A început deszăpezirea pe Transfăgărășan, a doua cea mai înaltă șosea din România, după Transalpina. Muncitorii lucrează la curățearea drumului în condiții de iarnă. Troienele ating câțiva metri înălțime.
„Am început deszăpezirea Transfăgărășanului! Deocamdată lucrăm în zonele în care nu există risc de avalanșă și doar atunci când condițiile meteo permit intervenția în siguranță.
Având în vedere că în acest an avem mai puțină zăpadă față alți ani, estimăm că vom putea deschide acest drum spectaculos cu mult înainte de data obișnuită de 1 iulie”, au transmis reprezentanții DRDP Brașov, pe rețelele sociale, conform RTV.
Transfăgărăşanul, în lungime de 27 de kilometri, traversează Munţii Făgăraş, prin judeţele Argeş şi Sibiu. Şoseaua este considerată cea mai spectaculoasă din țară și atinge 2.042 de metri altitudine la Bâlea Lac.
Țara noastră a experimentat variații meteorologice extreme în ultimele săptămâni, trecând de la iarnă la primăvară, apoi la vară și înapoi la iarnă. Schimbările bruște au afectat întreaga țară. În regiunile montane, precum Munții Banatului și Carpații Meridionali, s-au emis avertizări de cod galben pentru viscol și ninsori semnificative, în timp ce în zonele de câmpie s-au prognozat ploi și vânt intens, scrie Adevarul.
Siguranța și condițiile meteorologice determină perioada în care este închis sau deschis Transfăgărășanul. În mod normal, drumul este închis pe timpul iernii din cauza riscurilor de zăpadă și avalanșe. Deciziile legate de închiderea și deschiderea oficială a drumului sunt comunicate public pe diverse platforme.