Surse: George Scripcaru este noul primar al Brașovului. El și-a luat revanșa în fața lui Allen Coliban

Last Updated on iunie 10, 2024 Surse: George Scripcaru este noul primar al Brașovului. El și-a luat revanșa în fața lui Allen Coliban 1

Brașovenii au decis astăzi să facă rocada la primărie. Ei l-au ales primar pe George Scripcaru, o revanșă în fața lui Allen Coliban, care a câștigat primăria acum 4ani.

Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat situația de la Brașov după numărarea a 69,87% din voturi. George Scripcaru, candidatul alianței PNL – PSD la funcția de primar al Brașovului, are 49,76% din voturi, în timp ce USR-istul Allen Coliban a strâns 41,76%, scrie mytex.ro.

Conform rezultatelor prelucrate de platforma Commit Global, în municipiul Brașov, George Scripcaru a obținut peste 50% din voturi. De altfel, în cursul nopții, primarul Brașovului, Allen Coliban dădea de înțeles că este pe pe locul al doilea, cu aproximativ 1.000 de voturi mai puține, însă spera ca va mai recupera distanța, scrie brasovmetropolitan.ro.

Potrivit datelor disponibile pe o platformă independentă, clasamentul pentru funcția de primar este următorul:
SCRIPCARU GEORGE: 22.130 voturi – 50,21%;
COLIBAN ALLEN; 18.151 voturi – 41,18%;
TANASĂ DAN:1.787 voturi – 4,05%;
CIOBANU ADRIAN – voturi 795 – 1,8%;
DOGAR NICOLAE-FLORIN: 708 voturi – 1,61%;
MUSCALU-CREŢU FLORIN: 284 voturi – 0,64%;
GOIDESCU IONEL: 219 voturi – 0,5%.

Voturi pentru Consiliul Local Brașov:
ALIANȚA ELECTORALĂ PSD PNL: 18.454 voturi – 42,46%
ALIANȚA UNIȚI PENTRU BRAȘOV: 14.827 voturi – 34,12%
ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR: 3.665 voturi – 8,43%
UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA : 2.135 voturi – 4,91%
GRIGORESCU OVIDIU-DAN: 1.397 voturi – 3,21%

Un candidat la Primăria Brașov, arestat pentru 30 de zile, după ce a ameninţat preşedinta unei secţii de votare
Un candidat la funcția de primar al municipiului Brașov a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile sub acuzația de ultraj, după ce a amenințat președinta unei secții de votare.

În data de 7 iunie, la ora 18,32, inculpatul, candidat la alegerile locale de la nivelul municipiului Braşov, fiind nemulţumit de răspunsul primit de la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 8 Braşov cu privire la o petiţie formulată de acesta, a adresat preşedintelui instituţiei ameninţări cu săvârşirea unor acte grave de violenţă, mesajul fiind trimis la adresa de e-mail a instituţiei”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, conform B1 Tv.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov a luat măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, duminică, ulterior, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Braşov admiţând propunerea procurorului de caz, care a întocmit referat cu propunere de arestare preventivă a persoanei în cauză pentru 30 de zile.

Candidatul care a fost arestat ar fi candidatul independent la Primăria Braşov, Nicolae Florin Dogar. Bărbatul ar fi ameninţat-o cu moartea pe preşedinta unei secţii de votare.

39 de incidente electorale pe parcursul scrutinului de astăzi la Brașov. Polițiștii au dat 13 amenzi și au deschis două dosare penale
În ziua votului peste 900 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Brașov sunt mobilizați pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot din județ și pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.

De la începerea votării au fost semnalate 39 de incidente în legătură cu procesul electoral, iar în urma verificărilor efectuate 15 dintre acestea au fost confirmate.
13 fapte au fost de natură contravențională, pentru care au fost aplicate sancțiuni pentru încălcarea prevederilor legale, iar în două situații au fost întocmite dosare penale pentru care se efectuează cercetări în vederea lămuririi aspectelor semnalate.

Au fost înregistrare un număr de 1.999 de solicitări pentru urna mobilă, iar până în acest moment peste 50% dintre personele care au solicitat-o și-au exprimat deja dreptul la vot.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

Pe această cale vă aducem în atenție o serie de contravenții și infracțiuni electorale:

Contravenții:
• Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

• Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 lei.

• De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal

• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.

• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Recomandăm cetățenilor să meargă din timp la secțiile de votare unde sunt arondați și să dea dovadă de înțelegere pe timpul procesului de votare, iar dacă au informații cu privire la încălcarea normelor legale să sesizeze cel mai apropiat angajat M.A.I. sau să apeleze numărul unic de urgență S.N.U.A.U. 112.

Previous Story

Reacţia părinţilor Iuliei la discursul de la festivitatea din absolvire : „Am știut cu o seară înainte de intenția ei”

Next Story

Brașov. George Scripcaru și-a proclamat victoria. Va prelua Primăria abia din toamnă