Un fermier și-a aruncat recolta de fasole, sătul de samsari: ”Să produc cu 5 lei și să vând cu 3? Mai bine o arunc”

Last Updated on iunie 25, 2024 Un fermier și-a aruncat recolta de fasole, sătul de samsari: ”Să produc cu 5 lei și să vând cu 3? Mai bine o arunc” 1

Și în acest an, fermierii se plâng cî nu au unde să vândă marfa, pe care nu o prea pot culege din lipsă de forță de muncă. Un fermier din Dolj s-a filmat în timp ce-și arunca recolta bogată de fasole păstăi pe marginea drumului, spunând că nu mai suportă să o dea pe nimic samsarilor. ”Să o produc cu 5 lei și să o vând cu 3? Mai bine o arunc”, spune legumicultorul.

Vor marfă degeaba cu 3 lei, să le dăm la bișnițari de acasă, nu mai bine o aruncăm decât să le dăm? Trebuie să fim uniți cu adevărat, fiți uniți!”, a scris fermierul oltean pe rețelele sociale, conform Agrointel.

”Sunt legumicultor de peste 15 ani de zile și produc legume în solarii și în câmp. Am acum un hectar de fasole cultivată în spații protejate. În solar am renunțat să o mai recoltez, mai bine o las să se usuce, deoarece prețurile sunt atât de mici încât nu îmi convine să o mai vând așa. Mulți au lăsat mesaje că fasolea era stricată, nu, nu era, am lăsat-o o zi, două, nu a luat-o nimeni și am mers și am aruncat-o în câmp.

Nu se apropia nimeni să o cumpere la un preț decent și să o dau lor cu 3 lei, eu nici munca zilierilor pe care i-am avut la cules nu mi-o scoteam. Transportul este 500 de lei, ca să culeg fideluța îmi trebuie 10 oameni pe care-i plătesc în total cu 2.000 de lei, plus taxele de piață, eu ies în pagubă, dar eu de ce o mai culeg, cu ce mă aleg? Aici are de câștigat doar samsarul și zilierul. Păi cules, transport, piață, ajung la 5 lei/kg și eu să dau cu 3 lei? Mai bine o arunc!”, a spus supărat legumicultorul doljean, citat de Stirile Pro Tv.

Fermierul susține că, decât să primească sprijin de la Guvern pentru legume în spații protejate, mai bine autoritățile ar lua măsuri în ceea ce privește importurile din alte țări.

Noi ar trebui să producem 10 tone de fasole, dar nu am mai recoltat-o, am lăsat-o să facă boabe și moare colo, în câmp. La ora actuală, mai durează minim o săptămână pe piață și o să se importe din Polonia, din Ungaria. Noi nu o să mai avem marfă în piață și o să fie la un preț atractiv pentru ei, la 10 lei/kg. În fiecare an s-a întâmplat la fel, ei sunt subvenționați de stat, au mașinării, noi lucrăm cu oameni.

Eu aș produce puțin mai târziu, dar nu găsesc personal care îmi trebuie zilnic. La noi, în sudul Olteniei, se pune zmeură, afine, kiwi, chiar bananieri și vin autocarele și iau persoanele. Ei oferă o masă pe zi, 200 de lei și le plătesc și contribuțiile către stat, ei lucrează cu 2.000-3.000 de persoane. Deci nu avem nici forță de muncă. Așa va fi și la castraveți, roșii, ați văzut tomate cu 1 leu din fermă?”, a mai spus fermierul doljean.

Grădini cu autoservire. În Iași, clienții își pot culege fructele și legumele direct de pe câmp
În căutarea legumelor și fructelor sănătoase mulți oameni merg la sursă și culeg singuri ce vor să mănânce. Producători locali din județul Iași își deschid porțile pentru clienți. Avantajele sunt de ambele părți: producătorii mai scapă de livrări la domiciliu sau chiar reduc risipa, iar clienții se bucură de natură, aer curat și trăiesc o experiență cu totul diferită, scrie Euronews.ro

Pentru că îi place să mănânce proaspăt și cât mai gustos, Ciprian încearca să cumpere legume și fructe de la producători locali. De doi ani este client fidel al unui fermier din Iași, care vara își deschide poarta pentru clienți să culeagă singuri ce vor și cât vor.

”Nemaipomenit. Îmi place mult să stau în natură. Cât am ocazia vreau sa stau afară, e foarte frumos. Cu atât mai mult dacă stăm în mijlocul plantelor, cele care ne hrănesc. Avem posibilitatea de a cumpăra altceva decât ceea ce găsim în piețe. O alternativă la ceea ce consumăm. O să mâncăm mai cu altă poftă cele ce culegem acum. E o experiență nouă și mulțumim. Mulțumim lor că există”, spune un client.

Culesul fructelor și al legumelor, o activitate de weekend tot mai căutată
Ferma este la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Iași. Roșiile s-au copt, castraveții sunt numai buni de cules, iar ceapa verde și cartofii noi completează meniul de vară.

”Este o experiență extraordinară, mai ales pentru copii care, poate, nu au văzut decât în supermarket roșiile și nu știu cum se cresc, se cultivă, iar noi suntem aici pentru gustul lor autentic”, a precizat Ema, o clientă.

Clement Marcu, producător local: ”Am avut clienți care ne întrebau cum sunt crescute, dacă am stropit, dacă erbicidăm, dacă prășim. Așa a apărut ideea de a primi clienții în fermă. Idee care, pe parcurs, am văzut că a prins destul de mult. Livrările la domiciliu îmi ocupă mult timp și atunci aș încerca să aduc clienții sa vină ei la fermă să nu mai ajung eu cu livrări în oraș.”

Pentru zmeură, unii clienți vin și de la 50 de kilometri
Sezonul abia a început. Din iulie clienții vor putea culege și alte legume și fructe precum ardei, vinete, gogoșari sau pepeni. Pentru zmeură, unii străbat și 50 de kilometri.

”Am înțeles că există o plantație frumoasă și cu rezultate deosebite la Suculeț. Și ne-am deplasat și noi de la Iași să gustăm, să cumpărăm. Ai altă senzație, e mai plăcută, fructele sunt mai gustoase”, spune un client.

Previous Story

Brașov. Au ajuns pepenii autentici din Dăbuleni și Sadova: „Pepenii provin din surse de încredere și verificate”. La ce prețuri se vând

Next Story

(Video) A nins abundent după ce temperaturile au scăzut brusc, în plină vară, în Italia. Mutăm Poiana Brașov acolo?