Last Updated on ianuarie 8, 2024 Autostrada Brașov-Bacău are șanse mai mari de construcție decât Brașov-București. Până la finalul lunii ar trebui desemnat câştigătorul licitaţiei pentru finalizarea studiului de fezabilitate a autostrăzii spre Bacău. Pe autostrada spre București, lucrările nu pot începe mai devreme de 2026-2027
După 7 luni de la primirea celor trei oferte şi cu trei luni întârziere faţă de termenul iniţial (6 octombrie 2023), comisia de evaluare era așteptată să desemneze zilele acestea câştigătorul licitaţiei pentru finalizarea studiului de fezabilitate. Noul termen publicat era 3 ianuarie 2024, dar mulți erau sceptici că va fi şi respectat.
Iar neîncrederea lor s-a dovedit a fi justificată. Potrivit mytex.ro, evaluarea financiară nu a fost finalizată. „Nu s-a luat nici o decizie, e încă în evaluare oferta, încă se răspunde la clarificări”, au spus surse din CNAIR.
Ar urma ca până la finalul lunii să fie desemnat proiectantul sau să se decidă suspendarea licitației, conform acelorași surse.
Cele trei oferte au fost depuse de proiectanţii Consitrans, Mega Muhendislik şi Explan.
In prezent brașovenii ajung mai repede pana la Bacău chiar si fără autostrada fata de drumul spre Bucuresti care din zona Ploiestiului se face pe autostrada A3, potrivit autotest.ro.
Autostrada Ploiești – Brașov: Lucrările nu pot începe mai devreme de 2026-2027
Lucrările pentru construirea Autostrăzii A3 Ploiești – Brașov nu pot începe mai devreme de 2026-2027, apreciază Mariana Ioniță, secretar general al Ministerului Transporturilor și fost director general CNAIR. Mariana Ioniță a spus la B1 TV, că durata contractului pentru Studiul de Fezabilitate și proiect tehnic semnat în februarie 2021 cu firma Consitrans este de 5 ani (n.r. în realitate 42 de luni), dar pentru că este un contract ,,la cheie” avizele de mediu și procedura de licitație durează.
„Eu nu cred că va începe mai devreme de 2026-2027, pe acolo, în funcție de licitație, de acordul de mediu… de finalizarea studiului geotehnic. Este foarte important cum se face acest studiu geotehnic.
Aici (n.r pentru Ploiești – Brașov) o să avem un proiect tehnic, deci vom scoate la licitație doar lucrările(n.r FIDIC Roșu), fără a mai fi spațiu pentru modificarea proiectului. Soluțiile pe care noi le scoatem la execuție trebuie să fie puse de înadată în operă, nemodificate. Orice modificare știți ce aduce. Predăm proiectul tehnic după ce ținem licitațiile. Am rezerva mea legată de licitații și de obținerea acordului de mediu”, a explicat Ioniță, potrivit economedia.ro.
Au început forajele pe Autostrada Sibiu – Făgăraș
Încă un pas pe Autostrada Sibiu – Făgăraș: Au început forajele pe lotul 1, la Boița. Zilele trecute, au început forajele pe lotul 1 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (A13), în zona Boița. Anul acesta au fost semnate contractele de proiectare și execuție pentru toate cele patru loturi cu constructorul turc Makyol.
„Au început forajele geotehnice pentru lotul 1. În jurul localității Boița erau prezente două utilaje de la Tehnofor”, a scris utilizatorul Marius Firtonea pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură, potrivit newsbv.ro.
Până la finalul anului 2027 trebuie să fie puși în circulație toți cei 68 de kilometri ai Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (A13), a transmis pe 24 noiembrie 2023 ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, cu ocazia semnării contractelor pentru tronsoanele 1 și 2 cu turcii de la Makyol.