Un producător de legume bio din Brașov explică modul în care alegem roșiile la piață sau supermarket. De ce nu trebuie să le păstrăm în frigider

Last Updated on mai 29, 2024

Un producător de legume bio din Brașov explică modul în care alegem roșiile la piață sau supermarket. De ce nu trebuie să le păstrăm în frigider 1

Lucian Dragomir, primul producător de legume bio din Brașov, le oferă cititorilor G4Food câteva ponturi pentru a alege cele mai bune tomate atunci când merg la piață sau la supermarket. Specialistul explică și de ce nu trebuie să păstrăm tomatele în frigider.

Iată care sunt sfaturile lui Dragomir:
Cotorul și coletul să fie cât mai mici și, pe cât posibil, să fie verde, copt, nu spălăcit sau alb.
Culoarea trebuie să fie uniformă, fără decolorări sau pete de altă nuanță.
Să nu aibă proprietăți elastice; la presarea ușoară cu buricul degetului tomata să rămână înfundată.
Coaja cât mai subțire garantează proprietățile gustative.

Să nu existe crețuri formate după cules în jurul cotorului, deoarece aici se vede vârsta înaintată de la cules la tarabă.
Tomatele trebuie să fie păstrate la temperaturi cuprinse între 8 și 16° C. Sub 8° C, licopenul (un antioxidant) se distruge, iar la peste 16° C tomatele intră în fermentație.

Pentru o păstrare de lungă durată, Dragomir recomandă depozitarea tomatelor la loc umbros, chiar fără lumină, și așezate cu cotorul în jos.

Consumul zilnic de roșii poate reduce cu 36% riscul de hipertensiune arterială
Roșiile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, precum licopen, vitamina C și vitamina E, iar consumul regulat poate fi benefic pentru reducerea hipertensiunii arteriale, arată un studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, conform Adevarul.

Roșiile sunt benefice pentru sănătate
Este vorba de un studiu care evaluează dacă consumul de roșii este asociat cu tensiunea arterială sistolică și diastolică și riscul de hipertensiune arterială. A fost realizat în cadrul studiului PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) care a implicat 7.056 de participanți (82,5% hipertensivi). De asemenea, au fost cuprinși în program și 1.097 de participanți fără hipertensiune arterială, concluzia fiind că la aceștia consumul de roșii a scăzut riscul de a deveni hipertensivi.

Consumul de roșii a fost măsurat folosind un chestionar validat privind frecvența alimentelor și clasificat în patru grupe: cel mai scăzut (<44 g), intermediar (44–82 g), intermediar superior (82–110 g) și cel mai mare (>110 g).

Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, cu prevalența în creștere anuală. Roșia este una dintre cele mai consumate, disponibile pe scară largă și cele mai accesibile legume din lume și este o componentă importantă a celor mai bune diete, cum ar fi dieta mediteraneană (MedDiet)”, susțin realizatorii studiului.

Consumul de roșii, inclusiv produsele pe bază de roșii, este benefic în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. Consumul mai mare de roșii reduce riscul de hipertensiune arterială cu 36%, iar consumul moderat scade tensiunea arterială, în special în hipertensiunea arterială de gradul 1.

Compoziția roșiilor include apă ( 95%), carbohidrați (3%), proteine (1,2%) și lipide (1%) și conține, de asemenea, minerale non-sodice (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan), vitaminele A, C, tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic și piridoxină), carotenoizi și compuși fenolici. Dintre carotenoizi, cel mai abundent este licopenul, un antioxidant extrem de valoros.

Concluzia studiului
„Roșiile și produsele pe bază de roșii sunt componente importante și pot juca un rol favorabil în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale, reducând în principal DBP la participanții cu TA crescută și TAS și DBP la participanții cu hipertensiune arterială de gradul 1. Consumul zilnic > 110 g/zi (aproximativ echivalent cu o roșie de dimensiuni mari) este, de asemenea, asociat cu o reducere cu 36% a riscului de hipertensiune arterială”, arată studiul citat.

Previous Story

Părinții Raisei, copila de doi ani găsită moartă pe câmp: “S-a găsit fetița pe unde au trecut zeci de oameni/  La stâlpul ăla s-a găsit un tricou galben. S-a pus tricoul ăla de cineva că să poată să strângă poliția cu televiziunea”

Next Story

Surse: Verişorul Raisei, fetiţa de 2 ani găsită moartă, şi-a recunoscut fapta