Maxim 1.000 mp. Teren gratuit de la stat pentru tinerii care vor să-și construiască o casă. Care sunt condițiile

Last Updated on februarie 9, 2024 Maxim 1.000 mp. Teren gratuit de la stat pentru tinerii care vor să-și construiască o casă. Care sunt condițiile 1

Tinerii cu vârste de până la 35 de ani au dreptul să primească de la stat o bucată de pământ ca să-și construiască o locuință. Terenul alocat poate avea o suprafață cuprinsă între 250 mp și 1.000 mp în comune și satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale.  Legea prin care li se acord teren gratuit tinerilor a intrat în vigoare încă din 2003, dar, înițial, aceștia putea primi o suprafață cuprinsă între 250 mp și 500 mp. Începând cu 2013, însă, limita superioară a fost extinsă până la 1.000 mp, informează romaniatv.net.

”Suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personala, potrivit prevederilor art. 1, vor fi cuprinse între 150 m2 si 300 m2 în municipii și sectoarele municipiului București, între 250 m2 si 400 m2 în orașe și între 250 m2 și 1.000 m2 în comune și satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale”, se arată în lege, potrivit agrointel.ro.

Tinerii care pot primi loc de casă gratuit trebuie să aibă împlinită vârsta de 18 ani și să nu aibă mai mult de 35 de ani.
De asemenea, beneficiarii sunt obligați să înceapă construcția casei în termen de un an de la data atribuirii terenului, dar și să o finalizeze în termen de maximum trei ani de la data obținerii autorizației de construire, cu respectarea reglementărilor de urbanism impuse prin autorizare. Se consideră data finalizării construcției, data procesului-verbal de recepție a lucrărilor, eliberat de Compartimentul urbanism.

Acte necesare pentru obținerea terenului de casă

Lista documentelor cu care solicitanții trebuie să se prezinte la primării pentru obținerea terenului pentru casă conține următoarele documente, cu mențiunea că Consiliul Local care poate solicita documente suplimentare, inclusiv dovada existenței resurselor financiare pentru construirea casei pe terenul primit de la stat.

copie de pe certificatul de naştere al solicitantului şi al soţului/soţiei/copii, dacă este cazul. Pentru părintele singur care are în întreţinere copii se va depune o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că minorii se găsesc în întreţinerea acestuia;
copie de pe actul de identitate al solicitantului şi al soţului/soţiei, dacă este cazul;

copie de pe certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
declaraţia solicitantului, respectiv a soţului/soţiei, după caz, autentificată la notarul public, pe propria răspundere că nu deţine sau nu a deţinut în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe, atât în localitatea unde face solicitarea, cât şi în alte localităţi;

dovada calităţii de salariat cu contract individual de muncă;
dovada calităţii de asociat sau administrator societate comercială (certificat constatator eliberat de Registrul Comerţului);
dovada calităţii de persoană fizică autorizată în baza O.U.G. nr. 44/2008/ certificat fiscal de la Administraţia financiară, copie certificat de înmatriculare;
copie act de studii (diplomă);

adeverinţă de la locul de muncă privind venitul net realizat de către solicitant și soţ/soţie, după caz, sau alte documente justificative care fac dovada veniturilor obținute din administrare/asociere societăți comerciale, PFA, II sau IF;
certificat de atestare fiscală din care să rezulte că nu are datorii la bugetul local (solicitantul, soţul/soţia, după caz);

extras de cont / preaprobare financiară / contract de finanțare din partea unei instituții bancare cu privire la faptul că solicitantul deține suma de minim 50.000 lei sau echivalent în euro / este eligibil pentru obținerea unui credit în vederea construirii locuinței, cu suma de minim 50.000 lei sau echivalent în euro;

cazier judiciar soţ şi soţie;
declaraţia solicitantului, autentificată la notarul public, pe propria răspundere, privind indicatorii de energie primară și emisii CO2 asumați la realizarea locuinței.
Dosarele cu cererile însoțite de toate documentele prevăzute se depun la Registratura primăriilor de pe raza localității unde solicitanții au domiciliul.

Au primit teren gratuit pentru casă la Gherla, dar nu s-au apucat de lucru și le-au pierdut

In ultima ședință de consiliu local, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotârăre prin care s-a retras dreptul de folosință a terenului petru mai multe persoane, scrie Gherla.info.
Este vorba despre terenuri puse gratuit la dispoziție, în zona străzii Hășdății, pentru construirea de locuințe pentru tineri, dar cu respectarea anumitor condiții.

Prin procesul-verbal nr. 22521 din 15.12.2023, Comisia constituită în baza Legii nr. 15/2003 a analizat și a propus retragerea dreptului de folosință asupra unor parcele atribuite prin HCL nr. 99/26.11.2020 și HCL 88/30.09.2021, datorită faptului că în termen de un an de zile de la semnarea procesului-verbal de punere în posesie nu au fost începute lucrările de construire, pentru următorii beneficiari: parcela 9 – L. P.-F.; parcela 17 – Z. L.-G.; parcela 25 – L. P.-F.; parcela 38 – S. O.-A.; parcela 39 – S. C.-L.; parcela 45 – S. H.; parcela 50 – P. R.-G.; parcela 58 – T. H.-G.-S..

De asemenea, s-a propus retragerea dreptului de folosință petentului S. Ș. – parcela 13, datorită neprezentării pentru semnarea și ridicarea procesului-verbal de punere în posesie și petentului P. D.-O. – parcela 34, care a anunțat telefonic că și-a cumpărat apartament.
La nivelul primăriei Gherla se află în dezbatere publică un nou regulament privind acordarea parcelelor. Acesta urmează să fie suspus la vot în consiliul local într-o ședință din luna februarie. Dacă se aprobă, în luna martie vor fi aprobate, tot prin hotărâre de consiliu local, repartizările către noii proprietari, în baza cererilor depuse și a punctajelor obținute.

Previous Story

Brașov. Tânărul care şi-a ucis părinţii: „Drogurile legale distrug lumea. Aveţi grijă de mama voastră, de tăticul vostru!”

Next Story

Brașov. A început construcția grădiniței cu salină. Braşovul are cel mai ambiţios program de dezvoltare a infrastructurii educaţionale”