Stațiunea geotermală de lângă Brașov pe care autoritățile vor să o redeschidă. Apele termale ajung și la 40 de grade

Last Updated on mai 14, 2024 Stațiunea geotermală de lângă Brașov pe care autoritățile vor să o redeschidă. Apele termale ajung și la 40 de grade 1

Autoritățile încearcă să reînvie o stațiune geotermală desființată în anii 70. Este la o oră de mers cu mașina de Brașov iar apele termale ajung și la 40 de grade. Băile termale au fost închise o dată cu lucrările demarate pentru construirea barajului de acumulare iar în prezent sunt purtate discuții cu ANRM în vederea obținerii unui aviz de exploatare.

„Băile Siriu au fost desființate o dată cu construirea barajului, ulterior Cooperativa Agricolă de Producție (CAP) a construit pe malul celălalt o altă locație unde a funcționat o perioadă dar acele construcții sunt dezafectate și sunt în proprietatea unei persoane fizice. Noi, primăria, comuna ne dorim să obținem de la ANRM în primă fază un aviz de exploatare.

Înainte de avizul de exploatare, trebuie să ai un aviz de explorare și ceea ce ne lipsește, cu ajutorul ANRM care caută în arhivă, să găsim documentația tehnică a forajului. În momentul de față forajul este sub apă și este aproape imposibil să facem o verificare tehnică și aici stăm pe loc. Obținerea avizului de exploatare este punctul zero, după aceea ne plănuim să ducem conducta pe proprietatea primăriei, apoi zona va trebui dezvoltată. Ne-am lovit ani de zile de obținerea avizului, am găsit înțelegere la toate instituțiile să căutăm în arhivă, vedem ce va ieși”, a declarat pentru sursa citată Dragoș Voicu, primarul comunei Siriu, județul Buzău, citat de stiripesurse.ro.

Doru Brătulescu, scriitor și antreprenor în domeniul turismului, amintește că până în anii 1970, Stațiunea Băile Siriu aflată la Curbura Carpaților era frecventată de turiști din întreaga țară pentru beneficiile apelor termale.
Băile Siriu erau accesate ori de pe șoseaua națională care merge la Brașov, oprea autobuzul și se trecea pe un pod din tablă, ori cu mocănița care pleca de la Nehoiașu. Trenulețul acela avea și vagoane de pasageri, aveau canapele din lemn și avea stație în mijlocul băilor. În stânga erau pavilioanele de pacienți care se tratau, în dreapta, în față era cantina și de sărbătoarea de 9 mai care se ținea la Siriu, lumea se strângea pe o pajiște…Erau singurele băi despre care mulți spuneau, din ce am citit că plecau aproape vindecați față de celelalte care ameliorau iar compoziția chimică a lor era fantastică. Se făceau băi galvanice, băi sodice, băi iodice, tot felul de componente”, scria Doru Brătulescu.

Datorită apelor termale, în jurul anilor 1800 au apărut primii locuitori care s-au așezat de-a lungul drumului Buzău-Brașov. Ulterior locația a fost cunoscută ca stațiunea Băile Siriu datorită prezenței elementelor chimice din apă.
„Siriul este cunoscut din cele mai vechi timpuri mai ales datorită unei ape care țâșnește din pământ la o temperatură de peste 36 grade Celsius cu un debit de aproape 4000 litri pe oră și care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman tratând diferite afecțiuni mai ales cele reumatismale. Datorită caracteristicilor acestei ape, într-o poiană mirifică (‘la Piatra Zăpezii) înconjurată de păduri de brad, străbătută de calea ferată îngustă pe care circula ‘mocănița’, s-au construit băile termale pe fosta proprietate a lui Th. Macovei, localitatea fiind cunoscută apoi sub denumirea de Băile Siriu.

Băile aveau o perioadă scurtă de funcționare de la 1 iunie până la 1 octombrie. După începerea construcției pe râul Buzău a barajului Siriu, aceste băi au fost desființate, deoarece aici era prevăzut lacul de acumulare. Această apă minunată, a reizvorât pe un teren aflat pe partea dreaptă a lacului de acumulare, teren aflat în proprietatea CAP. Locația cuprindea o clădire cu câteva bazine, o alta pentru personal, câteva căsuțe din lemn și un bazin mare separat de toate acestea.

Apa fierbinte care țâșnea din pământ, trecea printr-o conductă care traversa lacul, era depozitată în bazinul cel mare, reîncălzită și apoi distribuită, tot prin conducte, în bazinele din clădire. Acest lucru minunat l-a făcut ‘nea Olteanu’ în anul 1989, deoarece vroia ca Siriul să nu-și piardă denumirea de Băile Siriu și să se beneficieze în continuare de acea apă…”, se arată în cartea semnată de Doru Brătulescu „Țipătul turismului în amintiri de pe Valea Buzăului” – Ediția a II-a, conform Biz Brasov.

Băile termale din comuna Siriu erau frecventate de un număr mare de persoane în căutare de turism de sănătate, apele având proprietăți deosebite pentru tratarea unei palete diversificate de afecțiuni.
„Din analizele făcute în laboratoare de specialitate, a rezultat că apele sunt foarte slab mineralizate, termale, sulfuroase, ușor bicarbonatate și cloruro-sodice și care puteau fi întrebuințate pentru cură externă, adică balneație externă în bazine sau cadă. Toate acestea formau un act medical care putea reprezenta o atracție umană deosebită dezvoltând totodată și o atracție turistică.

Având toate elementele necesare s-a început crearea unei infrastructuri care au cuprins spații de cazare, cabinetele medicale pentru tratament și recuperare, săli de baie, cantine, care combinată cu factorii terapeutici naturali a dat naștere unui important produs turistic, o adevărată matriță de făcut bani numit pe drept ‘turismul de sănătate’. Deci, după deschiderea mai multor minți, s-a demarat și activitatea zilnică a băilor termale, care și-au căpătat renume, mai ales datorită direcțiilor sanitare care aveau un statut special pentru elevi și pensionari.

Elevii mergeau în sanatorii balneare în fiecare an pentru o perioadă de 6 săptămâni, iar pensionarii mergeau la băi timp de 18-24 de zile. Casa, masa, tratament, spectacole, filme și anumite activități culturale, nu se plăteau. Doar salariații plăteau o anumită sumă simbolică când mergeau în stațiunile de tratament”, se arată în cartea „De pe meleagurile Buzăului” semnată de același autor.

Previous Story

(Foto) Destinație de vacanță pentru brașoveni. Se deschid Grădinile Fermecate ale Dragonilor, „Mica Japonie” a Ardealului 

Next Story

Video Brașov. Incident la Parada Junilor Brașoveni: Doi juni căzuți de pe cai