Brașovul, în topul celor mai fericite orașe din lume

Last Updated on iunie 21, 2024 Brașovul, în topul celor mai fericite orașe din lume 1

Cluj-Napoca și Brașov, două orașe vibrante din România, se numără printre cele mai fericite din Europa, potrivit Happy City Index 2024, un clasament recent realizat de Institutul pentru Calitatea Vieții.

Clasamentul, care analizează 250 de orașe din întreaga lume, evidențiază complexitatea definirii unui singur “cel mai bun” oraș pentru fericire, datorită diversității factorilor care influențează satisfacția locuitorilor și calitatea vieții. Cluj-Napoca se poziționează pe locul 195, în timp ce Brașovul ocupă locul 220.

Pentru a fi incluse în index, orașele trebuiau să aibă o populație de minimum 300.000 de locuitori, cu excepția celor care “se remarcă semnificativ prin realizările lor”, conform explicațiilor cercetătorilor. Clasificarea s-a bazat pe cinci domenii cheie care “au un impact direct asupra fericirii”: cetățeni, guvernare, mediu, economie și mobilitate.

Criteriile de evaluare au inclus aspecte precum sistemul educațional, incluziunea socială a rezidenților, gestionarea deșeurilor, tratarea apelor uzate și reciclarea. Orașele cu populație mică, unde condițiile de viață nu au putut fi evaluate cu precizie sau unde datele nu prezentau obiectivitate, au fost excluse din clasament.

Europa domină topul fericirii
Orașele europene au dominat ediția 2024 a Happy City Index, cu Aarhus, al doilea cel mai mare oraș din Danemarca, ocupând prima poziție. Zurich din Elveția și Berlin din Germania s-au clasat pe locurile doi și trei, respectiv.

Cluj-Napoca și Brașov, deși nu se află în fruntea clasamentului, demonstrează un angajament clar pentru a crea un mediu urban favorabil fericirii locuitorilor. Clasarea lor în top 250 evidențiază eforturile depuse în direcția îmbunătățirii calității vieții în diverse domenii, de la educație și incluziune socială la gestionarea mediului și mobilitate.

Rezultatele Happy City Index 2024 oferă o perspectivă valoroasă asupra factorilor care contribuie la fericirea în mediul urban și pot servi ca sursă de inspirație pentru politici publice și strategii de dezvoltare urbană în Cluj-Napoca, Brașov și în alte orașe din România.

Previous Story

Cine sunt victimele din care au murit electrocutate în piscina gonflabilă

Next Story

Plata cu cardul, obligatorie în toate magazinele din România. Amenzi mari pentru comercianții care refuză introducerea POS-ului