(Video) S-au trezit urșii, lupii terorizează o localitate. „Ne-au omorât 4 câini de pază. Nici măcar nu îndrăzneşti să mai ţii un câine în curte”

Last Updated on martie 4, 2024 (Video) S-au trezit urșii, lupii terorizează o localitate. „Ne-au omorât 4 câini de pază. Nici măcar nu îndrăzneşti să mai ţii un câine în curte” 1

De câteva săptămâni, locuitorii din judeţul vecin, Covasna, sunt terorizaţi de atacurile haitelor de lupi, prezente tot mai des în apropierea zonelor locuite. Cel mai recent atac a avut loc miercuri dimineaţa, la Chiuruş, Covasna, unde lupii au sfâşiat câinele de pază al unei familii – al patrulea în doar două luni. Oamenii se tem şi spun că situaţia este scăpată de sub control.

Ultimul atac a fost miercuri dimineaţă. În perioada 2 ianuarie – 28 februarie au fost 4 atacuri, ne-au omorât 4 câini de pază. Dimineaţă am făcut sesizare la Primărie, sperăm că o să se rezolve problema”, a spus Perdi Renata, pentru WeRadio.
Într-o postare pe Facebook, însoţită de imagini cu animalul sfâşiat de haita de lupi, familia păgubită a transmis că situaţia este gravă şi de neacceptat, iar oamenii se tem să ţină animalele şi în curte: „Situaţia începe să scape de sub control, nici măcar nu îndrăzneşti să mai ţii un câine în curte. Situaţia este gravă şi de neacceptat”.

Primarul oraşului Covasna, de care aparţine satul Chiuruş, spune că problema într-adevăr există, însă în mediul online s-a creat şi o oarecare isterie, iar unii oameni au ajuns să sune la 112 şi să reclame că au văzut lupi în centrul staţiunii, în apropierea hotelurilor – informaţii neconfirmate în urma verificărilor făcute de autorităţile locale cu ajutorul camerelor de supraveghere, scrie bzb.ro.

Pe de altă parte, există fenomenul, am văzut şi eu postările oamenilor, am văzut şi în strada Gábor Áron, şi în gospodăriile din apropierea câmpiei sau pădurii, într-adevăr a intrat animalul. În discursul public există tematizată această problemă, a fost pregnantă în ultima perioadă.

Având în vedere că există acest pericol pentru siguranţa publică, ar trebui să se sesizeze inclusiv Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Jandarmeria şi Prefectura care, prin pârghiile pe care le au la dispoziţie, să solicite, poate cu o voce mai credibilă decât a noastră de aici de la Primărie, alocarea acestor cote de intervenţie şi de prevenţie astfel încât Asociaţia de Vânătoare să aibă posibilităţi legale de a extrage aceste exemplare din specia lup”, a explicat primarul.

Edilul consideră că procedura de intervenţie stabilită pentru specia urs nu poate fi aplicată în cazul lupilor, având în vedere că, spre deosebire de urs, aceste animale nu „aşteaptă” venirea comisiei de intervenţie la locul atacului.

VIDEO S-a trezit pădurea, la 30 de kilometri de Brașov! Urșii și cerbii au ieșit la „plimbare” și la căutat de mâncare, în Parcul Național Piatra Craiului

Pădurile din Rezervația Naturală Piatra Craiului sunt o adevărată grădină zoologică, dar fără niciun gard. Acolo este casa multor animale sălbatice, de la lupi la urși, vulpi sau cerbi și căprioare. Rangerii rezervației au montat camere de luat vederi în locurile prin care știu că animalele circulă în căutare de hrană sau apă, scrie Biz Brasov.

Previous Story

400.000 de euro, daune morale pentru familia unui tânăr de 19 ani, ucis într-un accident pe pe DN1

Next Story

Oana Roman a plecat la Predeal, după înmormântarea mamei sale. „Am ales două zile de evadare de acasă pentru un pic de liniște, să mă adun și apoi să merg mai departe cu toate”