Last Updated on februarie 9, 2024
Primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat joi, 6 februarie, deschiderea şantierului la noua grădiniţă din cartierul Noua, unitate ce este construită pe un teren ce aparţinea cândva fabricii de camioane Roman SA. Deocamdată, constructorul lucrează la amenajarea terenului, însă, a anunţat edilul, proiectul va fi finalizat în 12 luni.
„Braşovul are cel mai ambiţios program de dezvoltare a infrastructurii educaţionale. Avem, în acest moment, şase grădiniţe şi patru creşe în stadiu avansate ale proiectelor. Noua grădiniţă din cartierul Noua, la care au început lucrările, va fi o grădiniţă verde, cu sisteme de recuperare a căldurii, cu panouri fotovoltaice, cu pompe de căldură. Este o grădiniţă ce va fi construită conform celor mai moderne standarde”, a declarat primarul Braşovului, citat de bzb.ro.
Grădiniţa, cu o capacitate de 200 de locuri, va funcţiona într-o clădire cu trei niveluri. Proiectul prevede amenajarea a 10 săli de grupă (fiecare urmând a avea grup sanitar propriu), acestea urmând a funcţiona la parter (patru săli) şi etaj (şase săli).
Această grădiniţă va fi prima unitate de învăţământ din Braşov ce va avea o salină artificială, unde copiii vor putea beneficia de salino-terapie.
Unul dintre atuurile viitoarei unități de învățământ îl reprezintă folosirea soluțiilor ecologice prin care grădinița își va produce singură energia termică, apa caldă și energia electrică, noua clădire fiind prevăzută din construcție cu pompe de căldură, panouri fotovoltaice și solare și recuperatoare de căldură, scrie mytex.ro.
Va fi construit un corp de clădire cu regim de înălțime demisol, parter și un etaj, care va fi împărțit în zone administrative și tehnice de funcționare și spații destinate copiilor, inclusiv loc de joacă exterior.
Grădinița va avea 10 săli de grupă, atât la parter cât și la etaj, dispuse cu câte un grup sanitar la fiecare grupă. La demisol vor fi salina artificială și spații tehnice pentru spălătorie/uscătorie/călcătorie. La parter vor fi patru săli de clasă cu grupuri sanitare, sală multifuncțională, cabinet medical și încăperi administrative. La etaj, șase săli de clasă cu grupuri sanitare, cabinet consiliere și logopedie, birou director, holuri, terasă exterioară.
Grădinița va mai avea, printre altele, loc de joacă exterior, plantații de arbori/ arbuști și gazonări; parcare exterioară pentru părinți și parcare interioară pentru personal; sistem de supraveghere video și antiefracție, platformă elevator pentru transportul copiilor cu handicap locomotor.