(Video) Satul din jurul Basovului unde trăiesc 11 naționalități: „Am o viată bună aici, mult mai bună decât în Germania”

Last Updated on ianuarie 31, 2024 La îmbinarea județelor Mureș, Sibiu și Brașov astăzi asistăm la un nou fenomen de repopulare, dar, paradoxal, cei care vin să cumpere case aici sunt mulți străini, și mai puțini români. Străinii care au descoperit aceste locuri, în ”Colinele Transilvaniei”, vin din diferite pături sociale și, în realitate, au format o adevărată comunitate formată din cel puțin 11 naționalități.

În satele din România unde s-au mutat numai străini, conform celor mai recente date statistice, trăiesc peste 100.000 de locuitori, aici fiind dezvoltată o adevărată industrie în domeniul ecoturismului, iar ca destinație turistică ”Colinele Transilvaniei” se întind pe ambele părți ale văii Hârtibaciului, unde se regăsește și râul Târnava Mare, în afluență cu râul Olt, scrie playtech.ro.

(Video) Satul din jurul Basovului unde trăiesc 11 naționalități: „Am o viată bună aici, mult mai bună decât în Germania” 1

În acest grup spectaculos de locuri parcă scoase din povești, există și ”satul internațional” cu 11 naționalități, fiind vorba Richiș, situat în județul Sibiu.

Ca număr de locuitori, aici trăiesc peste 700 de locuitori, și sunt de naționalitate germană, elvețiană, italiană, lituaniană, engleză, americană, olandeză, maghiară, israeliană, română și chiar franceză.

Richiș e cel mai internațional sat. Casele sunt foarte scumpe acum”, povestește Anthonia Timmerman, o olandeză în vârstă de 75 de ani, conform greatnews.ro.

Locuitoarea satului Richiș, de origine olandeză, a reușit să-și deschidă și o mică afacere de turism, fiind vorba de o pensiune situată în fosta casă parohială a bisericii săsești din sat, pe care a închiriat-o de la Biserica Evanghelică.

Olandeza Anthonia Timmerman s-a mutat aici, alături de soțul ei, în urmă cu 7 ani, dar vizita România la începutul anilor 90, fiind dragoste la prima vedere.

Multe dintre proiectele inițiate în Richiș, precum și în celelalte sate, aveau să-i aibă în spate pe cei de la Fundația ”Mihai Eminescu”, ocupându-se de restaurarea unor clădiri, obiective turistice, etc.

”Richis e a doua casa pentru mine. Am o viata buna aici cu sotia mea, mult mai buna decât in Germania”, spune Heribert Schmid. „Ne place foarte mult, ca ne place natura si facem multe plimbari cu cainele. Avem si prieteni aici cu care jucam in fiecare saptamana carti”, îl completează Roswitha Schmid, potrivit oradesibiu.ro.

Iar astăzi, ”Colinele Transilvaniei” cu satele de aici au renăscut din propria cenușă, așa că merită să treci, măcar odată, pe aici și să vezi minunea.

Un alt sat revitalizat din Colinele Transilvaniei este Alma Vii, din județul Sibiu. Atestat documentar în 1289, satul era numit și Alma între Vii deoarece se afla într-o zonă viticolă bogată (sașii cultivau viță de vie în terasele amenajate pe pantele dealurilor).

Aici, lucrurile au început să se schimbe în bine din 2008, când Fundația Mihai Eminescu a inițiat primele proiecte în sat. Au fost restaurate fațadele unor case particulare, dispensarul și magazinul din sat au fost consolidate și s-au reparat podețele. În plus, locuitorii care voiau să își dezvolte mici afaceri au primit consultanță și au fost invitați să participe la cursuri de formare profesională.

Nu doar strainii s-au mutat aici. Paul s-a nascut in Medias, iar la 14 ani, s-a mutat cu parintii in Germania. A revenit in tara in ’97, iar cand a ajuns la Richis, a simtit mirosul de acasa, din copilarie, si a vrut sa-l pastreze pentru totdeauna. Asa ca a cumparat cateva case din sat, pe care le reconditioneaza cu materiale traditionale.

In timp, satul s-a dezvoltat foarte mult. Strainii deveniti localnici in Richis au deschis mai multe magazine, dar si un centru infoturistic. Organizeaza vara si primavara brunch-uri cu produse traditionale si un festival de literatura.

 

La 83 de ani, Johanes e cel mai batran sas din Richis. E bucuros ca oamenii au prins drag de satul lui, chiar daca sasii au plecat si nu s-au mai intors. „Avem pana si elvetieni, olandezi, nemti, sasi, americani. Europa intreaga la Richis!”, spune acesta.

Pe langa romani si cateva familii de sasi, la Richis traiesc zeci de nemti, francezi, olandezi, italieni, elvetieni, lituanieni si americani.

Previous Story

Ce salariu primește o femeie de serviciu la Lidl. Pe lângă salariu, angajații se bucură și de alte avantaje: tichetele de masă, dar și sporuri

Next Story

(Video) Tată și fiu de doar 8 luni, morți pe loc, pe DN14, iar mama e la spital. Cele două greșeli care au dus la tragedie