Școala m-a învățat să mint”: Critici aduse sistemului educațional de o șefă de promoție

Last Updated on iunie 8, 2024 Școala m-a învățat să mint": Critici aduse sistemului educațional de o șefă de promoție 1

Ultima zi de liceu a fost marcată, pentru mulți elevi, de emoții intense și de un sentiment de final de etapă. La Ineu, însă, un discurs ieșit din tipare a atras atenția publicului. O elevă, șefă de promoție a colegiului absolvit, a ales să utilizeze momentul festiv pentru a aborda problemele cu care s-a confruntat în sistemul educațional.

Abandonând tradiționala ceremonie a mulțumirilor și a lacrimilor, adolescenta a dat glas nemulțumirilor sale cu privire la anumite aspecte ale educației primite.

“Şcoala m-a învăţat să mint“, a mărturisit, printre altele tânăra care a vorbit, în faţa unei săli pline de profesori şi părinţi, despre lipsurile sistemului educaţional românesc. Iată o parte din discursul devenit viral. Este vorba despre un elev eminent, şef de promoţie, care vorbeşte despre experienţa celor 12 ani de şcoală… românească.

“Şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi. Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici. Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să îmi şterg cu buretele personalitatea.

Am avut parte de un sistem care ne-a învăţat, mai degrabă, cum este să fim superficiali şi ipocriţi, decât să ne dezvoltăm etic şi moral. Nu voi mulţumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să îi celebrez pe acei dascăli care au dat o bucăţică din ei de fiecare dată când s-au aşezat la catedră”, a declarat tânăra absolventă, citată de observatornews.ro.

În final, ea subliniază că nu va mulțumi sistemului, ci doar unor profesori care au făcut totul pentru elevi. „În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi”, conchide Iulia, conform Hotnews.

Marcel Bartic: „O tânără absolventă a unui liceu din România, șefă de promoție, a avut un discurs la festivitatea de premiere în care a expus slăbiciunile sistemului nostru de învățământ.
A avut un discurs coerent, curajos și bine articulat. Le-a mulțumit profesorilor ei dar a afirmat că școala a învățat-o să mintă și că este o instituție care își asumă meritele în cazul unor rezultate bune, dar nu-și asumă responsabilitatea în caz de eșec.
Mă îndoiesc că e cineva cu capul pe umeri care să nege aceste adevăruri.
Ce-a primit în schimb?
O ploaie de înjurături. Comentarii agresive, jignitoare, până dincolo de limita suportabilului. Acuzații că nu învață (deși a vorbit în calitate de șefă de promoție). Că a învățat pe banii statului, ca și cum statul ăla ar avea bani din alt sistem solar nu tot de la noi, plătitorii de taxe și impozite. Că denigrează învățământul românesc. Plus multe altele, imposibil de reprodus.
E greu de dus un asemenea val de hate. Irațional. Sălbatic. Brutal. Mai ales pentru o tânără care n-a făcut altceva decât să-și expună, elegant și civilizat, un punct de vedere.

Soluția nu e să te războiești cu hoardele astea de zombie decerebrați. Timp pierdut inutil.
Ne putem însă manifesta solidaritatea cu această tânără. Îi putem recunoaște si aprecia curajul pe care l-a avut și să-i spunem că are dreptate.
Habar n-am dacă mesajul ăsta va ajunge la ea dar mi-aș dori să-i spun așa:
Dragă Iulia,
Mă numesc Marcel Bartic, sunt profesor și îți mulțumesc. Sunt alături de tine și, odată și odată, vom reuși să facem în așa fel încât școala să nu mai învețe pe nimeni să mintă.
Nu ești singură.
Uite!
Suntem foarte mulți cei care te susținem”

Previous Story

Foto Brașov. Început de sezon la Vama54 Family Resort Ultra All Inclusive, un complex turistic cu cabană boutique cu bungalowuri premium, la o oră distanță de Brașov

Next Story

(Foto) Centrul Wellness Praid a fost reînnoit. Bazin cu apă termală sărată, carbogazoasă, la 2 ore de Brașov