Last Updated on februarie 27, 2024
Primăria Brașov a anunțat că de săptămânile viitoare, vor începe lucrările de punere în siguranță a Cetățuiei de pe Dealul Straja. Planul oficialilor municipalității este ca din luna mai, monumentul istoric să fie redeschis pentru public. Lucrările în regim de urgență constă în refacerea tencuielilor exterioare și a învelitorilor din țiglă ale fortăreței, scrie Biz Brasov.
De altfel, după ce în spațiul public s-a vehiculat că fortăreața a început să se dărâme, reprezentanții Primăriei Brașov au venit cu câteva precizări, respectiv, că nu există nici o modificare la structura de rezistență a Cetățuii față de anul trecut, atunci când acest monument istoric a fost deschis publicului.
„Nu există nici o modificare la structura de rezistență a acoperișului și nu a căzut nici o grindă, așa cum s-a vehiculat”, a precizat purtptorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, citat de mytex.ro.
Procesul de revendicare a fortăreței a fost inițiat de către fostul primar George Scripcaru, în mai 2015 (după ce a găsit în arhivele de până la 1800 o serie de documente justificative cu privire la dreptul de proprietate al municipalității pe acest imobil), iar Primăria a devenit „stăpână” cu acte pe Cetățuia Brașovului în 23 mai 2023.
Aro Palace a pierdut Cetatea Braşovului, dar cere banii pe ea!
După ce a pierdut dreptul de proprietate asupra Cetăţuii Braşovului, în urma unor procese care au durat 7 ani, Aro Palace încearcă acum să obţină o decizie din partea instanţei prin care Statul Român sau Municipiul Braşov să fie obligate să plătească societăţii comerciale contravaloarea imobilului.
Dosarul a fost deschis de Aro Palace la Tribunalul Braşov în luna noiembrie a anului trecut, iar primul termen stabilit de instanţă este 9 aprilie 2024.
În acest proces, municipiul Braşov ar urma să fie reprezentat de o casă de avocatură, o hotărâre de Consiliul Local urmând a fi supusă aprobării în şedinţa de plen din 31 ianuarie, scrie bzb.ro.
Juriştii Primăriei Braşov au explicat marţi, 30 ianuarie, în şedinţa Comisiei Juridice din Consiliul Local Braşov (Comisia nr. 5) că prin acest proces, Aro Palace va solicita obligarea Statului Român plătească contravaloarea Cetăţuii.
„Având în vedere că Cetăţuia a trecut în proprietatea Municipiului Braşov, printr-o hotărâre de Guvern, Statul Român a depus o cerere reconvenţională prin care solicită ca, în cazul în care instanţa emite o decizie favorabilă reclamantului (SC Aro Palace SA, n.r.), suma să fie plătită de Primăria Braşov. Suma solicitată de Aro Palace este de 3.300.000 euro (16.398.690 lei, la cursul de 4,9693 lei pentru un euro)”, au precizat reprezentanţii Serviciului Juridic al Primăriei.
Aceştia au spus că pentru acest proces este nevoie de contractarea serviciilor de asistenţă juridică, având vedere complexitatea cauzei, dar şi numărul mare de dosare instrumentate în prezent de juriştii Primăriei Braşov.
Pe de altă parte, în timpul şedinţei comisiei, din partea aleşilor locali a venit propunerea ca în acest proces, municipiul Braşov să fie reprezentat de avocatul Adrian Rusu, cel care a câştigat procesele prin care Cetăţuia a trecut în proprietatea Statului Român.
Reamintim că, în urmă aproape 10 ani, SC Aro Palace SA a mai încercat să vândă Cetăţuia Primăriei Braşov, suma solicitată fiind de aproximativ 3,3 milioane de euro. Negocierile s-au oprit în anul 2015, când Primăria Braşov a deschis procesul prin care a solicitat retrocedarea Cetăţuii Braşov.