Last Updated on februarie 26, 2024
Decolarea unui dintre cele mai mari avioane militare din lume a fost surprinsă sâmbătă pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav. Aeronava de tip Airbus A400M a adus în România militari NATO care au participat la ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă dislocat în România, care a avut loc în poligonul de la Cincu, anunță Biz Brașov.
Potrivit Wikipedia, Airbus A400M Atlas este un avion cvadrimotor cu elice, cu misiunea de transportor militar și avion-cisternă, proiectat de Airbus Military care e prevăzut să înlocuiască avioane de transport învechite ale forțelor aeriene a mai multor țări, printre care C-160 Transall operate de Franța și Germania, scrie brasov.net.
Avionul are o lungime de 45 de metri, iar lungimea aripilor ajunge la 42 de metri. Viteza maximă pe care o poate atinge aeronava este de 825 de kilometri la oră, iar viteza de croazieră este de 780 de kilometri la oră. Specialiștii spun că autonomia aparatului de zbor este de 8.900 de kilometri.
Construirea primului prototip s-a început în 2007. Rollout-ul primului aparat a avut loc pe 26 iunie 2008 la Sevilla, unde avionul este asamblat din părți produse în diferite țări. Primul zbor a fost amânat de mai multe ori din cauza unor probleme tehnice a avut loc în toamna lui 2009.
Calea Ferată Braşov – Aeroport, pregătită pentru finanţare cu bani europeni
Anunţat în anul 2019, proiectul căii ferate care ar urma să lege Braşovul de Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav este în etapa pregătirii cererii de finanţare din bani europeni.
Astfel, în 21 februarie, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţie, Adrian Veştea, a participat la o dezbatere organizată la sediul Autorităţii de Management pentru Programul Transport, unde a discutat despre finanţarea şi implementarea proiectului.
„Proiectul, o componentă cheie în strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport feroviar din zona metropolitană Braşov, prevede extinderea şi modernizarea liniei existente, electrificarea acesteia şi îmbunătăţirea interconectivităţii staţiilor. Finanţat cu fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat şi din venituri proprii, acesta marchează un pas semnificativ către un transport durabil şi eficient în regiune. Implementarea este asigurată printr-un parteneriat între Consiliul Judeţean Braşov şi Compania Naţională de Căi Ferate”, a declarat Veştea, citat de bzb.ro.
Proiectul prevede realizarea unei variante de conectare a Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav la reţeaua feroviară existentă în zonă, cu linie dublă electrificată, aceasta urmând a se uni la gara din Ghimbav cu magistrala 200 (Braşov – Făgăraş – Sibiu). De asemenea, va fi amenajată o staţie cu două linii situată în imediata vecinătate a aerogării, dar şi o linie care va deservi zona de cargo de la Aeroport. Valoarea estimativă a proiectului este de 148,62 milioane de euro (fără TVA), iar pentru finanţarea lucrărilor va fi depusă o cerere de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.