Brașovul ocupă prima poziție în clasamentul orașelor preferate de români pentru relocare, fiind urmat de Cluj-Napoca și Sibiu, conform unui studiu efectuat de AHA Moments la cererea programului “Destinații Vizionare”.
”Braşovul continuă să fie cel mai atractiv oraş din România, atât prin modul sustenabil în care se dezvoltă şi condiţiile pe care le oferă celor care trăiesc şi lucrează aici, cât şi ca cea mai importantă atracţie turistică. Aceasta este şi concluzia unui studiu realizat de AHA Moments, la solicitarea «Destinaţii Vizionare», şi pus la dispoziţia Primăriei Braşov. Conform acestui studiu, realizat la nivel naţional, oraşul nostru este pe primul loc în topul oraşelor în care românii s-ar muta, urmat de Cluj-Napoca şi Sibiu”, transmite Primăria Braşov, într-un comunicat dat publicităţii joi, scrie Stirile Pro tv.
Cercetarea sociologică arată că există trei aspecte luate în calcul de către cei care au răspuns: ”nevoia de relaxare şi de a petrece timp liber de calitate”, ”încurajarea creativităţii şi inovării de către oraş” şi componenta educaţională.
Care sunt avantajele aduse de Brașov, față de alte orașe
Principalele avantaje invocate de cei care au declarat că ar alege Braşovul pentru a se muta sunt: natura şi aerul curat; existenţa unor facilităţi pentru sport şi mişcare dar şi pentru a petrece timp de calitate; faptul că oraşul „este un loc de unde poţi să porneşti afaceri de succes”, oferă servicii educaţionale bune, faptul că oraşul permite mobilitate facilă dintr-o zonă în alta şi faptul că tehnologia şi inovaţia sunt integrate în serviciile oraşului.
Conform aceluiaşi studiu, Braşovul este urmat, în ordine, în topul oraşelor în care s-ar muta românii de: Cluj- Napoca, Sibiu, Oradea, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti.
De la cel mai poluat oraș din România la Capitală Verde Europeană? Brașovul își va produce singur energia electrică
Nu cu mulți ani în urmă, mai exact, în 2021, Brașovul era declarat cel mai poluat oraș din România. Tot atunci, orașul de sub Tâmpa se ”califica” și în topul nedorit al celor mai poluate orașe din Europa, conform unui clasament întocmit de Agenția Europeană de Mediu.
De la acea dată până în prezent, autoritățile și-au luat angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică în cel mult 30 de ani. Au fost luați la țintă și marii poluatori din cartierele rezidențiale.
Astfel, în 2023, două fabrici din Brașov au fost închise. Primăria a solicitat atunci Agenției pentru Protecția Mediului să nu le mai reînnoiască autorizațiile. Braşovul şi-a asumat oficial reducerea cu cel puțin 50% a emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2030.
Orașul din centrul țării are acum planuri mărețe. Autobuzele electrice sau hybrid şi un parc fotovoltaic impresionant se vor a fi pașii care schimbă direcția spre un viitor fără poluare.
În mai puțin de un deceniu, de la cel mai poluat oraș din țară, Brașov luptă pentru titlul de Capitală Verde Europeană a anului 2026. În această cursă mai sunt alte 9 orașe din Europa, notează Observator News.
Brașovul dorește ca în viitorul apropiat să-și producă singur energia electrică. Cum se va întâmpla acest lucru? Răspunsul e simplu: punerea pe picioare a unui parc de panouri fotovoltaice.
În prezent, într-un cartier al orașului, se fac pregătiri pentru inaugurarea unui parc fotovoltaic impresionant, întins pe 20 de hectare. Dacă planurile se vor îndeplini, orașul de sub Tâmpa va fi primul din România care își va produce singur energia electrică.
Parcul va dispune de peste 30 de mii de panouri. Ele vor asigura mai bine de 90% din consumul public de energie din oraș. În plus, energia electrică produsă va ajunge la iluminatul public, în școli, grădinițe, dar şi la tunurile care vor produce zăpada artificială în Poiana Brașov.