(Video) Mărturiile italienilor care le-au găsit pe Patrizia şi Bianca moarte. „M-am apropiat de ea să îi spun că sunt acolo, dar nu mi-a răspuns”

Last Updated on iunie 4, 2024 (Video) Mărturiile italienilor care le-au găsit pe Patrizia şi Bianca moarte. "M-am apropiat de ea să îi spun că sunt acolo, dar nu mi-a răspuns" 1

Au apărut imagini noi cu cei trei tineri români surprinşi de viitură în Italia, înainte să fie înghiţiţi de potop. Cristian e încă dispărut. De trei zile, pompierii şi voluntarii îl caută fără încetare. Continuă să plouă, iar asta le îngreunează misunea. Între timp, Patrizia şi Bianca, găsite moarte ieri dimineaţă, au fost depuse la o capelă. Procurorii italieni au deschis o anchetă şi încearcă să afle dacă tinerii puteau fi salvaţi.

Au fost făcute publice ultimele imagini cu cei trei tineri români în viaţă. Patrizia, Bianca şi Cristian sunt în mijlocul potopului şi strigă disperaţi după ajutor. Unul dintre ei ratează la limită frânghia pe care pompierii o aruncă de pe o scară mobilă. Râul învolburat îi duce în direcţii diferite şi dispar sub apă, scrie Observator TV.

Tinerii veniseră să facă fotografii într-un loc popular unde de obicei se face plajă. Nu ştiau că, atunci când plouă torenţial, zona devine extrem de periculoasă. Înainte de prânz, debitul râului Natisone, deşi sub cod galben de ploi, era de doar 20 de metri cubi pe secundă. Practic, apa abia trecea de gleznă. În jurul orei 13, râul se umflă brusc, iar debitul creşte de 7 ori până la 135 de metri cubi pe secundă.

Cei trei tineri ajung pe mica insulă la ora 13.20, dar nu intuiesc pericolul, deşi apa creşte de la minut la minut. Tinerii rămân captivi în torenţi. Se ţin în braţe ca să reziste în faţa puhoaielor. În câteva minute, apa le ajunge de la genunchi până la gât. La ora 15.00, adică la mai mult de o oră de când sunt înghiţiţi de ape, capacitatea râului ajunsese la 250 de metri cubi pe secundă.

Mărturiile italienilor care le-au găsit pe Patrizia şi Bianca sunt cutremurătoare. Oamenii au sperat până în ultima clipă că fetele, deşi nu ştiau să înoate, au reuşit să se agaţe de vreo creangă şi să se salveze.
„M-am apropiat de ea, ca să îi spun că sunt acolo, dar nu mi-a răspuns. Nu se mai putea face nimic„, povesteşte încărcat de emoţie pompierul Emanuel Marini, de la Protecţia Civilă.

Mi s-a frânt inima pentru că şi eu am o fiică de 23 de ani”, adaăugă pompierul Flavio Toneatto, de la Protecţia Civilă.
Trupurile celor două fete au fost depuse la morgă. Patrizia era studentă la Academia de Belle Arte din Udine, iar Bianca era licenţiată în economie. Rudele sunt devastate de durere.

Ei erau pregătiţi, în felul lor, demni în durerea lor, reţinuţi. Se închide un capitol pentru două dintre familii, rămâne însă deschis pentru familia lui Cristian”, explică psihologul Hanna Harah.
Salvatorii italieni coninuă pentru a treia zi să-l caute pe Cristian
În zonă a ajuns şi fratele lui Cristian din Austria, care ajută salvatorii. Acasă, în România, la satu Mare, oamenii se roagă sa se întâmple un miracol.

A fost un şoc ceea ce s-a întâmplat. Trăim cu speranţă, cu nădejdea că încă Cristian ar mai fi în viaţă. Un elev cu o bună educaţie primită de la familie, un elev cu rezultate bune la învăţătură, pasionat de fotbal”, spune Ioan Cristian Ciorbă, director adjunct SC Tarna Mare.

Pentru Cristian mai avem încă un gram de speranţă. L-am întâlnit în urmă cu aprox 2 săpt când fratele său şi-a botezat băieţelul. Au venit din Austria cu familia”, mărturiseşte un preot.

Ce i-a spus Patrizia mamei sale înainte să fie luată de apă, împreună cu prietena ei, în Italia
Anchetă în Italia. Procurorii verifică dacă a fost respectat protocolul de salvare în cazul celor trei tineri români, două fete și un băiat, înghițiți de viitură în nordul peninsulei.
Elicopterul a ajuns la un minut după ce victimele au fost luate de șuvoaie sub ochii pompierilor. Trupurile fetelor au fost găsite, dar băiatul este căutat și acum, scrie Stirile Pro Tv.

Procuratura din Udine a deschis o anchetă pentru a verifica operațiunea de salvare și dacă au fost respectate toate protocoalele de intervenție în cazul celor trei români morți în nordul Italiei. Ministrul responsabil cu Protecția Civilă din Italia a cerut prefectului un raport detaliat.

Patrizia – studentă la Academia de Arte Frumoase din Italia – avusese dimineața un examen, după care a cerut voie mamei să meargă cu prietenii în acea zonă pentru a face fotografii. Locul, inițial uscat, a fost în scurt timp acoperit de o viitură, iar tinerii s-au trezit brusc înconjurați de ape.

„Mi-a spus: Lasă-mă, stăm împreună puțin și facem câteva fotografii. Și așa, până la urmă, i-am spus: du-te, draga mea”, a declarat mama Patriziei pentru „Il Messaggero Veneto”.

Fausto Degaputti, directorul Academia de Arte Frumoase Udine: „Era una din acele fete care ar fi putut face în viață lucruri extraordinare, prin muncă.”
Patrizia a fost prima găsită fără viață la 300 de metri distanță de locul unde i-a fost văzut un pantof.

Voluntar: „Locul era foarte abrupt. Am găsit întâi un așa-zis „martor mut”, un pantof al fetei.”
Tatăl Patriziei a urmărit permanent operațiunile de căutare.
„Nimic nu mă poate consola. Am rămas aici, nu am vrut ca fetița mea să se simtă abandonată”, a declarat tatăl Patriziei pentru „Il Messaggero Veneto”.

Pompier: „Corpul era prins sub o stâncă, în apă, a fost relativ ușor să îl recuperăm. Al doilea, în schimb, era blocat în crengi și recuperarea a fost mai dificilă. L-am găsit cu elicopterul.”

Imaginea cu cei trei tineri strângându-se în brațe în ultimele momente de viață a șocat o lume întreagă. Întrebarea de pe buzele tuturor este: oare nu puteau fi salvați? Când s-au văzut înconjurați de apa care creștea cu viteză, tinerii au încremenit și nu au îndrăznit să parcurgă cei câțiva metri până la mal. Au crezut că unindu-și puterile vor supraviețui. Apa rece le ajungea până la genunchi, dar în scurt timp a crescut și i-a luat cu ea.

Claudiu Ivan, șef sector salvamar Mamaia: „Sunt curenți foarte puternici, râul este umflat și din cauza viiturii bănuiesc că sunt obiecte pe sub apă, lemne sau nămol, de i-au secerat de au căzut odată toți trei. Cel mai probabil i-a lovit ceva în viitură, lemne, ceva, un copac mai mic i-a secerat și i-au dărâmat în apă, apa foarte mică nu îmi explic… da-i văd și prin apă că sunt niște curenți ca un anafor așa.”

Tinerii nu au mai apucat să se agațe din păcate de corzile aruncate de pompieri de pe o scară mobilă.

Previous Story

(Foto) Inundație și aluviuni pe Magistrala Brașov – Sighișoara! 3 trenuri oprite

Next Story

(Video) Destinație de vacanță pentru brașoveni. S-a redeschis stațiunea cu 4 bazine exterioare cu ape minerale termale și care conțin parafină. Temperatura apei: între 29-34 de grade