Autoritățile vor să împuște lupoaica din Poiana Brașov, primarul vrea să o salveze. Mărturia şoferului care l-a filmat pe biciclistul urmărit de lup – Video

Last Updated on aprilie 9, 2024 Autoritățile vor să împuște lupoaica din Poiana Brașov, primarul vrea să o salveze. Mărturia şoferului care l-a filmat pe biciclistul urmărit de lup - Video 1

Un biciclist s-a trezit cu o lupoaică de mari dimensiuni pe urme, pe drumul spre Poiana Brașov. În ajutorul bărbatului a venit un şofer, care a claxonat insistent până când animalul a ieşit de pe şosea. Specialiştii susţin că sălbăticiunea era doar speriată şi nu avea intenţia să atace.

Martor: “Hai să-l luăm noi pe om, că nu putem aşa.”
Speriat de claxon, animalul a fugit în pădure însă a revenit după câteva minute.
Nicolas Draga, martor: Din câte am văzut, biciclistul era extrem, extrem de speriat. Chiar era să pice de pe bicicletă.
Biciclistul a refuzat să intre în maşină şi şi-a continuat drumul pe două roţi

Claudiu Loghin, reporter Observator: Imaginile au fost filmate duminică dimineaţă exact în acest loc, la 5 kilometri de Poiana Braşov. Nu e prima oară când animalul sălbatic apare pe drumul către staţiunea Poiana Braşov şi de fiecare dată a avut acelaşi comportament. Deloc speriat de zgomotele maşinilor, bicicliştilor sau turiştilor din zonă.

Specialiştii care au văzut imaginile spun că este vorba doar de o lupoaică gestantă care s-a panicat.
Dan Ionescu, conferenţiar: Manifestările noastre, aşa cum s-au întâmplat, cu maşina care a claxonat şi, mă rog, l-au speriat, nu trebuie să aibă loc. Cert este că nu trebuie să ne speriem sub nicio formă. Pentru că lupul, în general, nu atacă omul.

Atât lupul, cât şi biciclistul, au fost văzuţi şi de alţi martori, duminică dimineaţă.
Daniel Ursache, martor: Nu mi s-a părut deloc agresivă, mai mult speriată de zgomote. Probabil nici nu mai ştia pe unde să o ia. Nu ştiu dacă îl fugărea chiar pe el. Mai mult cred că se speria de claxoane.
Nicolas Draga, martor: Eu am convingerea că a fost atacat, deoarece maşina noastră este una electrică şi noi nu am făcut zgomot decât abia în momentul în care lupul se afla undeva la doi metri de biciclist.

Autoritățile vor să împuște lupul din Poiana Brașov, primarul vrea să-l salveze
Allen Coliban: „Lupul. Între pușcă și sanctuar.
Multe reacții în online zilele trecute, acoperind întregul spectru de la teamă la simpatie, după ce un lup a fost filmat în zona Drumului Poienii.
Drept urmare, astăzi a avut loc o ședință a autorităților – DSV, Garda Forestieră, RPLPK, INCDS, Jandarmeria – care au concluzionat că există un risc ridicat să fie infestat cu rabie (considerând comportamentul neobișnuit pentru un lup), propunând solicitarea unei derogări din partea Ministerului Mediului, pentru recoltare. Adică împușcare.

Am luat legătura cu Asociația Milioane de Prieteni, care operează Sanctuarul de Urși din Zărnești. Ca în atâtea rânduri, s-au arătat disponibili să preia exemplarul de lup, să îl țină în carantină și apoi să aibă grijă de el câte zile va avea.
Am vorbit personal cu domnul Ministru Mircea Fechet, pentru a mă asigura că soluția propusă de AMP a ajuns la urechile decidenților și pentru a o susține.

Așteptăm decizia Ministerului și sper ca lupul să ajungă, în siguranță, la Zărnești. În siguranță pentru oameni și pentru lup, deopotrivă.
Redau un fragment din mesajul AMP, cărora le mulțumesc încă o dată pentru deschidere și pentru sufletul imens de care dau dovadă:
“Subsemnata, Asociația Milioane de Prieteni, (…) proprietar al Sanctuarului de Urși Libearty Zărnești, cu autorizație pentru deținerea și îngrijirea exemplarelor de lupi care nu pot viețui în sălbăticie, vă aduce la cunoștință faptul că este dispusă să preia exemplarul de lup care a fost sesizat în repetate rânduri în proximitatea drumului care face legătura dintre municipiul Brașov și stațiunea turistică Poiana Brașov.

De asemenea, ne obligăm să îl ținem în spațiul de carantină atât cât este necesar, să îi facem analizele (testele de detectare a virusului rabic) pentru a afla dacă este bolnav și ar putea pune în pericol alte animale, să îl tratăm în caz de necesitate și să îl îngrijim până la finalul vieții lui.

Având în vedere că animalul face parte dintr-o specie protejată de lege, sperăm ca decizia pe care o veți lua să fie în beneficiul lui și veți accepta să fie preluat și îngrijit de echipa AMP și de doctorul colaborator al AMP care are o vastă experiență în îngrijirea animalelor sălbatice.”
(Sursa photo: Dany Photography)”

Gabriel Paun: „Am petrecut mult timp în sălbăticie observând și studiind comportamentul lupilor pe mai multe continente. Acest animal nu fugărește pe nimeni să îi facă rău. Acest animal își caută disperat casa și stăpânul care nu ar trebui să fie niciun om și nicio cușcă. Pot să îți spun că dacă acesta este într-adevăr un lup atunci este unul crescut în captivitate și eliberat de oameni de rea credință cu un singur scop: să cauzeze panică, precum ursulețul ucis într-un ghiveci cu flori la Sibiu.

Scopul? Schimbarea legii. În ce fel? Astfel încât legea să declaseze stricta protecție a lupului pentru a legaliza vânătoarea de trofee.
Locul lupului este în habitatul său natural unde să își trăiască viața în demnitate. Cine întâlnește vreodată un lup în sălbăticie este un privilegiat. Lupul sălbatic este scump la vedere. Se ferește de oameni. Este discret.
E ok să meargă la minunata doamnă Lapis căci ea face ce guvernanții nu sunt capabili să facă. Dar îți cer să mai faci ceva. Să ceri anchetă ca să se stabilească dacă este lup. Și dacă da, atunci să fie prinși răufăcătorii care au ținut animalul în captivitate și l-au eliberat să facă rău”

Daniel Opaiț a postat două imagini, prima cu lupul care a intrigat internet. În a doua este un alt exemplar de lup. Specialistul a spus că animalul surprins în apropiere de Poiana Brașov era o lupoaică gestantă.

Aceasta se deplasa mai greu decât în mod normal, iar claxoanele mașinilor celor care au asistat la moment mai mult au speriat-o. Lupoaica nu l-ar fi văzut pe biciclist ca pe o potențială victimă. “În prima imagine același exemplar in discuție fotografiat de Dany Photography lângă șosea, a doua imagine este a unui alt lup (mascul) fotografiat de Daniel Petrescu, relativ aproape, in zona Zărnești, acum trei ani.

 

Autoritățile vor să împuște lupoaica din Poiana Brașov, primarul vrea să o salveze. Mărturia şoferului care l-a filmat pe biciclistul urmărit de lup - Video 2

Autoritățile vor să împuște lupoaica din Poiana Brașov, primarul vrea să o salveze. Mărturia şoferului care l-a filmat pe biciclistul urmărit de lup - Video 3

Lupul care a făcut atâta valva este o lupoaică gestantă, morfologia (aspectul) denota acest fapt. Se deplasează mai greu decât de obicei, pare confuza si e cert ca urletele si claxoanele isterice nu o ajuta deloc. Nu, nu vede ciclistul ca pe o potențiala victimă. Nimic din comportamentul ei nu trădează acest fapt. Nu atacă biciclistul, de altfel nu exista nici un caz documentat de atac asupra omului in România. Documentat, nu povești sau fabulații. Nici unul”, a scris Daniel Opaiț pe Facebook, conform Fanatik.

Previous Story

O tânără mămică a murit la câteva zile după ce a născut o fetiţă, într-o clinică privată. A suferit trei stopuri cardiace. „I s-a prescris o reţetă cu antibiotic”

Next Story

Brașov. Ipoteza pe care merg anchetatorii în cazul Sarei, fata de 15 ani care a murit după ce a căzut de la etajul 8