Doi tineri au fost văzuți la automatul de colectat PET-uri dintr-un magazin cu peste 100 de ambalaje de plastic. Tinerii au pus PET-urile într-un cearșaf dublu, pentru a nu face mai multe drumuri, potrivit Vremea Nouă.
Se pare că reciclarea a devenit pricipala lor sursă de venit, câștigând astfel și 100 de lei pe zi din sticlele colectate. Ce doi din Vaslui sunt părinții a cinci copii.
Alți „colecționari” de PET-uri merg în restaurante, terase, fac comandă de o sticlă cu suc, pe care o consumă în câteva ore, iar în tot acest timp vânează sticlele de plastic pe care ceilalți clienți le abandonează pe mese, arată Stirile Pro TV.
Românii care cumpăra băuturi în ambalaje de plastic, sticlă sau aluminiu cu sigla SGR, plătesc și o garanție de 50 de bani, pe care acum o pot recupera după ce duc ambalajele înapoi la magazin.
Un detaliu important este şi faptul că ambalajele purtătoare de garanţie au intrat pe piaţă gradual, fiind vorba de o perioadă tranzitorie până la epuizarea stocurilor de produse existente deja la raft.
Astfel, produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianţilor, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024.
Potrivit unui studiu realizat în luna martie pe un eșantion de 600 de persoane la nivel național, cu vârste între 18 și 64 de ani, peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori, adică 10 milioane de euro returnați, scrie Antena 1
Compania care operează SGR funcționează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că tot profitul din colectarea ambalajelor este reinvestit în dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare. SGR este administrat de RetuRO, care funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantității de ambalaje puse pe piață și returnate de consumatori.