Ședință de Guvern la Braşov. Azi va fi aprobat proiectul sectorului de autostradă Cristian – Ghimbav

Last Updated on mai 14, 2024 Ședință de Guvern la Braşov. Azi va fi aprobat proiectul sectorului de autostradă Cristian - Ghimbav 1

Anunţată încă din 26 aprilie, şedinţa de Guvern de la Braşov se va desfăşura azi, 14 mai, la Casa Armatei. Braşovul a fost ales de premier pentru organizarea şedinţei din această săptămână pentru că, pe ordinea de zi, sunt două proiecte de hotărâre ce vizează judeţul Braşov.
Unul dintre ele vizează revizuirea şi completarea Studiului de Fezabilitate din 2006 pentru sectorul de autostradă 5 Cristian – Ghimbav, cu o lungile de 5,18 km.

Conform proiectului noului act normativ, valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 879.897.000 lei, iar termenul de finalizare a proiectului este de 24 de luni. De asemenea, în proiectul de hotărâre se arată cu finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile Programul Transport 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, scrie bzb.ro.

Pe traseul autostrăzii va fi construit un pod peste râul Bârsa, un pasaj peste autostradă, pe DJ 112B, două pasaje bretelele nodurilor Cristian şi Codlea. De asemenea, vor fi construite două noduri rutiere, unul la Cristian, la intersecţia autostrăzii existente Râşnov – Cristian cu DN 73G şi unul la Codlea, la intersecţia autostrăzii cu DN 1 (unde se va amenaja un sens giratoriu).

Acest sector de autostradă va continua segmentul existent, Râşnov – Cristian, dat în folosinţă în anul 2020. Cele două tronsoane fac parte din Autostrada Bucureşti – Braşov (A3), care include şi tronsoanele din Valea Prahovei (Ploieşti – Braşov).
Celălalt proiect de hotărâre ce se referă la judeţul Braşov vizează casarea sau valorificarea unor elemente de infrastructură feroviară aflate pe sectorul de cale ferată Braşov – Sighişoara care va fi scos din uz după darea în folosinţă a noilor tronsoane (realizate printr-un proiect european).

Autostrada de pe Valea Prahovei, încă o amânare. Se estimează că va fi gata în 2031
Şoferii mai au de aşteptat până când vor circula pe autostrada Ploieşti-Braşov, una dintre cele mai importante proiecte de infrastructură. Compania de Drumuri mizează că va începe construcţia şoselei, în cel mai bun caz, în 2026, în condiţiile în care studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic nu vor fi gata la timp. Anul aceasta, oficialii de la drumuri vor să scoată la licitaţie execuţia unui tronson de doar 4 kilometri între Codlea si Cristian.

Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic al autostrăzii „Ploiești-Brașov” în 2021. Ambele documente, necesare pentru a începe construcția șoselei, trebuie să fie gata în septembrie, anul acesta. Dar termenul din contract nu va fi respectat. Oficiali de la drumuri au cerut proiectantului să refacă documentația.

ALIN ŞERBĂNESCU, purtător de cuvânt, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere: Nu va fi gata la timp, conform contractului iniţial. Dar sperăm că va fi gata la timp dacă proiectantul (…) va respecta noul termen (…) decembrie 2025 sau ianuarie 2026. S-a dat această extensie de timp pentru că (…) la un moment dat proiectantul a venit cu o variantă de traseu care costa peste 8 miliarde de euro, sumă pe care nu ne-o puteam permite.

Compania de Drumuri mizează acum pe o variantă de traseu mai ieftină, de 5 miliarde de euro și estimează că va scoate la licitatie constructia segmentul „Ploiesti-Rasnov”, de aproape 100 de km, în 2026. Anul acesta ar putea fi semnat contractul pentru un tronson de doar 4 kilometri, între Codlea și Cristian.

MIHAI CRĂCIUN – membru fondator, Asociaţia ,,Construim România”: Acela e un traseu ușor. Nu are nicio altă justificare de a fi realizat decât faptul că este ușor și după ce va fi implementat este ușor de spus, OK am mai făcut ceva la această autostradă.

De construcția unei autostrăzi pe Valea Prahovei se discută de peste 30 de ani.

CĂTĂLIN DEACU – jurnalist TVR: Cea mai mare problemă, legată de construcția autostrăzii, rămâne costul investitiei, circa 5 miliarde de euro, dublu față de bugetul anual al companiei de drumuri. De-a lungul timpului, statul a luat în calcul mai multe variante ca să facă rost de bani: parteneriat public-privat, concesiune sau prin intermediul unei asociații a primariilor din zonă. Dar niciuna nu s-a concretizat. Acum, Guvernul vrea să atragă investitori din țări precum Qatar sau Emiratele Arabe Unite.

Pentru moment, șoferii sunt nevoiți să se înghesuie pe DN 1 și să piardă timp în coloane, mai ales în weekend și de sărbători.

Oficialii de la drumuri estimează că noul termen, la care autostrada „Ploiești-Brașov” va fi gata, e 2031. Până atunci, proiectantul va fi obligat să asigure viitorului constructor asistența tehnică, pe durata execuției lucrării.

Previous Story

Apar semafoarele cu patru culori, în următorii ani. Roşu, verde, galben şi alb

Next Story

(Foto) Destinație de vacanță pentru brașoveni. Se deschid Grădinile Fermecate ale Dragonilor, „Mica Japonie” a Ardealului