Last Updated on februarie 6, 2024
Tinerii fug de muncă, maturii își caută de muncă. Numărul celor care muncesc scade de la o lună la alta, arată cele mai noi date venite de la Institutul Național de Statistică. Paradoxal, numărul seniorilor, al celor peste 50 de ani, care se angajează crește de la o lună la alta.
Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la acest paradox. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, în timp ce numărul tinerilor care muncesc este în scădere, numărul celor care au peste 50 de ani și care intră în câmpul muncii este în creștere.
Ne uităm la prima jumătate a anului 2023. Și vedem cum numărul tinerilor a scăzut cu aproximativ 5.000, în timp ce numărul seniorilor a crescut cu 4.500. De altfel, una din estimările UE privind România este că se va tripla în următorii 10 ani numărul seniorilor de peste 65 de ani care vor lucra.
„Va trebui să vedem cât de stabil e acest trend, care e un fenomen interesant. Aș vrea să amintesc că profilul țărilor vestice s-a schimbat foarte mult. S-a modificat speranța de viață, avem tot mai mulți seniori, iar numărul de nașteri a scăzut sau s-a menținut constant, așa că e clar că la nivel social asistăm la o îmbătrânire a populației, dar asta venit cu foarte multe programe interesante, noi de formare continuă, de educare profesională pe parcursul vieții pentru seniori.
Mai ales cei din țările vestice sunt foarte activi, unii se implică în activități sociale, alții își extind activitățile după pensionare. Deci e un trend ca seniorii să fie mai implicați în câmpul muncii.
Dacă vorbim de 50 de ani, la 50 nici nu ești senior, până la 60 de ani ești în zona de adult în plină forță conform psihologiei dezvoltării, deci nu e neobișnuit în zona seniorilor.
E un lucru interesant însă în zona tinerilor, care aleg să intre în câmpul muncii mai târziu E și altă mentalitate. Adesea sunt protejați de familii. Noua generație refuză, are așteptari nerealiste și asta o să vă spună toți angajatorii, vor ca de la primul salariu să fie unul care le permite să își cumpere casă, mașină, neînțelegând că vei ajunge acolo dar trebuie să crești treptat.
E un fenomen interesant că tinerii refuză să intre în câmpul muncii pentru un salariu decent, dar insuficient în raport cu așteptările adesea nerealiste pe care le au.
Înainte de pandemie, război, în UE era un stil tolerabil, era multă bogăție. Dar, când lumea se schimbă, acest stil de viață e foarte riscant.
Poate seniorii sunt mai realiști, înțeleg ce înseamnă problemele la nivel social, e un lucru bun că se mențin activi„, a declarat Daniel David.
Piața puternică a forței de muncă îi îngrijorează pe investitori
Piața forței de muncă are un început de an puternic, cu o scădere globală a șomajului combinată cu o creștere a numărului de noi locuri de muncă create, subliniază analistul eToro Bogdan Maioreanu.
Nu se găsesc muncitori pentru autostrada Pitești-Sibiu. Sătenii refuză salarii de peste 1.000 de euro net: ”Te pun la lopată”
Cea mai mare problemă cu care se confruntă constructorii a două loturi din autostrada Piteşti-Sibiu este lipsa forţei de muncă, în condițiile în care localnicii refuză să se angajeze pe salarii care pornesc de la 1.000 de euro net pe lună și pot ajunge la aproape 2.000 de euro, scrie Argeșul Online. Preferă să stea acasă pe ajutoarele sociale de la stat, care ajung până la 2.000 de lei pe lună.
Atât constructorul italian, cât şi cel turc oferă salarii de 4.500-5000 de lei net pentru un muncitor necalificat, în timp ce pentru unul calificat sumele sunt mult mai mari. Minimum 8.000 de lei pe lună pentru un fierar-betonist, buldozerist sau excavatorist.
Plus alte avantaje: ore suplimentare plătite mai bine, cazare gratuită, tichete de masă etc.
Localnicii din satele pe unde va trece autostrada nu sunt însă tentați de aceste sume și preferă ajutoarele sociale. Cu venitul minim garantat, plus alocaţii copii, ajutor de încălzire şi altele, se poate lua lejer 2.000 de lei stând acasă.
”Te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia îți rupi sănătatea și ajungi la spitale”, a reprodus publicaţia Râmnicu-Vâlcea Week discuţia cu un sătean din Argeş.