta, ar fi putut avea aceeaşi soartă. A scăpat miraculos.

M-am asigura eu cu o funie şi mi-am dat drumul. Erau toţi în apă, erau înecaţi, patronul stătea în picioare. Maxim un minut, atât am stat. Le-am zis oamenilor de acolo, de afară, să mă tragă că nu mai stau, nu mai pot să rezist. Şi apoi nu am mai ştiut şi am leşinat”, a povestit cu groază Costel Purice, supravieţuitor, citat de Observator Tv.

Cocktail-ul mortal de substanţe din bazin: monoxid de carbon, acid sulfuric şi amoniac, a fost potenţat de temperaturile ridicate, în jur de 30 de grade.
Fosa a fost golită în ziua respectivă cu ajutorul unei pompe mobile. Imediat după, primul bărbat a intrat pentru a curăța bazinul de decantare, la îndemnul administratorului fabricii. În doar câteva minute, alţi patru bărbaţi l-au urmat în fosa plină de gaze toxice în încercarea disperată de a se salva unul pe altul.

Conform fișelor tehnice ale companiilor care distribuie acid sulfuric, acest compus chimic are un efect caustic și provoacă grave arsuri ale pielii dar și ale mucoaselor dacă este inhalat, sub formă de vapori. Provoacă iritații severe ale ochilor, leziuni ale tractului respirator, cu respirație dificilă. Amoniacul gaz, are deasemenea o acțiune caustică, puternic iritant al pielii și al mucoaselor respiratorii, digestive dar și a ochilor. O concentrație de amoniac de 0.5% în aer, inspirată, produce decesul între 30 și 60 de minute. În cazul angajaților de la Ibănești, se pare că această concentrație a fost destul de mare, iar cele două substanțe foarte periculoase au acționat împreună, scrie Adevarul.

“Tatăl meu a fost trimis prima persoană. A intrat acolo mai mult obligat. Toată ziua l-a stresat să meargă să repare o garnitură acolo. Îl ameninţă că îl dă afară”, a declarat fiul unuia dintre bărbații morți.

Acuzaţiile curg după cel mai grav accident de muncă din ultimii 25 de ani
Patronul firmei a ajuns conştient la spital, însă a murit în mâinile medicilor. La necropsie s-a descoperit că victimele au suferit un edem pulmonar.

Acuzaţiile curg după cel mai grav accident de muncă din ultimii 25 de ani. Surse din anchetă spun că angajaţii au fost trimişi în bazinul cu apă reziduală fără echipament de protecţie. Iar unul dintre cei decedaţi lucra la negru. După tragedie, firma ar fi încercat să acopere neregulile.

“Am constatat că una dintre victime, cel care ar fi fost primul care a intrat în acea fosă, contractul individual de muncă a fost transmis imediat după incident. Niciunul dintre ei nu aveau în fişa postului asemenea atribuţii”, potrivit inspectorului șef ITM Botoșani, Daniela Lozneanu.

Previous Story

O șoferiță și-a rănit mama după ce a călcat-o cu mașina, în timp ce încerca să parcheze

Next Story

(Foto) Un tânăr s-a înfipt cu BMW-ul în cupa unui buldoexcavator. Ar fi fost la “liniuţe”