(Video) Cum arată uriașa icoană în mozaic „Pantocrator”, de 150 de metri pătrați, montată la Catedrala Mântuirii Neamului

(Video) Cum arată uriașa icoană în mozaic „Pantocrator”, de 150 de metri pătrați, montată la Catedrala Mântuirii Neamului 1

Zilele acestea a început montarea icoanei lui Iisus Hristos în „Pantocrator” la Catedrala Mântuirii Neamului din București. Reprezentarea este una deosebită, având 150 de metri pătraţi şi prezentând o masă de 2.400 de kilograme. Puțini știu ce semnifică de fapt lucrarea și ce înseamnă „Pantocrator”.

„Săptămână trecută am făcut premontajul, am ansamblat-o, am pus toate elementele cap la cap în așa fel încât am putut avea o imagine de ansamblu cu toată icoana, inclusiv cu scrisul, cu curcubeul care se face tradițional în jurul icoanei”, a declarat Daniel Codrescu, citat de playtech.ro.
Coordonatorul lucrărilor de pictură și-a exprimat speranța ca, până la finalul săptămânii curente, icoana cu Iisus Hristos în mozaic „Pantocrator” să fie montată în întregime pe bolta turlei mari a Catedralei Mântuirii Neamului din București.

Săptămâna trecuta am făcut și traseele, axul central, am trasat locul în care vine fiecare bucată. Proiectul l-am făcut în urmă cu aproximativ cinci ani, dar nu a fost momentul potrivit să începem pentru că nu era schela montată. Cu o deosebită atenție, inclusiv pentru chipul mântuitorului care a durat șase luni”, a explicat Daniel Codrescu.

Icoana lui Iisus Hristos în „Pantocrator” este impresionantă nu numai prin imaginea pe care o promovează, ci și prin dimensiunile sale. Lucrarea are 12 metri diametru, prezintă 150 de metri pătrați și este realizată din piese de mozaic a căror masă atinge 2.400 de kilograme.
Un metru pătrat de mozaic presupune îmbinarea a aproximativ 10.000 pietricele, aplicate cu un adeziv special pe bază de ciment.

După îmbinarea tuturor pieselor, icoana ia forma completă, fiind aplicată pe pereții Catedralei Naționale din București.
„A fost o lucrare provocatoare, meticuloasă, a fost o asceză în sine realizarea ei deoarece necesita foarte multă liniște, așezare. E un moment important, o cinste pentru orice artist de a realiza o astfel de icoană într-o viață”, a spus coordonatorul lucrărilor de pictură.

Ce înseamnă „Pantocrator” și la ce face referire termenul

Icoana cu Iisus Hristos de la Catedrala Națională din București este realizată în mozaic „Pantocrator”, însă puțini sunt românii care știu ce înseamnă acest lucru. Termenul „pantocrator” face referire la o reprezentare stereotipică în iconografia creștină a Fiului lui Dumnezeu, însă nu numai.

Termenul „Pantocrator” își are rădăcinile în limba greacă, însemnând în traducere „Atotputernic” sau „Omnipotent”. Este unul dintre atributele ce i s-au oferit lui Dumnezeu în tradiția greacă. În Septuaginta, prima traducere a Vechiului Testament din ebraică în limba greacă, „Pantocrator” a fost utilizat drept termen echivalent al titlului ebraic El Shaddai (Dumnezeu).

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului vor fi finalizate în 2025
Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie finalizată în 2025. Are o înălțime de 120 de metri și va avea opt lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone şi se află la o înălţime de 60 de metri. De asemenea, are 28 de uşi de bronz cu reprezentări iconografice, acestea urmând a fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată în caz de alarmă, scrie RTV.

În Altar, în piciorul Sfintei Mese este aşezată o listă cu peste 350.000 de de nume ale eroilor români cunoscuţi, alături de fragmente din moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi ale Mucenicilor de la Niculiţel.

Previous Story

Foto Brașov. Primăria reface total zona Gării. „Cum ar trebui să arate una dintre principalele porți de intrare în Brașov: gara”

Next Story

Mult prea cald. Pentru prima dată, planeta a depășit limita de încălzire de 1,5 grade Celsius timp de 12 luni consecutive. “Acesta este un avertisment dur