Decizie controversată a autorităţilor care au ordonat să fie împuşcaţi trei urşi tineri. Exemplarele fuseseră părăsite recent de mama lor şi se plimbau pe străzi în căutare de hrană. Panica s-a instalat printre localnici după urşii au pătruns în gospodării. Autorităţile au încercat să alunge şi să tranchilizeze animalele, dar fără succes.
Sunt ultimele imagini cu cei trei urşi tineri din Miercurea Ciuc care fug de echipele de intervenţie. Prezenţa animalelor în oraş fusese semnalată de mai multe zile, iar o familie a cerut ajutor autorităţilor după ce urşii au intrat în curte şi au incercat să pătrundă în casă, în căutare de hrană.
Boros Bela, viceprimar Miercurea Ciuc: În Miercurea Ciuc prezenta ursilor nu e o noutate, e ceva frecvent. Vorbim despre trei urşi de circa 3 ani, care au fost despărţiţi de către mama lor de circa trei săptămâni, dar care au fost crescuţi în felul următor, încât mâncarea lor se află în tomberoanele de gunoi, respectiv în curţile oamenilor. Ceea ce nu este normal pentru un animal sălbatic.
Autorităţile n-au reuşit să tranchilizeze urşii
Echipaje de la Jandarmerie, ISU şi Poliţie au încercat să îi alunge sau să îi tranchilizeze, însă urşii ar fi devenit agresivi.
Boros Bela, viceprimar Miercurea Ciuc: Când am ajuns pe strada Sumuleu Mic, de unde nu au vrut urşii să plece, şi chiar s-au manifestat cu agresiune faţă de noi, Comisia a luat cea mai grea decizie care se poate lua în acest caz. Respectiv extragerea prin împuşcare.
Hadnaghy Lehel, Asociația de Vânători Miercurea Ciuc: „A fost încercată tranchilizarea, dar nu a intrat în urs, deci undeva pe lângă a țintit. El fuge și tu trebuie să te duci după el, și în întuneric să te duci după un urs care nu știi dacă e tranchilizat e riscant.”
Însă, faptul că cineva a țintit pe lângă nu este din vina ursului și în multe cazuri pare mai ușor să apeși pe trăgaci, în loc să depui un efort pentru salvarea animalului, scrie Stirile Pro Tv.
Nici încercarea de a captura animalele cu ajutorul unei cuști cu momeală nu a dat roade timp de o lună, se plâng responsabilii. De ce nu a dat roade, nu se știe.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Voi dispune colegilor mei să verifice dacă legea a fost aplicată în mod corespunzător. Măsura împușcării este o măsură care trebuie luată doar atunci când epuizăm celelalte căi de a diminua pericolul respectiv”.
La Băile Tușnad, tot în Harghita, autoritățile locale au reușit să rezolve problema după ce au înconjurat casele și grădinile cu garduri electrice. Au renunțat la pomii fructiferi de pe domeniul public și au cumpărat pubele de gunoi care se închid etanș. În acest an, niciun urs nu a mai intrat în localitate.
Şi unul dintre urșii care vin la Platoul Cornești din Târgu Mureș a fost capturat. Zona este una dintre cele mai populare pentru petrecerea timpului liber de către localnici și turiști. Oamenii spun că doar în ultima perioadă acolo au fost văzute cinci exemplare de urs.
Janos Szantho – Director Grădina Zoologică: Acum e perioada împerecherii, deci sunt şi mai activi. A fost capturat un urs, un mascul în jur de 2 ani jumatate, trei ani. Era în miezul nopţii, deci echipa de intervenţie a fost de faţă, deci totul a fost conform procedurii.
Ursul a fost tranchilizat și relocat într-o zonă de munte a județului Mureș.
Vâlcea: Jandarmii, în alertă, după ce prezența urșilor a fost semnalată în 10 localități
Autoritățile sunt în alertă în Vâlcea. În ultimele zile, prezența urșilor a fost semnalată în 10 localități, iar populația a fost avertizată prin sistemul de avertizare Ro-Alert. Urșii au ucis capre și au distrus mai mulți stupi. Jandarmii au intervenit în mai multe situații pentru a alunga animalele.
În căutare de hrană, urșii, în special femelele cu pui după ele coboară din pădure, umblă pe străzi, în orașe, așa cum s-a întâmplat în municipiul Râmnicu Vâlcea sau fac prăpăd în gospodăriile oamenilor de la sate. În Horezu, animalele au intrat în curtea unui apicultor. Au răsturnat și distrus mai mulți stupi. În comuna Perișani au omorât patru capre la o stână. A fost nevoie de intervenția jandarmilor, care au găsit în zonă o ursoaică. Avea trei pui după ea. În alte două situații, unde urșii au fost găsiți în apropiere de casele oamenilor, autoritățile au alungat animalele cu semnale acustice, scrie Europa FM.
În caul observării unui urs, recomandarea fermă a jandarmilor este ca oamenii să rămână în casă și sub nicio formă să nu se apropie sau să încerce să alunge singuri animalele sălbatice, pentru că există pericolul ca acestea să atace.