Brașov. Ceri „viză de centru” dacă te duci cu mașina la nuntă, botez, înmormântare în Centrul Istoric

Last Updated on ianuarie 17, 2024 Primăria Brașov pregătește o revoluție în trafic pentru a elibera de mașini străzile din Centrul Istoric. Cei care nu locuiesc în zonă vor trebui să solicite o „viză de centru” dacă vor merge cu mașina la nuntă, botez, înmormântare în Centrul Istoric.

Proiectul regulamentului a fost prezentat de primarul Braşovului, Allen Coliban, marţi, 16 ianuarie, într-o conferinţă de presă, la care a participat şi expertul în mobilitate Reinhold Stadler, care a lucrat la elaborarea proiectului.

Brașov. Ceri „viză de centru” dacă te duci cu mașina la nuntă, botez, înmormântare în Centrul Istoric 1

Este un regulament care definește foarte bine două aspecte, respectiv, zona – este cea a Centrului Vechi, de la Bulevardul Eroilor și până la Pietrele lui Solomon, între Drumul Poienii și Tâmpa, practic. Aceasta este o parte pe care regulament o clarifică, a doua fiind categoriile care au acces în această zonă și modalitățile de obținere a accesului. Vorbim atât de acces permanent, cât și de modalități de acces temporar”, a spus primarul Brașovului, Allen Coliban, citat de G4Media.

Apare „viza de centru”

Noi am încercat să conturăm regulamentul în aşa fel încât să ne orientăm către cei care chiar au nevoie de acces. Pornim în primul rând de la rezidenţi, care, desigur, au nevoie de acces la gospodăriile lor. Mergem mai departe, pentru că ştim că e o zonă cu multe persoane vârstnice, deci includem şi aparţinătorii, adică cei care oferă servicii de îngrijire la domiciliu.

Apoi, desigur, tot ce ţine de servicii de utilitate publică, urgenţă şi aşa mai departe, automat ele intră în baza noastră de date şi pot avea acces, de la salubritate până la salvare, ambulanţă şi mai ales transportul public. Vor intra automat şi taxiurile, ridesharing, tot ce furnizează servicii de transport, curierii şi livratorii – cei care livrează hrană, colete şi aşa mai departe.

Pentru că foarte multe restaurante în zona centrală alimentează o mare parte din oraş cu hrană, atunci şi ele trebuie să aibă acces la aceste servicii. Păstrăm accesul şi pentru angajaţi, angajatori şi pentru unităţi de cazare, cât timp cele două entităţi, desigur, pot dovedi acest statut, că au un punct de lucru sau sunt înregistrate în zona centrală, dar în limita locurilor de parcare, fie disponibile pe parcelă, fie că se poate dovedi accesul la un loc de parcare pe baza unui abonament anual. Şi îi mai avem pe cei care vin la evenimente, la instituţiile de cult din zona centrală, care la fel, vor putea avea un număr limitat de pass-uri (similare permiselor de liberă trecere) pe care le pot accesa pe baza unei dovezi că au un eveniment în ziua sau în weekend-ul respectiv”, a subliniat Reinhold Stadler, citat de bzb.ro.

Cum se va limita accesul: bariere video în Livada Poştei şi pe Castelului

Expertul în mobilitate urbană a menţionat că vor exista două „porţi” principale de acces, una la sensul giratoriu din Livada Poştei, cealaltă la intrarea pe strada Castelului. Trierea maşinilor se va face cu ajutorul unor camere de luat vederi dotate cu sistem de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare, iar vehiculele care nu au dreptul să intre în zonă vor fi identificate în urma consultărilor bazelor de date.

Porţi de acces secundare
De asemenea, vor exista porţi de acces secundare doar pentru rezidenţi dinspre Drumul Poienii, pe străzile Dealul Spirii, Stejărişului, Nisipului, Cibinului. O soluţie luată în calcul pentru aceste „porţi” este montarea unor bariere şi a unor camere de luat vederi cu sistem de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare.

Propunerea de proiect va rămâne în consultare publică timp de 30 de zile lucrătoare, iar la finalul lunii februarie ar putea fi supus votului plenului Consiliului Local, după ce brașovenii vor veni cu propuneri de completare sau modificare a acestuia, scrie Gandul.

Previous Story

(Video) Trafic blocat pe Ocolitoarea Brașovului

Next Story

Poiana Brașov. S-a deschis și pârtia Subteleferic, de „Miercurea Brașovenilor”.  „Cei care coboară pe Sulinar pot continua pe Subteleferic, pentru a ajunge la gondolă”