Brașov. 100 de urși. Au început lucrările la primul complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia ursului brun

Last Updated on mai 23, 2024 Brașov. 100 de urși. Au început lucrările la primul complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia ursului brun 1

Un viitor centru de reabilitare a urșilor va fi amenajat pe Valea Timișului, în județul Brașov, alt județ unde există o populație foarte mare de urși. Este un complex care trebuia să funcționeze din decembrie 2023. Dar abia acum au început lucrările. Viitorul centru ar urma să fie amenajat pe o suprafață de peste 61 de hectare. Iar construirea lui va costa peste 10 milioane de euro, cea mai mare parte fonduri europene.

Primul complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia ursului brun din România va funcţiona în fondul forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt din Braşov, anunță Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, anunță tvrinfo.ro.

Vor fi aduse aproximativ 100 de exemplare, pui de urs, ursoaice cu pui şi masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite şi nu mai pot fi relocaţi, din cauza comportamentului deviant.

Ministrul Mircea Fechet a participat miercuri la inaugurarea lucrărilor, citat de Biz Brasov: „România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populaţie de urs brun din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condiţiile ca aceasta să prospere. În Munţii Carpaţi trăiesc între 6.400 şi 7.200 de exemplare, puţin peste 40% din populaţia de urşi a Europei.

Prin acest proiect, în general, prin măsurile luate pentru a menţine o populaţie viguroasă de carnivore mari, inclusiv urşi, dar care protejează activităţile umane în cadrul micilor comunităţi agricole şi de vânătoare care se suprapun cu habitatele naturale ale marilor carnivore, demonstrăm că România poate deveni un exemplu la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte conservarea de urs brun„.

Au fost achiziţionate deja unele echipamentele: o dronă, două funiculare pentru hrănirea urşilor şi o cuşcă de transport. Sunt în derulare lucrările pentru branşamentul electric şi construcţia gardului metalic care va împrejmui terenul.

Previous Story

A murit alpinistul Gabriel Țabără. Se mutase la Braşov, special pentru antrenamente

Next Story

Călătorie cu trenul spre Istanbul: Experiențe neplăcute pentru mulți turiști români