Alți bani de dat. Pacienții care merg la camera de gardă fără să aibă o urgență sau bilet de trimitere pot fi puși să scoată bani din buzunar

Last Updated on ianuarie 25, 2024 Doctorii au început să-i taxeze pe cei care merg la camerele de gardă fără să aibă o urgență sau bilet de trimitere de la medicul de familie. Banii strânși în urma unor astfel de servicii medicale, denumite „la cerere”, sunt investiți în aparatură sau în diverse alte lucruri necesare spitalului.

Pentru că tușea foarte tare, o femeie a mers la două noaptea la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș din București și spre surprinderea ei a fost nevoită să plătească o radiografie și consultația, scrie stirileprotv.ro.

Alți bani de dat. Pacienții care merg la camera de gardă fără să aibă o urgență sau bilet de trimitere pot fi puși să scoată bani din buzunar 1

Pacienta: „M-a consultat cu stetoscopul, mi-a dat un CD că mi-a făcut radiografie și mi-a zis că trebuie să veniți peste o săptămână la control, dar să veniți cu bilet de trimitere de la medicul de familie ca să nu plătiți iar consultația”.

Chiar dacă are cameră de gardă, Spitalul Victor Babeș din Capitală nu este unitate de urgență. Aici se decontează doar internarea continuă și spitalizarea de zi, iar aceasta din urmă se face pe baza unui bilet de trimitere. Ceilalți pacienți sunt puși să plătească.

Prof. dr. Simin Florescu: „Este vorba de pacienți care nu constituie urgențe vitale medico-chirurgicale. Nu au consultat în prealabil medicul de familie pentru afecțiunea lor. Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”.

Aceste informații apar pe afișele din camera de gardă. Și nu este singurul spital în care a fost luată o astfel de decizie.

Situația se schimbă în cazul instituțiilor sanitare care au unități de primiri urgențe. Acolo nu se percep taxe, însă medicii spun că sunt supraîncărcați.

Statisticile arată că cel puțin 30% dintre cei care vin în unitatea de primiri urgențe nu constituie de fapt o urgență. Însă oamenii preferă să vină la spital pentru orice fel de consultație, în loc să meargă la medicul de familie așa cum ar trebui.

Problemele de sănătate care nu constituie urgențe – adică nu pun viața în pericol imediat – ar trebui rezolvate cu programare la medicul de familie, în ambulator sau la centrele de permanență.

Medicii de familie din Braşov ar putea să îşi închidă cabinetele la 1 februarie

Medicii de familie din Braşov ar putea să îşi închidă cabinetele la 1 februarie. Asta dacă nu se va reveni la cuantumul de anul trecut al valorilor puncte contractate, care urmează să scadă cu 35% începând de luna viitoare.

Referindu-se la scăderea veniturilor cabinetelor de medicină de familie cu aproximativ o treime, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, Andrea Neculau, a subliniat că situaţia este una fără precedent în România.

Mai mult decât atât, suntem nemulţumiţi că guvernanţii folosesc politica de manipulare a opiniei publice prin inducerea imaginii medicului de familie care câştigă foarte mulţi bani, ceea ce nu este real. Cabinetele noastre se încadrează în profesiile liberale, funcţionează ca SRL-uri şi au angajaţi pe care îi plătesc cu ajutorul acestor venituri pe care le încasează. Medicina de familie are nevoie de aceste sume nu numai ca să se dezvolte, ci şi ca să devină atractivă pentru medicii tineri.

Deficitul de medici, numai în judeţul nostru, este de 56. Suntem uniţi cu ambulatoriile de specialitate, aşteptăm reacţiile la nivel naţional. Există presiune atât din partea asociaţiilor profesionale, a patronatelor profesionale şi a colegilor medicilor şi ne rezervăm dreptul de a lua măsuri radicale. Luăm în calcul inclusiv măsura închiderii cabinetelor începând cu 1 februarie”, a afirmat dr. Andrea Neculau, potrivit Monitorul Expres.

Peste o treime din doctorii din județul Brașov sunt pensionabili în următorii 10 ani

Este criză de medici de familie în judeţul Braşov, iar pacienţii nu au unde apela pentru serivcii medicale primare. Cele mai mari probleme sunt în mediul rural, în comunele din jurul Făgăraşului, dar nu numai.

Deficitul de medici, numai în judeţul nostru, este de 56”, a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, Andrea Neculau, potrivit monitorfg.ro, conform brasov.net.

În acest moment, potrivit evidenţelor asociaţiei, în judeţul Braşov sunt 295 de contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate în care lucrează 320 de medici de familie.

Cel mai mare deficit de medici de familie este în zona Făgăraș, unde sunt cabinete fără medici. Multe dintre aceste cabinete sunt preluate ca puncte de lucru ale unor medici de familie.

„Este o criză a medicilor de familie în zona Făgărașului. Am încercat să aducem, să convingem medicii tineri să vină în zonă, dar acum, cu aceste noi decizii ne-au blocat. De exemplu, la Ucea de Jos avem un medic foarte tânăr, dar la Lisa nu avem medic după decesul fostului medic al comunei. Trebuie să se știe că medicii de familie mor în cabinete, cum a fost cazul de la Lisa. Dacă iese la pensie, un medic de familie are o pensie mizerabilă și atunci preferă să continue activitatea, consultând“ a explicat dr. Ana Sestacova.

Previous Story

(Video) Şoferul care circula cu Rolls-Royce decapotabil prin zăpadă, s-a ales cu dosar penal și a rămas fără limuzină

Next Story

Poiana Brașov. Reacția unui turist când a dat de aglomerația infernală din stațiune: „Mă gândeam că o să fie aglomerat, dar nici chiar în halul ăsta.”