(Video) Mărturia turiștilor blocați în telecabina de la Bâlea, în munţii Făgăraş: „Am crezut că vom muri”

Last Updated on martie 7, 2024 (Video) Mărturia turiștilor blocați în telecabina de la Bâlea, în munţii Făgăraş: „Am crezut că vom muri” 1

Opt persoane au rămas miercuri, 6 martie 2024, blocate în telecabinele de la Bâlea. Printre pasageri se afla o copilă de 4 ani și două franțuzoaice. Cu toții au fost nevoiți să coboare cu ajutorul unui cablu. În cabină, pe lângă operatorul instalației se afla un cuplu cu un copil de patru ani, două turiste din Franța și un angajat la unitățile de cazare de la Bâlea Lac. Simultan a rămas blocată și telecabina care cobora de la Bâlea Lac în care se afla doar un operator care însă s-a autosalvat, folosindu-se de corzile de alpinism.

Ne-am speriat la început. Nu știam ce se întâmplă și am crezut că vom muri. Dar, după ce am văzut că domnul care ne însoțea în telecabină nu era panicat, am uitat și noi de panică. Am așteptat să fim salvați.”, a spus o turista din Franța, conform Stirile Pro Tv.
„E ceva de povestit copilului când va crește.”, a spus un alt turist

Oamenii porniseră de la stația Bâlea Cascadă, aflată la circa 1.200 de metri altitudine, către creasta Făgărașului, în jurul prânzului. Cabina cu care urcau a fost oprită brusc, în dreptul pilonului 2, de senzorii care depistează tensiuni mari în cablu, forțe de frecare neobișnuite sau role blocate. Nu se știe deocamdată care a fost problema.

Simultan, și cabina care cobora de la Bâlea Lac, în care se afla doar operatorul, a rămas…în aer. Instruit pentru asemenea situații, angajatul s-a salvat singur, cu ajutorul corzilor de alpinism.
Telefericul de la Bâlea este singurul mijloc de transport cu care poți ajunge iarna pe creasta Făgărașului. Are aproape 50 de ani – a fost inaugurat în 1976 și de atunci a funcționat continuu, cu mici pauze pentru întreținere.

Potrivit procedurilor, revizia instalației de cablu și a cabinelor se face săptămânal. La ultimele verificări, nu au fost depistate probleme.

Incidente similare în trecut
Incidentul de miercuri nu este singular. În 2018, spre exemplu, chiar pe timp de vară, 18 turiști au rămas blocați în aceleași telecabine. Cu câteva luni înainte, alți 20 de turiști au pățit la fel, dar nu a fost necesară evacuarea lor, scrie Adevarul.

În primăvara lui 2017, șapte persoane au fost rănite, după ce telecabina a intrat cu viteză în stație.
În iarna lui 2016, peste 70 de turiști, din care jumătate copii, rămași blocați la Bâlea Lac după ce telecabinele s-au defectat, au fost transportați cu elicopterul până la Cârțișoara.

În luna ianuarie a acestui an, 2024, a fost activat Planul Roșu de Intervenție pentru salvarea mai multor turiști de pe instalația de telescaun a Pârtiei Prislop din Maramureș.
(Turiști salvați cu ajutorul corzilor de alpinism din telecabinele blocate)

Previous Story

Ce viitor ne așteaptă. Replica a unui elev după ce a dat simularea BAC-ului la Matematică: „Nu am nevoie de matematică, banii contează, să te distrezi. Eu sunt un om inteligent, nu sunt deștept. M-am născut cu mintea de conducător. O să fiu conducător”

Next Story

Brașov. A început luna curățeniei. Locurile unde sunt amplasate containere