Last Updated on mai 21, 2024
Boeingul model 777 a decolat luni seara de pe aeroportul Heathrow din Londra, cu destinaţia Singapore. Aeronava este veche de 16 ani şi transporta 211 pasageri și 18 membri ai echipajului, potrivit BBC.
Pe traseu, cursa SQ321 a fost lovită de turbulenţe severe. Aeronava a fost deviată spre Bangkok, unde a sosit la 11 ore și jumătate de la decolare.
O persoană a murit iar numărul pasagerilor răniți este de fapt mult mai mare decât a anunţat iniţial compania Singapore Airlines: 53 de pasageri răniți, dintre care 7 persoane sunt într-o stare critică. Singapore Airlines a anunţat iniţial că 32 de persoane au fost rănite, între care 23 de pasageri și 9 membri ai echipajului, iar dintre ei 14 persoane au fost transportate la spital cu răni ușoare, scrie Observator TV.
Pasagerul care şi-a pierdut viaţa era un bărbat britanic în vârstă de 73 de ani, care “cel mai probabil” a murit în urma unui atac de cord. Aeronava a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Bangkok, dar pentru victimă, echipele de salvare nu au mai putut face nimic. Acesta călătorea împreună cu soția sa care a fost internată și ea la un spital din Bangkok.
Pasager: Toți cei care nu purtau centură de siguranță au fost aruncați în plafon
Imaginile din interiorul aeronavei arată cât de intense au fost de fapt turbulențele din timpul zborului. Măști de oxigen atârnă de tavan, în timp ce monitoare și părți din interiorul avionului par a fi rupte. Alimentele şi bagajele pasagerilor au fost împrăstiate în aeronavă şi mai multe bucăţi din plafon s-au desprins. Oamenii spun că toţi cei care nu purtau centura de siguranţă au zburat pur şi simplu de pe scaune şi s-au lovit de pereţi.
“Brusc, aeronava s-a inclinat, au urmat zgâlţâieli, apoi a pierdut altitudine în mod dramatic iar toți cei care nu purtau centură de siguranță au fost aruncați în plafon”, a povestit pentru Reuters, Dzafran Azmir, un student în vârstă de 28 de ani. “Unii oameni s-au lovit cu capul de cabinele de bagaje de deasupra sau de locurile unde sunt luminile și măștile, au intrat direct prin ele”, a mai spus acesta.
Andrew Davies, un pasager aflat la bordul aeronavei, a povestit pentru BBC scene de groază. Lucrurile oamenilor erau împrăștiate peste tot iar “cafea și apă” au ajuns pe plafonul aeronavei. “Atât de mulți oameni răniți, răni la cap, sângerau la urechi. O doamnă țipa de durere la spate. Nu am putut să o ajut, doar i-am dat apă. Mulţi au fost răniți, inclusiv angajaţii care au făcut tot ce au putut. Mi-aș fi dorit să fi putut ajuta mai mult”, a spus el.
Experții în aviație spun că turbulențele severe nu pot fi întotdeauna prezise sau evitate, iar cercetările sugerează că devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Cu toate acestea, decesele și rănile rezultate din turbulenţe rămân rare.
Emil Dobrovolschi, fost pilot, pentru Stirile Pro TV: ”Cu siguranță au întâlnit o zonă de turbulență în aer clar așa numita CAT, clear air turbulence, pentru că altfel m-aș fi așteptat la echipajul de comandă, la piloți să fi aprins semnalul legați centurile, moment în care se face și un anunț la pasageri și pur și simplu toată lumea este așezată cu centurile cuplate. Faptul că au fost așa de mulți răniți îmi arată că aceste pregătiri nu au fost efectuate și că oamenii au fost prinși pe nepregătite, probabil că erau în picioare pe culoar”.