Last Updated on martie 7, 2024
Panică printre locatarii unui bloc. Clădirea în care locuiesc, ridicată în anii 60, a început să se taseze. Oamenii se plâng că ușile şi ferestrele camerelor nu se mai închid şi că sunt multe crăpături atât în apartamente, cât şi pe scara blocului. Ei se tem că la un cutremur mai mare, tot imobilul se va nărui.
Oamenii care locuiesc în blocul din Galați spun că situaţia s-a agravat extrem de mult în ultimii doi ani. Au apărut foarte multe crăpături în pereţi.
Uşile şi ferestrele apartamentelor nu se mai închid, iar mobila stă strâmb.
Inundaţiile din ultimii ani sunt o posibilă cauză a degradării blocului. Unii proprietari spun că acum câţiva ani şi ţevile erau crăpate şi că sub bloc s-a scurs multă apă, scrie tvr.ro.
În urma cu zeci de ani in apropierea clădirii era si un mic parau. Nu ajută nici faptul că imobilul nu are un subsol.
Blocul e încadrat în clasa 2 de risc seismic, ceea ce înseamnă că nu poate fi consolidat cu bani de la bugetul local.
Însă reprezentanţii primăriei spun că poate fi reabilitat cu fonduri europene.
Primăria dă asigurări că, dacă va fi nevoie, oamenii vor primi locuinţe sociale.
În urmă cu 20 de ani un alt bloc din zonă a fost în aceeași situație, iar locatarii au stat 2 ani în apartamente sociale pana când clădirea a fost consolidată.
Locatar, pentru Stirile Pro Tv: „Uitați la etajul doi cum a plecat din armătura blocului. Uitați! Se vede cu ochiul liber cum scările unu, doi și trei au plecat într-o parte”.
Locatar: „Eu stau la trei, acolo, vedeți? Ia uitați ce distanță apare! La mine deja s-a infiltrat apa în casă”.
Locatar: „S-a lăsat în față blocul. Nu mai circulă apa prin interior, nu se mai duce apa în canalizare”.
Locatară: „A început să se ducă din ce în ce mai mult la vale. Mobila mea din sufragerie stă deja pe-o parte. Ce-o să facem? O să vină un cutremur mare și o să ne ducem la vale cu toții”.
Petrică Pațilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: „Vorbim, totuși, de o proprietate privată, prin urmare Primăria nu poate să intervină în niciun fel. Dar există posibilitatea realizării unui parteneriat între Primărie și Asociația de Proprietari să poată fi accesate fonduri europene pentru astfel de lucrări”.