Last Updated on aprilie 8, 2024
Incident neobişnuit filmat pe şoseaua care coboară din Poiana Braşov. Un biciclist a fost urmărit insistent, în plină zi, de un animal ce părea să fie un lup de mari dimensiuni. “Băi, vere, incredibil… Nu, nu!”, “Aveţi grijă că vine!”, sunt reacţiile celor care au filmat momentul. Dezorientat de claxoanele maşinii şi de strigătele oamenilor, animalul a renunţat după un timp la urmărirea biciclistului şi s-a pierdut în pădure.
„Pericolul este mare, dacă e să ne luăm după oamenii care au asistat la această scenă. Am stat de vorbă cu cei care au filmat imaginile şi care au încercat să-l protejeze pe biciclist. Spuneau că erau speriaţi de reacţia animalului sălbatic. Nu e prima dată când acest lup este surprins într-o zonă intens circulată, o zonă situată între Braşov şi staţiunea Poiana Braşov. De fiecare dată are acelaşi comportament, nu pare deranjat de prezenţa oamenilor.
Reprezentanţii Facultăţii de Sivicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov susţin că vorbim despre un lup, nu despre un câine din rasa “lup cehoslovac”. Spun însă că doar în cazuri excepţionale lupul poate ataca oamenii”, spune Claudiu Loghin, jurnalist Observator.
„Este puțin probabil să vorbim despre lup, mai ales că acest exemplar dă dovadă de frică atunci când este claxonat și probabil din cauza traficului el este extrem de derutat, speriat și la modul în care aleargă cu coada lăsată destul de jos indică faptul că vorbim despre un animal extrem de speriat.
Lupul nu se apropie de oameni, îi evită. Inclusiv după aspect tindem să credem că este vorba de un câine, nu despre un lup.
La modul cum arată acest animal, are și limba scoasă destul de mult. Se pare că fusese fugărit și de participanții din trafic. Mi-e greu să cred că ar fi putut reprezenta o amenințare reală la adresa omului. Când ești pe bicicletă te poți speria și atunci chiar și un câine s-ar putea să-ți provoace răni însă nu cred că s-ar fi ajuns în acel punct.
Putem să stăm liniștiți atât timp cât vorbim de lup. Dacă vorbim despre câini, provoacă mai multe răni și decese decât lupii.
Din anul 2000 până în zilele noastre nu a fost niciun incident fatal provocat de lup în Europa. Au fost cel puțin două cazuri la nivel global și acelea în cu totul alte contexte.
Cei care vor să meargă cu bicicleta în continuare în acea zonă pot sta liniștiți atâta timp cât își iau anumite măsuri minime de siguranță. N-ar fi recomandat să meargă singuri iar în al doilea rând există și acele spray-uri chiar și împotriva urșilor, lupilor, care ar putea fi folosite în astfel de condiții”, a spus Cristian Remus Pap, expert în carnivore mari de la WWF, potrivit Digi 24.