Miliardarul brașovean Ion Țiriac vrea să cumpere castelul de la Căpâlnaș, un monument istoric de clasa A scos la vânzare de mai mulți ani cu o sumă neverosimil de mică pentru bijuteria arhitecturală și istorică a Aradului, scrie Glasul Aradului.
Informația a fost confirmată și de primarul din Birchiș, comuna de care aparține castelul. ”Sperăm să vină un investitor, că am înțeles că vrea Țiriac și am înțeles că au mai scăzut prețul. Aici este un parc dendrologic, cu specii rare și se pot face multe. Și clădirea nu a fost lăsată în paragină, pentru că ea a fost întreținută”, a declarat primarul Ioan Guțu pentru sursa citată.
Construit între anii 1876 și 1879 de familia Mocioni, de origine aromână, castelul este înconjurat de un vast domeniu de 80 de hectare, care include păduri, fânețe și teren arabil. Clădirea a servit drept reședință a familiei Mocioni-Teleki până în 1947, când a fost confiscată de stat în urma instaurării regimului comunist.
Istoria castelului, marcată de tragedii și legende
Istoria castelului este marcată de evenimente dramatice și legende. A fost locuit de Therezia Mocioni și de fiica sa, Ecaterina, care s-a căsătorit cu contele Eugen Jeno Teleki. Cei doi au avut doi copii, însă fetița, Mady, a murit la vârsta de trei ani într-un accident tragic, fiind înmormântată în parcul castelului.
În 1947, contele Teleki a decedat, fiind și el înmormântat în același parc. Ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, a trăit în sărăcie și a devenit o figură tragică în amintirile sătenilor, scrie Stirile Pro TV. În 2007, castelul a fost revendicat și obținut de Dan Crăciun Oprescu, nepotul nelegitim al lui Jeno Teleki.
De atunci, proprietarii au închiriat domeniul, dar în 2019, „Micul Trianon” din vestul țării a fost scos la vânzare pentru 1,1 milioane de euro. Până în prezent, castelul nu și-a găsit un nou proprietar, deși interesul nu a lipsit.
În prezent, castelul găzduiește bolnavii din Căpâlnaș
Superbul conac este clasificat ca monument istoric de clasa A, de valoare națională și universală.
Orice schimbare în destinația sa trebuie aprobată de direcțiile de specialitate ale Ministerului Culturii, iar clădirea poate fi transformată doar în casă de locuit, hotel, spațiu cultural, centru de expoziții sau muzeu, cu condiția păstrării arhitecturii și a elementelor cu valoare istorică.