Directorul ANM anunţă “săptămâna africană” . Cum va fi vremea la Brașov

Last Updated on iunie 18, 2024 Directorul ANM anunţă "săptămâna africană" . Cum va fi vremea la Brașov 1

România se va confrunta din nou cu temperaturi ridicate, o nouă cupolă de foc acoperă mare parte din țară. În sud, maximele vor ajunge la peste 38°C. Ne aşteaptă o săptămână cu temperaturi demne de Africa. Directorul ANM Elena Mateescu prezintă şi harta secetei pentru întreaga vară. Și la Brașov vor fi temperaturi caniculare.

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 17 iunie – 1 iulie 2024. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor fi în creștere, iar disconfortul termic va fi accentuat în perioada următoare. În Banat, până spre sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, va deveni caniculare, iar disconfortul termic se va accentua. Media temperaturilor maxime va urca de la 31° în prima zi până în jurul a 37° în ultimele zile.

Până sâmbătă, 22 iunie, vremea va fi într-un proces de încălzire. Și în Crișana, disconfortul termic se va accentua treptat, iar în ultimele zile va fi și caniculă. Media temperaturilor maxime va urca de la 29° în prima zi până în jurul a 36° în ultimele. În Moldova vremea se va încălzi, iar disconfortul termic se va accentua treptat, în special în jumătatea sudică a regiunii, până spre sfârșitul primei săptămâni.

În Oltenia și Muntenia, până în data de 22 iunie, vremea va deveni extrem de caldă, va fi caniculară pe arii tot mai extinse, iar disconfortul termic se va accentua. Media temperaturilor maxime va urca de la 33° în prima zi până spre 37-38° în ultimele trei ale acestei săptămâni.

Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană, în condițiile în care temperaturile din partea de sud şi sud-est a Europei, în această săptămână, depășesc pragul unei zile de caniculă.

De pildă, în România – 35°, astăzi, când am emis din nou o avertizare meteorologică de cod galben. Și aceasta cuprinde județe din partea de sud a țării, în mod deosebit la cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și local în Dobrogea continentală, unde contăm pe valori apropiate de pragul unei zile de caniculă. Temperaturile resimțite astăzi au fost deja 37-38° la ora 17:00, dar au fost foarte multe zone în care am înregistrat 37-38° la ora 15:00.
O temperatură destul de greu de suportat în condițiile în care și aerul este mult mai uscat.

Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35° cu accente spre 37-38 în sud.

Cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși 37-38, deoarece se va intensifica masa de aer foarte cald, pentru că și valorile maxime se apropie și depășesc 35°, dar și nopțile devin tropicale.

Dar vârful acestui episod, cu siguranță va fi începând de joi 38°, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38° la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită. Cu siguranță, pragul indicelui temperatură-umezeală peste 80-82 de unități, minimele pe parcursul nopților, până la 23°.

Deci toată săptămâna foarte cald. Până duminică, coduri portocalii de caniculă.

Harta secetei din această vară
Și totuși, în cea mai ploioasă lună a anului observăm că încă ne situăm sub media lunară 84,5 avem doar 50. Chiar dacă pare că a plouat foarte mult, în continuare cantitatea de precipitaţii este insuficientă.

Comparativ, putem vedea evoluția cantităților de precipitații și rezerva de apă la finalul fiecărui sezon anotimp începând de la întâi septembrie 2000, iunie 2000.

Va urma iulie și august, unde este evidentă, starea de secetă pedologică, în special pentru jumătatea estică a țării, cu extindere la acest moment și în partea de sud-vest și vest a țării.

Şi zona de sud, Bărăganul, Oltenia, toată este afectată de seceta pedologică.

După această săptămână foarte caldă și cu un deficit de precipitații, în condițiile în care se va menține arşiţa, cu siguranță vom vorbi de accentuarea fenomenului de secetă.

Vor mai exista și perioade în care să vorbim de fenomene de stabilitate, să putem respira.

Deja este posibil ca săptămâna cealaltă, în zilele de 24-25 iunie, să avem ușoare episoade de instabilitate.” a declarat Directorul ANM Elena Mateescu la Antena 3.

Patru turişti morţi şi cinci dispăruţi în Grecia, în timpul codului portocaliu de caniculă. Avertismentul climatologilor
Atenţie la vacanţele în Grecia! Canicula a omorât patru turişti în nici o săptămână, iar cinci sunt daţi dispăruţi. Toţi plecaseră în drumeţii în ciuda codului portocaliu de temperaturi extreme.
Autorităţile locale vor să înceapă o campanie amplă de informare, care să îi facă pe vizitatori să înţeleagă pericolul la care se expun.

Turiştii care au murit în Grecia plecaseră în excursii pe o temperatură de 45 de grade Celsius. Valul de tragedii a început cu prezentatorul BBC Michael Mosley, găsit fără viaţă pe insula Symi, într-o zonă stâncoasă, care amplifica şi mai mult arşiţa.

Câteva zile mai târziu, un olandez a fost descoperit mort într-o râpă, pe insula Samos. Un american şi-a pierdut viaţa în Corfu, iar un belgian în Creta. Peste un milion de turişti români sunt aşteptaţi anul acesta în Grecia cu măsuri suplimentare de protecţie.

“Vom avea radiaţii ultraviolete mai intense în zona din Grecia. Apa, evident că prin reflexie poate să aducă o cantitate sporită de ultraviolete, la fel şi nisipul, cu cât este mai deschis la culoare, evident face să se reflecte inclusiv componenta de radiaţii ultraviolete”, explică climatologul Roxana Bojariu, conform Observator Tv.

Un medic român stabilit în Grecia ne recomandă să ţinem cont în vacanţă de recomandările pe care le fac autorităţile elene. “Să nu plece deloc la drum în perioadele de caniculă. Şi să nu plece, bineînţeles, singuri, fără apă, fără telefon, fără pălărie. Trebuie să poată să ia legătura în orice moment cu o persoană apropiată, cu hotelul, cu 112. Se dau foarte des mesaje de avertizare în caz de pericol: caniculă, furtuni”, spune medicul român Marianna Kalokairinou.

Alţi cinci turişti sunt de negăsit
În Ciclade, autoritățile caută de aproape o săptămână un american, fost ofiţer de poliţie în Los Angeles. Disperaţi, mai mulţi prietenii de-ai lui au plecat în Grecia în speranţa că îl vor găsi. Cei rămaşi acasă încep să intre, însă, în panică.

Temperaturile se vor apropia din nou de 45 de grade Celsius în Grecia săptămâna viitoare.

Vremea Brașov

Directorul ANM anunţă "săptămâna africană" . Cum va fi vremea la Brașov 2

Previous Story

Se deschide Lacul Ursu, la 2 ore de Brașov. Cel mai mare lac helioterm din lume

Next Story

Brașov. S-a deschis ștrandul de la Băile Perșani. Bazine cu apă sărată, nămol terapeutic. Prețurile din acest sezon