Brașov. Aparatele care vor fi montate gratuit de ISU în case. “Pot salva vieţi”

Last Updated on februarie 25, 2024 Brașov. Aparatele care vor fi montate gratuit de ISU în case. "Pot salva vieţi" 1

Un număr de 10.000 de detectoare de fum şi de monoxid de carbon vor fi instalate, gratuit, în 20 de judeţe, în cadrul campaniei “Detector pentru viaţă”, derulată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul E.ON, Delgaz Grid, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, conform stiripesurse.ro.

El a precizat că, începând cu 2 martie, vor fi instalate 10.000 de detectoare, dintre care 7.500 de fum 2.500 de monoxid de carbon, asigurate de E.ON de Delgaz Grid, în 10 -15 localităţi din 20 de judeţe: Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea.

Arafat a menţionat că detectoarele au garanţie de 10 ani şi o durată a bateriei de funcţionare de 10 ani, fiind vizate casele mai vechi, casele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau mulţi copii.
Dar, ţinta noastră principală în spatele acestei campanii este puterea exemplului şi încurajarea oamenilor să achiziţioneze astfel detectoare care nu sunt scumpe deloc“, a adăugat Raed Arafat.

Poate salva vieţi. Dacă fumul din cauza unui incendiu mocnit se cumulează într-o casă unde doi oameni dorm, riscul este ca oamenii să nu se trezească niciodată. Monoxidul de carbon este cunoscut ca fiind ucigaşul silenţios“, a declarat Raed Arafat, şeful DSU.
Senzorii donaţi vor fi montaţi în 20 de judeţe, în special în casele mai vechi, în care locuiesc persoane vulnerabile – vârstnici, persoane cu dizabilităţi, familii cu mulţi copii.

“În 2023, la noi în ţară s-au produs, în medie, 18 incendii în fiecare zi. 1.125 de persoane au fost afectate, dintre care 268 și-au pierdut viața anul trecut. Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse mult mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale cât mai ales salvarea de vieți omenești. Detectoarele de fum şi cele de monoxid de carbon sunt esenţiale în depistarea incendiilor”, spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Cât costă un senzor de fum
Doar detectoarele de gaz sunt obligatorii acum. Senzorul de fum se montează pe tavan, cât mai în centrul locuinţei, iar cel pentru monoxidul de carbon pe perete, lângă dormitoare. Costă de la 50 de lei în sus.
“În prevenirea unui accident fatal, este extrem de util. Le avem în funcţiune în fiecare zi”, mărturiseşte un român. “Chiar a fost o situaţie la noi în bloc, acum câteva săptămâni, cu nişte scăpări de gaze. Cred că e foarte important să le avem pentru prevenţie”, povesteşte un altul.

Român: Dacă e necesar şi se impune, da.
Reporter: Dar nu v-aţi gândit din proprie iniţiativă să vă montaţi..
Român: Nu! Ar fi foarte util. Când vedem asemenea tragedii, se impune, cu siguranţă.

Incendiul de la Ferma Dacilor, din a doua zi de Crăciun, în care au murit opt oameni, ar fi putut avea alt deznodământ dacă pensiunea era dotată cu detectoare. Senzorii de fum nu funcţionau, însă, spun pompierii, iar proprietarul instalase, oricum, prea puţini în raport cu suprafaţa construită.

Previous Story

Cei mai fericiți angajații. Primesc o primă de 7.300 de euro. „Drept mulțumire pentru performanța și angajament”

Next Story

Scriitor, reclamat de vecini că ţine prea multe cărţi în casă: “Se prăbușește blocul din cauza lor!”